się obejrzycie, a już święta będą. Czyli dobrze wiemy co będzie. Najpierw kolędy w centrach handlowych, potem kolędy w radio, potem szał zakupów, aż wreszcie nadejdą Święta. W wigilię uroczysta kolacja z rodziną, dzieci pójdą się bawić prezentami, dorośli w zadumie będą rozmawiać „o starych Polakach”, później pasterka. Następnego dnia uroczyste śniadanie, potem być może jeszcze obiad w gronie rodziny
Marder&Marder Manufacturemamusi :D Na parę dni przed świętami mam dla Was jeszcze jeden przepis na pierniczki. Jeśli upieczecie je jutro lub pojutrze to zdążą jeszcze zmięknąć do Wigilii. Na przepis natknęłam się u Iwonki ( klik ). A ponieważ zalegała mi w lodówce śmietana kremówka stwierdziłam, że nie będzie teraz lepszej opcji niż wykorzystać ją do tych pierniczków. Zrobiłam je z połowy porcji
My simple kitchenkażda rozgrzewka wskazana , i dziś zaproponuję wam kochani śledzie z czosnkiem i imbirem , smak zaskakujący pozytywnie , uzależniają i chce się je jeść i jeść , znakomicie nadają się na wigilię jak także na spotkania imieninowe , ale to już według uznania , ja z mojej strony zapraszam bardzo serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki 200 dag płata śledziowego 2 duże cebule
Mój Smakjest z Wami od pokoleń?" Znowu zasypaliście mnie zgłoszeniami - było ich ponad 50! I znów mogłam z ogromną przyjemnością poczytać o Waszych zwyczajach, tradycjach i potrawach, które jadacie w Wigilię i Święta. Bardzo dziękuję za wszystkie historie, które mi opowiedzieliście - te wzruszające i te śmieszne - czuję się trochę tak, jakbyście mnie wpuścili do Waszych domów w ten wyjątkowy czas
Moje Kuchenne Rewelacjepiekarnika 180 stopni i zmniejszam do 170 i piekę 80 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypuje cukrem pudrem. Ciasto jest wilgotne delikatne i pyszne. Na pewno zrobię je na Wigilię
Różowa kuchniaśledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZakwas z buraków jest podstawą do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię. Znakomicie nadaje się też do picia, jest doskonałym naturalnym napojem wzmacniającym odporność. Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela angielskiego garść
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieJako dziecko w Wigilię najbardziej czekałam na moment otwierania prezentów...pewnie, jak wszystkie dzieci :D W paczkach zawsze (!) oprócz prezentu głównego były powrzucane mandarynki i włoskie orzechy. Wracało się potem z kilogramami do łupania w zimowe wieczory i od tego czasu włoskie orzechy kojarzą mi się głównie z zimą i tym magicznym czasem w roku. Nie wiem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaTakie uszka bardziej nam smakują. Uszka do barszczu wigilijnego śmiało można przygotować wcześniej, gdy bieganiny przedświątecznej jeszcze niewiele. Ugotowane i ostygnięte uszka, wkładamy do woreczków i zamrażamy. W dniu wigilii uszka rozmrażamy i rozmrożone wrzucamy na chwilę na wrzątek. Składniki: Ciasto: 300 g mąki poznańskiej ( typ 500 ) szczypta soli około 100 ml ciepłej wody Farsz: 100 g grzybów leśnych suszonych
kolorowotorcikowoPotrawy wigilijne to w tym tygodniu zapewne najczęściej wyszukiwana fraza. Niestety w tym roku na blogu z różnych przyczyn nie pojawiło się zbyt wiele nowych przepisów
Kulinarne Przebojewigilii pozostało kilka dni, a że w ten dzień na moim stole gości czerwony barszcz, to nie ma mowy żeby mogło by zabraknąć, u mnie tych pysznych pierożków. W ięc dziś zapraszam na przepis na uszka z kapustą i grzybami. Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście
magiczna kuchnia KasiPrzygotowanie zakwasu na barszcz jest bardzo proste. Wystarczy zrobić go tydzień przed Wigilią i będzie idealny. Jest wiele przepisów na domowy zakwas, można wzbogacić go o liść laurowy, ziele angielskie, a nawet cebulę. Ja robię zawsze wersję podstawową, później przygotowując już barszcz doprawiam wtedy do smaku. Składniki: 6 buraków 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki solo himalajskiej
Kukuleczkipszenicy czyli z całego opakowania (w tym roku zrobię mniej bo wyszło naprawdę dużo). Kutia na tyle przypadła mi do gustu, że w tym roku też ją przygotuję na wigilię. Składniki: 250 g obłuskanej pszenicy 250 g maku 100 g cukru pudru 100 g miodu 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów kilka łyżek rodzynek kilka suszonych fig i daktyli
Mama GotujeBardzo lubię łazanki ale te najbardziej, mam do nich ogromna słabość, często przyrządzam je na wigilię lub na postne piątki. Najlepiej smakują na następny dzień, są bardziej aromatyczne. Składniki: 1 kilogram kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów 1 duża cebula 500 gram makaronu łazanki 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaWieczór wigilijny w polskiej tradycji to najbardziej uroczysty i najbardziej wzruszający moment w roku. Zwyczajowo w dzień Wigilii obowiązywał ścisły post. Także w czasie wieczerzy wigilijnej podawano tylko potrawy postne. Jednak mimo tego ograniczenia nasi przodkowie uczynili z niej niezrównaną ucztę dla podniebienia, na którą także dziś wszyscy czekamy z niecierpliwością. Moją ulubioną potrawą wigilijną jest barszcz z uszkami wypełnionymi
Smakowity Blog Kulinarny