na wigilię - 3599 przepisów (strona:44/240)

Stary przepis na zupę śledziową 144

Zupa śledziowa - jedna z obowiązkowych potraw podczas Wigilii na stole w naszej rodzinie. Przygotowywana od zawsze przez moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem.  Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek)  3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany  1-2 liście laurowe  cebula  śledzie 1 kg  sól pieprz  ziele

Jak u mamy
Schab faszerowany polędwicą i suszoną śliwką 209

tolerują, ale uznałam, że jak im nie będzie odpowiadało to po prostu nie zjedzą. Będzie więcej dla mnie i dla Mamy, a oni zadowolą się pozostałościami po Wigilii :P Serio, serio tak myślałam ;)  Okazało się jednak, już po upieczeniu, że nie było konieczności odgrzewać resztek, a ze schabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem 132

Pierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na te pierogi i nie miałam wyjścia, musiałam je przygotować. Zrobiłam porcję na dwa dni dla naszej czwórki. Odsmażane smakują równie wyśmienicie co świeże. Obowiązkowo okraszone skawarkami... Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża

Czerwień i błękit
Chleb drożdżowo-zakwasowy z figami oraz "Oświadczyny" 149

odpowiednią partią dla dyplomaty. Zdesperowana odpowiada na anons starszej pani, która potrzebuje towarzystwa na wspólny świąteczny wyjazd na Manhattan. Natrafia się zatem okazja na spotkanie z rodzicami albo w wigilię, albo w Boże Narodzenie. Kilka dni spędzonych wspólnie z dystyngowaną Georgią odmienia nie tylko sposób bycia Amy, ale też podejście do życia. Akcja książki toczy się dwutorowo - pod koniec

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis na orzeszki z przepiśnika babci 188

kogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową

Arbuziaki
Kapusta z grzybami leśnymi 155

pyszną kapustkę zajadamy nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok! Bo kiszonki są zdrowe! Grzyby leśne to już taka nasza słabość, której trudno się oprzeć. Uwaga-należy z kiszoną kapustą uważać, zwłaszcza osoby z problemami jelitowymi powinny ją jeść nie w dużych porcjach na raz. Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus

Z Kuchni Do Kuchni
Dorsz smażony w tempurze 216

byłam mała byłam bardzo dużym niejadkiem i mama miała ze mną spory problem. Jedną z rzeczy którą uwielbiałam były paluszki rybne i w sumie tylko to jadłam podczas Wigilii. Dzisiaj już paluszków rybnych raczej nie zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię

Delusional Trine
Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna 107

minutach dodajemy przyprawy: zioła, miód, sól i pieprz do smaku oraz suszone owoce, jeśli ich używamy. Kapusta najlepiej smakuje po trzykrotnym odgrzaniu, czyli trzeciego dnia Artykuł Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec 139

cytryny lub zakwas buraczany. Przyprawiamy wedle własnego uznania, dążąc do osiągnięcia równowagi między słodyczą i kwaskowością składników. Barszcz grzaniec podajemy w filiżankach z kapuśniaczkami drożdżowymi. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Wesołych Świąt! 111

Kochani! To była pierwsza Wigilia z Miłoszkiem. Zaczynamy najpiękniejsze Święta w naszej rodzinie. Wam również życzymy spokojnych, rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia, Świąt w duchu zero waste:) Zobaczcie co zrobić, by w Święta nie marnować jedzenia – Święta Zero Waste. Nasze chłopaki po wizycie Mikołaja. Artykuł Wesołych Świąt! pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 123

mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty np. z Wigilii 1 ziemniak Jajko do posmarowania wierzchu tarty 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Krok 1 W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 191

razem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara i brukselki z zeszłego tygodnia. W kuchennej szufladzie znaleźliśmy też suszone grzyby, których nie zużyliśmy przygotowując wigilię i trochę grzybów mun. To właśnie te produkty zainspirowały nas do stworzenia menu na tydzień – leftovers. Kiedy przejrzycie przepisy zobaczycie, że niektóre dania równie dobrze można zrobić z nieco innych

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z grzybami, warzywami i szpinakiem 175

grzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła

Niedzielny kucharz
Kransekage, czyli Nowy Rok po duńsku 192

zdziwienia, z zapamiętaniem pokazywał prawie dziesięć kresek. Rozglądając się wokół miało się wrażenie, że to marzec i pierwsze, nieśmiałe jeszcze, podmuchy wiosny. Byłam na to przygotowana; tydzień przed Wigilią w radiu mówili, że na białe Święta mamy... Całe dwa procent szans. I choć jestem niepoprawną optymistką, to jednak nie aż taką. Pogodziłam się z losem, a nawet znalazłam jasne strony

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza jaglana z suszonymi śliwkami 188

Bardzo smaczne i zdrowe danie, które w wielu domach serwowane jest na Wigilię. Ja jestem zdania, że z powodzeniem można ją przygotować na co dzień jako zdrowe śniadanie lub podwieczorek.  Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku.  Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego

Smakołyki Asi