Wigilia Bożego Narodzenia kojarzy mi się przede wszystkim z pierogami. Najczęściej jadamy pierogi z suszonymi śliwkami i te z kapustą i grzybami. W tym roku postanowiłam wypróbować pierogi z kaszą i grzybami. Wyszły pyszne, więc na pewno zagoszczą na wigilijnym stole. Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju szkl gorącej wody Farsz: 100 g kaszy gryczanej garść suszonych
Smakołyki Asiwspomnianemu zakwasowi. Barszcz grzybowy jest bardzo aromatyczny i lekko kwaśny. Podaje się go z ugotowanymi osobno ziemniakami. Barszcz grzybowy to specjalność mojej teściowej. Nie wyobrażam sobie bez niego Wigilii. Zachęcam do przygotowania na zbliżające się święta, bo nie dość, że jest bardzo smaczny, to jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu. Można go przygotować dzień lub dwa wcześniej
Trzeci talerzoleju fot. Moja Książka Kucharska Śledzie w oleju. Tradycyjny przepis na pyszne śledzie w oleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko
Moja Książka Kucharskawłaśnie w ten jeden wieczór zupa grzybowa smakuje wyjątkowo. Zupa jest aromatyczna, ale zarazem delikatna a także pyszna. U mojego męża natomiast nie je się zupy grzybowej w Wigilię co dla mnie zawsze jest zaskoczeniem. Bo jak to... wigilijny stół bez zupy grzybowej? Nie może być. Do zupy idealnie nada się krajanka czterojajeczna Arc Pol. Składniki: 100 g suszonych
Kuchnia w oparachWielkimi krokami zbliża się Wigilia i Święta Bożego Narodzenia. Dziś mam dla Was przepis na pyszne paszteciki z farszem grzybowo- kapuścianym, które z powodzeniem można podać na wigilijnym stole. Paszteciki doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 szklanki mąki, 150g masła, 3 żółtka, 4 łyżki mleka, 25 g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, jajko
Tradycyjna kuchnia Kasiwyobrażam sobie aby na Wigilii mogło zabraknąć czerwonego barszczu. Tu obok mojej ulubionej grzybowej musi pojawić się właśnie on. Barszcz Wigilijny gotowany jest na postnym bulionie z prawdziwkami i zazwyczaj uszkami. Można jednak uszka zastąpić genialnymi, aromatycznymi ciasteczkami. Ciasteczka są kruche i pyszne dzięki dodatkowi rozmarynu i cytryny. Składniki: CIASTECZKA: 100 g margaryny 1/2 szkl. jogurtu 1/3 łyżki oliwy
Kuchnia w oparachŚledzie w śmietanie to potrawa, która nie tylko w Wigilię gości na naszym stole. Lubimy śledzie, często podaję je na obiad w towarzystwie pieczonych kartofelków. Ile miłośników śledzi tyle przepisów. U nas najczęściej jada się śledzie w śmietanie z dodatkiem jabłka i ogórka, które dobrze komponują się z pozostałymi składnikami nadając kwaskowatości i słodyczy oraz wzbogacając strukturę potrawy. Składniki
Kasia i jej kobiecy światCześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego. W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem. Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna
Pieprzyć z FantazjąŚwięta zbliżają się już wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy, ale ja już zastanawiam się powoli co będę robić, tym bardziej, że dzień przed Wigilią czeka mnie jeszcze impreza rodzinna, więc muszę się w tym roku trochę sprężyć. Mój syn już jakiś czas temu namówił mnie do testowania różnych przepisów na ciasteczka, których u nas na święta nie może zabraknąć
kruche babeczkiNajpiękniejsze święta to te kiedy na dworze biały puch przykrywa ulice i drzewa. Ostatnio niestety u nas słabo ze śniegiem na Wigilię. Co roku więc na stole gości u nas prosty ale wspaniały tort zimowy. Tort to biszkopt przekładany delikatnym jak chmurka i puszystym jak śnieg kremem kokosowym. Szklanka Ambition Latte Składniki: BISZKOPT : 8 jajek 1,5 szklanki mąki
Kuchnia w oparachpapierem do pieczenia w 180°C ok 20-30min. Gotowe Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu moje fit krokiety . A nóż ktoś może będzie chciał odchudzić swoją Wigilię na Boże narodzenie, to ten przepis idealnie się sprawdzi SMACZNEGO A jeśli i Wy nie wiecie do czego spożytkować zalegające w lodówce pieczarki to oprócz tego dania, polecam Wam również
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym. Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia
Kuchcik gotujePolska długa i szeroka na Wigilię wszyscy jedzą kapustę. Różnorodność jej gotowania jest ogromna. Jedni dodają do niej grzybów, inni wędzonych śliwek lub różnego rodzaju kasze. U mnie w domu tradycją jest podawanie kapusty z grochem i kaszą jaglaną, polaną na talerzu lnianym olejem. Podstawą jest dobrej jakości kiszona, a nie kwaszona, kapusta. Kapustę kiszoną otrzymujemy w procesie fermentacji
Kulinarne przemyslenia