wyjątkowym dniu wigilii Bożego Narodzenia, chciałabym złożyć życzenia wszystkim odwiedzającym mojego bloga i nie tylko :) I życzyć zdrowych, wesołych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia spędzonych w ciepłej rodzinnej atmosferze. Życzy Babcia
Uwaga Babcia GotujeKochani mam dla was pyszną sałatkę śledziową na słodko,przyjemnie się jadło w Wigilię i na pierwszy dzień świąt była jeszcze. Poznacie dziś przepis ,a także mój humorek, złość i zadowolenie. Składniki: żurawina pół szklanki cebula 1 duża lub dwie mniejsze śledź w oleju Matias 250 g majonez 4 łyżki śliwka suszona( podwędzana) z 15 szt jajko
Różowa kuchniaCzas pędzi nieubłaganie... Pamiętam, jak kiedyś dni do Wigilii dłużyły się niemiłosiernie; czekałyśmy z Młodą na kolacje u Babć, zabawy z Kuzynką, najlepsze pierogi na świecie i, oczywiście, prezenty. Dzisiaj mam wrażenie, że dwudziesty czwarty grudnia pojawia się jakby znienacka; zdecydowanie zbyt szybko. Uwielbiam bowiem czas oczekiwania, te wszystkie mozolne przygotowania, pieczenie pierniczków, pakowanie prezentów, ubieranie choinki... I kiedy wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku na wigilię podam kompot z uszkami z suszoną śliwką, zawsze kompot był z kluskami. Uszka są bardzo smaczne i idealnie pasują do wigilijnego kompotu. Składniki: 0,5 gram mieszanki suszonych owoców na kompot Miód do smaku Sok z cytryny Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 50 gram roztopionego masła 1 jajko 1 szklanka letniej wody Szczypta soli Dodatkowo
Bajeczna Kuchniasię w świadomości. Ale do rzeczy! Sałatka jest naprawdę ekspresowa i bardzo prosta. Smakuje moim zdaniem świetnie i świeżo - dokładnie tak, jak sobie pomyślałem. Jeśli na ostatniej prostej przed Wigilią, świętami w ogóle, czy jakąkolwiek inną okazją zabraknie Wam pomysłu na śledzia, to nie wahajcie się - sięgnijcie po ten przepis. A świąt życzę pięknych, spokojnych i spędzonych w najlepszym towarzystwie
zadanie-gotowanieWiem, że to dość nietypowe, ale w mojej rodzinie właśnie gołąbki są jednym z tych dań, bez których nie wyobrażamy sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki z pieczarkami i ryżem przygotowuje się bardzo podobnie do tych klasycznych, jednak smak jest dla mnie na tyle charakterystyczny i wyjątkowy, że od razu przywodzi na myśl pachnącą choinkę i […] Artykuł Wigilijne pieczone gołąbki
Wiszniówkajako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 50 g smalcu jajko szczypta soli nadzienie: 3/4 szkl czarnych oliwek 3/4 szkl orzechów włoskich 5 łyżek oliwy ząbek czosnku
6niebobyło tradycji robienia kompotu z suszonych owoców..jednak od kiedy wypróbowałam kilka lat temu „zakochałam ” się w nim..i robię na każde święta ../nie tylko na Wigilię/..Gotuję taaaaaaaaaaaki gar by przez całe święta można było pić.. A owoce suszone .które nie są tanie zawsze susze latem.. Składniki: 50 dag jabłek suszonych
Ugotujmy CośCoraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego karpia! Przed Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące ciasto drożdżowe pieczone na kształt ryby z nadzieniem pieczarkowo- kapuścianym z filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla między innymi ościstego karpia. Składniki na farsz
Podróż w kulinariaszczęściem, ale najpierw przepis, a potem już trochę ciekawych historii co się zmieniło za ten rok :D Jak impreza urodzinowa bez tortu, a jako urodziny są dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, to musi w tym torcie być trochę smaku świąt. Dziś prezentuję tort, w którym są połączone moje ulubione składniki - tort piernikowy z solonym karmelem. Jak można zauważyć
Kuchnia ŁukaszaSałatka śledziowa bez majonezu, brzmi groźnie. Hmmm no bo jak, to tak bez mojego ukochanego kieleckiego. Jest to możliwe, jest to wręcz pyszne. W sobotę organizowałam wigilię w gronie najbliższych znajomych i w ten oto sposób trafiła ta sałatka na stół, przyniesiona przez Anię. Na początku, tak patrząc kątem oka dałabym sobie rękę uciąć, że to rzodkiewka.Oczywiście zostałam
pieprzny smaczekPrzygotowania do świąt idą pełną parą:) Lubię ten magiczny, bożonarodzeniowy czas... W dzisiejszym wpisie chciałam przedstawić uszka, jakie przygotowałam na tegoroczną wigilię. Nadziałam je nietypowo - po góralsku tak trochę- wędzonym oscypkiem i suszoną żurawiną! Myślę, że będą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ok 450 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: 250 g sera
6nieboDzisiaj przedstawiam Wam zwykłego a jednocześnie niezwykłego karpia bo takiego smażonego w głębokim tłuszczu bez jakiejkolwiek panierki. Ten pomysł powstał gdy szukałam idealnej panierki LCHF i
Ola la LCHFJuż sama nazwa odkrywa wszystkie składniki tej przekąski, która będzie idealną propozycją na wigilię, a ponadto robi się ją szybko, więc nie zabierze nam czasu, który w okresie świątecznym jest niemal bezcenny :D Składniki: 300 g ciasta francuskiego 250 g pieczarek 1 cebula 500 g kapusty kiszonej sól pieprz jajko sezam, mak, sól gruboziarnista itp. Przygotowanie: Kapustę gotować
Malinowo w kuchniznów mam propozycję na śledzie. Śledzie w śmietanie i mascarpone z szalotką i imbirem świetnie smakują z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub z pieczywem. Już możecie je przygotować na Wigilię. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni