sobie myślałam co by tu zrobić, co miałoby fajny wygląd ale jednocześnie dobrze smakowało. Zrobiłam prostą ale smaczną sałatkę z jednym z tych produktów. Mąż zażyczył sobie taką na wigilię więc będzie powtórka. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniZacznijmy zatem nasza przygodę z Wigilią o niskim Indeksie Glikemicznym. Na początek oczywiście przystawki, poniżej przepis na zaproponowane przez dietetyka danie. Tofu z warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 146 kcal, Białko – 8,8g, Tłuszcz – 9g, Węglowodany – 14g, IG – 36 Składniki tofu np. marynowane/wędzone ok jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat
Przepysznik - BLW i nie tylkoPrzez wiele lat myślałam, że takie uszka są u wszystkich na Wigilię. Jakie było moje zdziwienie gdy zorientowałam się iż wszyscy mają uszka gotowane - czyli jak ja nazywam małe pierożki z grzybami - okazało się, że moje są inne, wyjątkowe. Moja Babcia takie robiła, Mama je podaje oraz ja i moja Siostra. 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki, 2 cebule
królestwo garówŚledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie w oleju. Śledzie w oleju przyrządzam na różne sposoby. Robiłam już śledzie ze śliwką czy śledzie w oleju ze smażoną cebulką. Dzisiaj proponuję kolejny przepis na śledzie tradycyjne z czerwoną cebulką. Śledzie są pyszne
codojedzeniajednak kilka słów podsumowania. Bardzo zaskoczyliście mnie ilością zgłoszeń - było ich ponad 80, a książki niestety tylko dwie :( Wybór okazał się naprawdę bardzo, bardzo trudny. Pięknie pisaliście o Waszych Wigiliach - często wzruszająco, sentymentalnie, z uśmiechem , a nawet wierszem :) Kilka osób niestety nie doczytało, że chodziło o dania rybne... Okazało się, że na Waszych wigilijnych stołach najczęściej goszczą karpie i ryba
Moje Kuchenne RewelacjeKoniec grudnia to tradycyjnie świąteczne uczty: Wigilia ze swoim zestawem niepowtarzalnych dań, charakterystycznych dla tego jednego, jedynego wieczoru w roku i kolejne dni świąt, które są okazją do zaprezentowania swoich popisowych przysmaków. Dlatego warto teraz nacieszyć się zawczasu takim zwykłym jedzonkiem, które możemy szybko przygotować. Po prostu swojskie jadło Sztandarowym jego przykładem w moich rodzinnych stronach jest śledź po wielkopolsku
Szybko Tanio SmacznieWigilijny kompot z suszonych owoców był zmorą mojego dzieciństwa. Wszystkie kompoty Mamy i Babci lubiłam, aż przychodziła Wigilia - same pyszności na stole a do popicia taaki kompot :( Lata mijały, z roku na rok piłam o łyk więcej, kompot zaczął smakować. Teraz go uwielbiam - zimniutki po wigilijnym objedzeniu świetnie gasi pragnienie i dodatkowo wspomaga trawienie :) A jak jest
Moje Kuchenne RewelacjeTakie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one świetnie smakują o każdej porze roku, podgrzane czy podsmażone (oj tak są wtedy jeszcze dodatkowo przepysznie chrupiące). Spróbujcie szczególnie jeżeli znudziły się Wam klasyczne wariacje na temat pierogów! Do przygotowania 2 (ok 15 pierogów) porcji
Szybko Tanio Smaczniesałatka gości na naszym wigilijnym stole, niejednokrotnie była to jedyna potrawa jaką miał ochotę zjeść najmłodszy uczestnik Wigilii w rodzinie, bowiem smakowała mu niezmiernie. Warstwami układana, dzięki czemu pięknie się prezentuje na stole. Smakuje wyśmienicie, dlatego polecam ją i Wam kochani. W wersji dietetycznej polecam zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego (2 łyżki jogurtu na 1 łyżkę majonezu), natomiast
Mango Papajacatering zatrudniony przez centrum naukowe zainspirował mnie, by ją kupić ponownie i spróbować powtórzyć danie u siebie. Uzyskałam inny smak, ale inny nie znaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate
Weekendy w domu i ogrodzieWigilia nie może obejść się bez ryb. Śledzie też są obowiązkowe na tym świątecznym , wyjątkowo zastawionym stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli
Z Majeczką w kuchniksiążce wydanej przez Lidla "Ryby są super" (szczegóły o książce TU ). Wiele przepisów z książki mam zamiar wypróbować, bo naprawdę zapowiadają się świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite. Spróbujcie :) SKŁADNIKI 500 g płatów śledziowych sól pieprz
Moje Kuchenne RewelacjeWigilia to barszcz. Najlepszy ten na domowym zakwasie. A go akurat się przygotowuje kilka minut. Potem już tylko czekamy, aż nabierze aromatu i smaku. Nastawiliście już swój zakwas? Jeśli nie to pomału można się za to zabierać. Składniki: 1,5 kg buraków 2,5 l wody 20g soli kamiennej 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu 2 ziela ang 6 ząbków
Z Majeczką w kuchniwiem jak u Was, ale u mnie bez barszczu nie ma Wigilii. Jest to obowiązkowa zupa. Taka już u mnie tradycja. A do barszczu koniecznie krokiety. Z kapustą i grzybami- nie mogłoby być inaczej. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, zobaczcie sami Składniki: naleśniki: 1 szklanka mąki 2 szklanki mleka 1 jajko odrobina soli olej do smażenia farsz
Z Majeczką w kuchniwcale nie oznacza że musimy je robić zawsze tak samo, choć nie jestem zwolenniczką gotowania barszczu na półproduktach, zawsze go robiłam na naturalnym zakwasie który przygotowywałam wiele tygodni przed wigilią, to tym razem postanowiłam spróbować ułatwień i zrobić go z suszonych buraczków z dodatkiem koncentratu buraczanego. Składniki: 1 litr zimnej wody 3 czubate łyżki suszonych buraków ½ szklanki koncentratu
Wanilia i Kardamon