śliwkową i masą orzechową pierniki spokojnie dojrzewają owinięte w folię, a ja zajęłam się masą makową do strucli, którą zamrożę i wykorzystam (po wcześniejszym rozmrożeniu) do makowców tuż przed Wigilią. Masę makową przyrządziłam według rodzinnej tradycyjnej receptury mojej przyjaciółki Anes . Pamiętam, jak robiła to słodkie makowe nadzienie pani Stenia, mama Agi. My we dwie siedziałyśmy w maleńkiej kuchni
W mojej kuchniszczęście reszta rodziny, zupełnie niezrażona moim malkontenctwem, bawiła się wyśmienicie, lukrując pierniczki i ich okolice. Cóż, moje nadal czekają na natchnienie... I chwilę czasu, którego brakuje mi permanentnie. A Wigilia przecież tuż, tuż! Od jakiegoś czasu męczyłam Tatę, żeby wyciągnął od Babci przepis na pierniczki. W końcu dopięłam swego, i dostałam skany rodzinnych receptur. Zachwycona, zabrałam się do pracy. Jakież
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczególne, symboliczne, niemalże magiczne właściwości. Dawne obrzędy ludowe zanikają, ale tradycyjne wigilijne potrawy przetrwały setki lat. Nie zawsze rozumiemy ich symboliczne znaczenie, ale to nie przypadek, że właśnie w wigilię pojawiają się na naszych stołach. Uważano, że miód dodaje sił, mak zapewnia dobry sen i urodzaj, orzechy potęgują mądrość, a potrawy z grochu i kapusty były symbolem siły i zdrowia
Smakowity Blog Kulinarnycebulką, w pomidorach, z grzybkami, w śmietanie - wariantów do wyboru jest wiele, a każda gospodyni domowa ma tu jeszcze swoje własne triki do zaprezentowania. Tradycyjnego śledzia oczywiście na Wigilię również przygotuję, ale chciałbym wypróbować też jego alternatywna odmianę - a mianowicie śledzia w sałatce ziemniaczanej . Jak dla mnie jest to połączenie idealne, bo mocno solona ryba wyjątkowo dobrze komponuje
Grunt to przepis!Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty
Kulinarne Przebojesię obejrzycie, a już święta będą. Czyli dobrze wiemy co będzie. Najpierw kolędy w centrach handlowych, potem kolędy w radio, potem szał zakupów, aż wreszcie nadejdą Święta. W wigilię uroczysta kolacja z rodziną, dzieci pójdą się bawić prezentami, dorośli w zadumie będą rozmawiać „o starych Polakach”, później pasterka. Następnego dnia uroczyste śniadanie, potem być może jeszcze obiad w gronie rodziny
Marder&Marder Manufacturemamusi :D Na parę dni przed świętami mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce śmietana kremówka stwierdziłam, że nie będzie teraz lepszej opcji niż wykorzystać ją do tych pierniczków. Zrobiłam je z połowy porcji
My simple kitchenkażda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 200 dag płata śledziowego 2 duże cebule
Mój Smakjest z Wami od pokoleń?" Znowu zasypaliście mnie zgłoszeniami - było ich ponad 50! I znów mogłam z ogromną przyjemnością poczytać o Waszych zwyczajach, tradycjach i potrawach, które jadacie w Wigilię i Święta. Bardzo dziękuję za wszystkie historie, które mi opowiedzieliście - te wzruszające i te śmieszne - czuję się trochę tak, jakbyście mnie wpuścili do Waszych domów w ten wyjątkowy czas
Moje Kuchenne Rewelacjepiekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię je na Wigilię
Różowa kuchniaśledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela angielskiego garść
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJako dziecko w Wigilię najbardziej czekałam na moment otwierania prezentów...pewnie, jak wszystkie dzieci :D W paczkach zawsze (!) oprócz prezentu głównego były powrzucane mandarynki i włoskie orzechy. Wracało się potem z kilogramami do łupania w zimowe wieczory i od tego czasu włoskie orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTakie uszka bardziej nam smakują. Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych
kolorowotorcikowoPotrawy wigilijne to w tym tygodniu zapewne najczęściej wyszukiwana fraza. Niestety w tym roku na blogu z różnych przyczyn nie pojawiło się zbyt wiele nowych przepisów
Kulinarne Przeboje