tniemy rulony do końca na nasze paszteciki-poduszeczki. Takie paszteciki sprawdzą się również jako dodatek do wigilijnego barszczu. Można je zrobić już na początku grudnia i zamrozić, a w Wigilię pozostaje je wyjąć z zamrażarki i odświeżyć w piekarniku przed podaniem. Ja tak robię, bo paszteciki nic nie tracą na smaku, a zyskujemy cenny w tym gorącym okresie czas
Mieszam w Garnkupiernik należy do tych świątecznych ciast, które spokojnie możecie przygotować sobie nieco wcześniej rezerwując czas przed samą wigilią na jakieś przyjemności (pakowanie prezentów? :) ). Przykryty może stać w chłodnym miejscu do 3 dni, a obowiązkowo powinnien odstać przynajmniej noc po zrobieniu, żeby wszystkie aromaty się połączyły, a śliwkowe powidła nieco wsiąkły w ciasto – wtedy smakuje najlepiej! Mój piernik piekłam
Ciastkozercybarszcz czerwony z pieczonych buraków gotuję na rosole jarzynowym, przez co jest naprawdę bardzo, bardzo pyszny o zdecydowanym przyjemnym smaku. Barszczyk należy zacząć przygotowywać minimum jeden dzień przed Wigilią, można go także przygotować już na początku grudnia, zagotować w słoikach i tylko wyjąć w odpowiednim momencie (sprawdzone). Barszczyk jest postny - wigilijny, na bulionie jarzynowym, jednak jeżeli najdzie Was ochota
Poezja Smaków - blog kulinarnyaczkolwiek myślę, że smakuje wyśmienicie. Delikatny, miękki i kruchy zarazem, przesmaczny ze względu na dodatek masy orzechowej w formie pasty do przełożenia. Glazurowany piękną polewą czekoladową. Przygotuję go na wigilię! Składniki (forma keksowa duża): 250 gram mąki żytniej 125 gram miodu 125 gram masła łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżka korzennej przyprawy 1/3 szklanki miodu
Mango Papajazostały polane. Wiem, że to składniki trudno dostępne, ale warto wybrać się na ich poszukiwanie, by spróbować smaku tych pysznych pierogów Jeżeli nie uda Wam się przygotować ich przed wigilią, zróbcie je innym razem, a nie pożałujecie – jestem tego pewna. Pamiętajcie też, że kimchi należy przygotować minimum kilka dni przed przygotowywaniem pierogów. Przepis na czarne pierogi z karpiem
Kuchnia Bazyliibardzo cenny dar dla ludzi, a co ważne , świetnie odrobacza nas ,kiedy w domu są kochane pupile jak koty czy psy.Jeszcze nie tak dawno, zakwas buraczany przygotowywany był na Wigilię Bożego Narodzenia, jako składnik postnego barszczu. Obecnie bardzo docenia się jego właściwości prozdrowotne. To po prostu naturalny probiotyk, który możemy przygotować w swojej kuchni za naprawdę niewielkie pieniądze. Pijmy więc
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwymyślanie, by jak najwięcej receptur zamieścić i wypróbować, a następnie zaskoczyć swoich gości :-) Tak więc już powoli zaczynam, a chciałabym pokazać Wam w tym roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony
Poezja Smaków - blog kulinarnymiesiąc wigilia i święta! Już przygotowuję świąteczne przepisy i dzisiaj zapraszam na pierwszy z nich, świąteczne ciastka czekoladowe z biało czerwonymi landrynkami. Uwielbiam piec ciastka na święta, bo piekę je w małych porcjach i po kilka rodzajów. Świąteczne ciastka czekoladowe są niesamowicie pyszne i miękkie jak brownie . Przyozdobiłam je landrynkami, które niedawno kupiłam na świątecznym jarmarku. Te cukierki Szwedzi nazywają
codojedzeniamiesiąc przed Wigilią otwieram serię przepisów związanych ze Świętami Bożego Narodzenia. Dziś przedstawię przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami. U mnie w domu w ten wieczór zawsze jadło się tę zupę, ale wiem, że są rejony Polski, w których podaje się zupę grzybową czy rybną. A u Was jaka zupa zagości na stole w ten wyjątkowy wieczór? Składniki : Barszcz
Oka w rosole czyli KaFka gotujeOdstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Śledzie marynowane z imbirem na Wigilię gotowe :) Śledzie marynowane z imbirem #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawspólnego wypikania w piekarni Amber 😊 I bardzo się cieszę, bo dzięki przepisowi zaproponowanemu przez Danę z Leśnego Zakątka cieszyłam się długą bułą w formie ryby (na pewno na Wigilię upiekę ponownie!) i pięknym chlebem przypominającym liść. Myślałam, że pracy będzie bardzo dużo, a tu niespodzianka - oba bochenki uformowałam szybciutko i bez problemów. Efekt jest nie tylko smaczny, ale i piękny
Weekendy w domu i ogrodziebrioszka ma nade mną niebywałą moc. Zawsze mam wytłumaczenie, że przecież muszę spróbować wypieku za nim go opublikuję na blogu… Szafranowa brioszka gości u nas na śniadanie w Wigilię. W Szwecji jest to wolny dzień od pracy. Za nim przystąpimy do wigilijnej kolacji jemy szafranowe brioszki lub szafranowe bułeczki . Szafranowa brioszka z masłem to luksus, który musi wystarczyć
codojedzeniakilku dniach te świąteczne potrawy są już nieświeże i trafiają do kosza. Oczywiście nie musi tak być, jeśli zaplanujemy sobie, co zrobimy z potrawami, które nam zostaną po Wigilii. Jednocześnie są dania takie jak pizzoccheri, które mając gotowy bigos zrobimy dosłownie w chwilę a efekt będzie murowany. Pizzoccheri to taki gryczany makaron i nazwa pysznego zimowego dania włoskiego. Idealna
Ugotowane pozamiataneczasu i minimum składników. Trochę więcej potrzeba go na to, aby smaki się połączyły, a danie urzekło. Przynajmniej tych, którzy lubią śledzie ;) Pamiętam zdziwienie mojego męża podczas pierwszej Wigilii w moim rodzinnym domu. Same ryby! A potem swoje u niego. O zgrozo, wszystko na słodko! ;) Fajne jest to, że pomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć
zadanie-gotowanietygodnie temu w jednym ze sklepów widziałam już dekoracje bożonarodzeniowe. Tak się akurat składa, że Boże Narodzenie to moje ulubione święta. Ale chyba tak na prawdę wolę samą Wigilię oraz okres przygotowań do świąt niż same święta (25 i 26 grudnia). Więc pomału zaczęłam rozglądać się za przepisami na Boże Narodzenie. W serwisie kwestia smaku znalazłam przepis na pieczoną
blog.moje-pasje.info