Zupa śledziowa - jedna z obowiązkowych potraw podczas Wigilii na stole w naszej rodzinie. Przygotowywana od zawsze przez moją babcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem. Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele
Jak u mamytolerują, ale uznałam, że jak im nie będzie odpowiadało to po prostu nie zjedzą. Będzie więcej dla mnie i dla Mamy, a oni zadowolą się pozostałościami po Wigilii :P Serio, serio tak myślałam ;) Okazało się jednak, już po upieczeniu, że nie było konieczności odgrzewać resztek, a ze schabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam
Kuchnia w czekoladziePierogi z kiszoną kapustą i twarogiem to danie, które moja mama przygotowuje co roku na wigilię. Nie wiem skąd, ale przyszła mi nagle ochota na te pierogi i nie miałam wyjścia, musiałam je przygotować. Zrobiłam porcję na dwa dni dla naszej czwórki. Odsmażane smakują równie wyśmienicie co świeże. Obowiązkowo okraszone skawarkami... Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża
Czerwień i błękitodpowiednią partią dla dyplomaty. Zdesperowana odpowiada na anons starszej pani, która potrzebuje towarzystwa na wspólny świąteczny wyjazd na Manhattan. Natrafia się zatem okazja na spotkanie z rodzicami albo w wigilię, albo w Boże Narodzenie. Kilka dni spędzonych wspólnie z dystyngowaną Georgią odmienia nie tylko sposób bycia Amy, ale też podejście do życia. Akcja książki toczy się dwutorowo - pod koniec
Weekendy w domu i ogrodziekogo z Was pieczenie orzeszków to świąteczna tradycja? U nas zdobią stół i na Wigilię i na Wielkanoc, choć i teraz w okresie karnawału robimy je nie raz i nie dwa. To kruche i pyszne ciasteczka w kształcie orzeszków (choć kiedyś również szyszeczek, czy muszli), które znikają zawsze w uśmiechniętych buziach uwielbiających je dzieciaków. Nadziewa się je zwykle masą orzechową
Arbuziakipyszną kapustkę zajadamy nie tylko w Wigilię, ale przez cały rok! Bo kiszonki są zdrowe! Grzyby leśne to już taka nasza słabość, której trudno się oprzeć. Uwaga-należy z kiszoną kapustą uważać, zwłaszcza osoby z problemami jelitowymi powinny ją jeść nie w dużych porcjach na raz. Kapustę kiszoną otrzymujemy w wyniku fermentacji z udziałem szczepów bakterii tj. Leuconostoc, Lactobacillus
Z Kuchni Do Kuchnibyłam mała byłam bardzo dużym niejadkiem i mama miała ze mną spory problem. Jedną z rzeczy którą uwielbiałam były paluszki rybne i w sumie tylko to jadłam podczas Wigilii. Dzisiaj już paluszków rybnych raczej nie zjem, ale ostatnio przygotowałam coś co mi trochę to przypomniało. Tempura jest to rodzaj ciasta pochodzącego tak naprawdę z Portugalii, ale spopularyzowanego przez Japonię
Delusional Trineminutach dodajemy przyprawy: zioła, miód, sól i pieprz do smaku oraz suszone owoce, jeśli ich używamy. Kapusta najlepiej smakuje po trzykrotnym odgrzaniu, czyli trzeciego dnia Artykuł Przepisy na wigilię: Kapusta wigilijna pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzcytryny lub zakwas buraczany. Przyprawiamy wedle własnego uznania, dążąc do osiągnięcia równowagi między słodyczą i kwaskowością składników. Barszcz grzaniec podajemy w filiżankach z kapuśniaczkami drożdżowymi. Smacznego! Artykuł Przepisy na wigilię: Barszcz grzaniec pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzKochani! To była pierwsza Wigilia z Miłoszkiem. Zaczynamy najpiękniejsze Święta w naszej rodzinie. Wam również życzymy spokojnych, rodzinnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia, Świąt w duchu zero waste:) Zobaczcie co zrobić, by w Święta nie marnować jedzenia – Święta Zero Waste. Nasze chłopaki po wizycie Mikołaja. Artykuł Wesołych Świąt! pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzmąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty np. z Wigilii 1 ziemniak Jajko do posmarowania wierzchu tarty 1/2 łyżeczki suszonego oregano Przygotowanie: Krok 1 W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw
Niedzielny kucharzrazem pięć pieczarek, które zostały z sobotniego English breakfast, resztkę otwartego cheddara i brukselki z zeszłego tygodnia. W kuchennej szufladzie znaleźliśmy też suszone grzyby, których nie zużyliśmy przygotowując wigilię i trochę grzybów mun. To właśnie te produkty zainspirowały nas do stworzenia menu na tydzień – leftovers. Kiedy przejrzycie przepisy zobaczycie, że niektóre dania równie dobrze można zrobić z nieco innych
Niedzielny kucharzgrzybów i gotujemy jak zwykłą kaszę. W drugim płyn dolewamy stopniowo – jak w risotto. I w jednym i w drugim przypadku danie pysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła
Niedzielny kucharzzdziwienia, z zapamiętaniem pokazywał prawie dziesięć kresek. Rozglądając się wokół miało się wrażenie, że to marzec i pierwsze, nieśmiałe jeszcze, podmuchy wiosny. Byłam na to przygotowana; tydzień przed Wigilią w radiu mówili, że na białe Święta mamy... Całe dwa procent szans. I choć jestem niepoprawną optymistką, to jednak nie aż taką. Pogodziłam się z losem, a nawet znalazłam jasne strony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo smaczne i zdrowe danie, które w wielu domach serwowane jest na Wigilię. Ja jestem zdania, że z powodzeniem można ją przygotować na co dzień jako zdrowe śniadanie lub podwieczorek. Smak kaszy jaglanej prażonej ma lekko orzechowy posmak dzięki czemu danie nabiera wyjątkowego smaku. Świetnie smakuje na ciepło lub zimno, sama lub z dodatkiem kleksa jogurtu naturalnego
Smakołyki Asi