sernik chciałam upiec już na Wigilię, ale w planach przeszkodziła mi choroba. Teraz nadrabiam zaległości. Małż zjadł dwa kawałki i mówi, że pyszny. Ja też potwierdzam – to zdecydowanie najlepszy sernik pod słońcem. Puszty, równo się wypieka, nie pęka i bosko smakuje. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki z moimi małymi modyfikacjami. Muszę się przyznać, że to mój pierwszy sernik
Szybko Tanio SmacznieKarp nie zawsze był rybą na Wigilię. I choć teraz stał się wręcz kultową rybą, na stołach Polaków masowo zagościł w czasach PRL. Jedni go lubią, inni nie specjalnie, ale chyba każdy skubnie kawałek ryby podczas kolacji:) W moim rodzinnym domu nie było tradycji przyrządzania dań z karpia. Teraz więc odkrywam jego smak i i różnorodność sposobów przygotowania. Najprostszym sposobem
Obiad gotowyjedną całość. Ogórek i szczypiorek dodają kontrastu, śledź z kolei przyjemnie słonawego posmaku. Fajnie wprowadzić w ten sposób śledzia do codziennego jadłospisu, nie tylko w minioną niedawno Wigilię :) Składniki na 1 średnia miskę: 2 płaty filetów śledziowych typu matias 1 jajko - duże; ugotować na twardo 2 ogórki kiszone - duże 1 czerwona cebula - średnia 1/2 pęczka szczypiorku - małego 1-2 łyżeczki
Grunt to przepis!piątek dzień przed Wigilią zapukał wieczorem do mych drzwi kurier. Byłam trochę zdziwiona bo nic nie zamawiałam, a prezenty doręczono na czas. Na IG i FB co prawda widziałam zdjęcia innych ambasadorek z informacją, że oczekują paczki od #LePetitMarseillais. Szybko zalogowałam się na swój profil i takiej informacji nie znalazłam. Pomyślałam, że przegapiłam zapewne etap zgłaszania się do kolejnej
ClauditteMissCookingsamego rana, bo kończę go mleczną zupą migdałową, która kiedyś była daniem świątecznym, ale teraz chociaż jest pyszna, została zdegradowana do śniadaniówki. Tymczasem jeszcze Julian Ursyn Niemcewicz opisując Wigilia Bożego Narodzenia w swoich czasach pisał, że tego dnia ulubionymi zupami Polaków są migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa i zupa z siemienia słodzona miodem. Zupę z siemienia jedli
Ugotowane pozamiatanePrzyznam się szczerze, że pierwszy raz przyrządzałam tołpygę. Jak co roku, przed wigilią, mąż pojechał do zaprzyjaźnionego właściciela stawu, aby kupić karpia. Wrócił z pięknym karpiem, ale również z bardzo dorodna tołpygą. W całości ważyła 3 kg. Oprócz tego, że obie ryby były wypatroszone, to dodatkowo z tołpygi ściągnięta była skóra. Do dziś nie wiem w jakim celu
Kulinarne przemysleniakażde święta czy Bożego Narodzenia czy Wielkanocne przygotowuje się galaretę wieprzową. Wiadomo jednak że konsumujemy ją w Boże narodzenie lub Szczepana, w Wigilię pomimo że post zniesiony jemy typowo postne potrawy. Taka galareta gotowana jest na golonce wieprzowej z dodatkiem warzyw, głownie marchewki, czosnku i zielonego groszku. Pisząc dla Was ten przepis wierzcie mi że sama zrobiłam się głodna
Życie zaczyna się w kuchniMoże ograniczę się do stwierdzenia, że był wyjątkowo thujowy. Na tyle, że wszelkie świąteczne klimaty wydawały mi się nie na miejscu i zrobiłam małą rewolucję bożonarodzeniową. To była inna Wigilia niż wszystkie, ale nie żałuję. Osiągnęłam jakiś swój mini zen. Wiem, że to nie tak powinno wyglądać, ale dochodzę do wniosku, że jestem chyba ostatnią osobą na świecie, która przejmuje
les mirabellesczęściej niż byśmy sobie tego życzyli. Dla mnie Święta nierozerwalnie łączą się z co najmniej 4 tygodniowymi przygotowaniami, na szczycie których znajduje się zaplanowanie świątecznego menu. W kwestii Wigilii jestem dość konserwatywna, a z każdym kolejnym rokiem nabieram przekonania, że to właśnie przywiązanie do tradycji daje nam siłę, tworzy klimat, zakotwicza nas w codzienności, utożsamia z pochodzeniem
Słodki Kompromiswielu rzeczy nie potrafiłam zrobić, więc uszka kupiliśmy gotowe w sklepie. Wydawało nam się, że będą dobre, w końcu wzięliśmy produkt sprawdzonej firmy… Po Wigilii stwierdziłam, że już nigdy w życiu nie kupie gotowych uszek! Były okropne… Kilka dni temu postanowiłam przygotować uszka wcześniej i zamrozić. Wyszły naprawdę super! Mają delikatne
KuchniaWeDwoje.plkolejne tradycyjne danie na Wigilijnym stole. Przepis na tą zupę jest od koleżanki mojej mamy z prac, która co roku przygotowuje wigilię dla całej rodziny. Przepis jest sprawdzony, a grzybowa jest przepyszna. Dodatkiem do zupy mogą być tak jak w moim przypadku lane kluski lub łazanki. Czas wykonania
KuchniaWeDwoje.plWiem, że jak wigilia to głównym składnikiem pierogów i krokietów są grzyby, ale są też osoby, które nie przepadają z grzybami, a uwielbiają pieczarki. Dla nich będzie to idealna alternatywna wersja tradycyjnych krokietów. Te zrobione przeze mnie są naprawdę bardzo duże krokiety ze sporą ilością pieczarek i podwójną panierką. Ja oczywiście
KuchniaWeDwoje.plciasteczka są 🙂 Ciasteczka robi się bardzo prosto i nie wymakają dużej ilości składników – polecam 🙂 Ja jestem zwolennikiem żywej choinki i ubieram ją najczęściej dzień przed Wigilią, a więc zdjęcia […] Artykuł Ciasteczka z makiem na choinkę pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plŚledź z pysznymi, różnymi dodatkami posmakuje każdemu wielbicielowi tej rybki. Słone i słodkie smaki świetnie się tutaj uzupełniają. Idealna propozycja na wigilię i święta . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 cebula 1 owoc granatu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4-5 fig 3 łyżki rodzynek 2 łyżki posiekanej pietruszki na sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ostrej
Pysznie & Pięknie