otręby Formuj niewielkie gałki i gotuj w rosole na małym ogniu około 10-20 minut, uważając, aby się nie rozpadły. I takie gałki podajemy wraz z barszczykiem na wigilie. .SMACZNEGO
w mojej kuchniPrzepis miał pojawić się przed Wigilią ale jakoś nie zdążył. No to będzie teraz, w sam raz na ostatki :) Ryba w occie to było coś, za czym naprawdę tęskniliśmy po przejściu na wegetarianizm. Nie za samą rybą ale tym słodko-kwaśnym smakiem opanierowanego kawałka zmiękczonego octem. Przepisu na wege "rybę" w occie szukaliśmy więc z takim samym zapałem jak przepisu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEŚwiąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek
Pyry na Gaztylko sprawia że jest bardziej treściwa i pożywna ale też ciekawie odmienia tradycyjną zupę. Świetna zarówno ze świeżych grzybów jak i z suszonych przygotowana na warzywnym wywarze np. na Wigilię. SKŁADNIKI: bulion: 4 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki mały seler biała cebula sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy świeży lubczyk lub 1,5 l gotowego bulionu
Pyry na GazKapusta z grzybami to sztandarowe danie bez którego nie wyobrażam sobie Wigilii. Dodatek sporej ilości grzybów sprawia, że kwaskowa kapusta zyskuje zupełnie nowy smak, a majeranek świetnie komponuje się ze smakiem dania. SKŁADNIKI: 1kg kapusty kiszonej z marchewką (lub bez) łyżka masła klarowanego biała cebula łyżka mąki pszennej 40dag grzybów leśnych (borowiki, prawdziwki itp) sól czarny pieprz majeranek PRZYGOTOWANIE: Grzyby
Pyry na GazDługo była naszą ulubioną sałatką, ale się "przejadła". Teraz najczęściej robimy ją na Wigilię. Z podanych proporcji wychodzą dwie salaterki. Mnie urzeka w niej lekko kwaskowaty posmak, cytryny który neutralizuje słodycz majonezu i doskonale komponuje się z tuńczykiem. Ryż dodaje jej lekkości. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 2 woreczki ryżu (biały lub dziki) 1 puszka czerwonej
Pasja Smakuokazji :)W tym roku wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna.Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :)Składniki:1 cebula50 g suszonych grzybów1 łyżka masła2 listki laurowesólpieprzdomowa vegetamała śmietana 18%1,5 l wodydomowa "kostka rosołowa" warzywnaGrzyby moczymy 2 godziny w zimnej
chwile dla mnieStaropolskim obyczajem,gdy w Wigilię Gwiazdka wstaje, Nowy Rok zaś cyfrę zmieniawszyscy wszystkim ślą życzenia. I ja Życzę Wam radości,aby wszystko się zdarzyło i z roku na rok lepiej było. *Danusia* http://www.mojewypiekiinietylko.com/Wydrukuj przepisThe post Świąteczne Życzenia appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoroku staram się trochę inaczej udekorować stół na Wigilię. Oczywiście obowiązkowo biały obrus i sianko, ale dodaję też inne kolory i dodatki. W tym roku postanowiłam przygotować dla każdego drobny upominek w postaci własnoręcznie upieczonych pierniczków. Uważam, że wraz z jasną zastawą prezentuje się bardzo ładnie. Przy pakowaniu pierniczków skorzystałam z celofanu, kolorowego sznurka i gałązek świerkowych.Na sianku
Pasja Smakuwarstwowa sałatka najlepsza jak troszkę smaki się przegryzą..ilość składników dowolna..najlepiej układać w przeźroczystym naczyniu, aby były widoczne warstwy..u mnie sałatka była w salaterce i na wigilię specjalnie w pucharkach każdemu z osobna.. filety śledziowe solone lub w olejucebulaziemniaki marchewkaburaczki Develey jajkamajonezsól, pieprzszczypiorekŚledzie osuszyć i pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w kosteczkę, sparzyć
Moje domowe kucharzenieWigilia. Dom posprzątany, choinka ubrana, prezenty gotowe. Nie mogło zabraknąć jednak drobnego akcentu kulinarnego na blogu z tej okazji. Zatem składając wszystkich czytelnikom i sympatykom bloga najlepsze życzenia zdrowych, rodzinnych i wesołych świąt zapraszam do wypróbowania prostego przepisu na rewelacyjną przystawkę - wigilijnego śledzia po szwedzku - doskonałego zarówno na tę wyjątkową okazję, jak również na inne, całkiem powszednie dni.Do przygotowania przystawki
Wyprawy kulinarneJego przygotowanie zajmuje kilka chwil,a bez niego w moim domu nie będzie Wigilii :)Składniki:po 10 dag suszonych owoców: jabłek, gruszek, sliwek, moreli, fig skórka z cytryny gozdziki( 6 sztuk) kawałek kory cynamonu 3 łyŻki mioduWykonanie:Owoce razem z cynamonem i gozdzikami oraz skórka cytryny zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy ok 45 minut
Z Majeczką w kuchnimoim domu nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczyku. Jako, że w Wigilie nie jadamy żadnych mięs barszczyk jest postny na warzywach i suszonych prawdziwkach. Do tego paszteciki, krokiety czy pierogi no i obowiązkowo uszka. I gotuję go cały gar a potem mamy do popijania przez święta. Ale muszę kiedyś w końcu zrobić barszcz kiszony bo podobno jest
Ewa w kuchniniemieckiej, m in. opiekane śledzie, czyli bratheringi. Przez długi czas były one przyrządzane na wieczerzę wigilijną, później stały się daniem powszechnym, by obecnie być całkowicie zapomnianym, szczególnie na śląskiej wigilii, na której zagościł ogólnopolski karp. A szkoda, bo jak dla mnie są smaczniejsze niż ta zamulona ryba. Może zechcecie przywrócić za dwa dni śląską tradycję i przyrządzić bratheringi? Zapraszam. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietniktegorocznej Wigilii nie może zabraknąć łazanek, czyli makaronowych klusek z kapustą i grzybami. Przepis na łazanki z pewnością znajdzie też kilku amatorów wśród czytelników bloga, jak i wszystkie pozostałe przepisy proponowane przeze mnie dania na Święta Bożego Narodzenia.Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo proste w przygotowaniu, jeśli ktoś chce maksymalnie skrócić czas przygotowania może wykorzystać gotowy makaron łazanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię