Czas Wigilii zbliża się wielkimi krokami. Każdy z nas planuje, co pojawi się na stole podczas tej wyjątkowej, jedynej w roku wieczerzy. Mamy swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. W moim rodzinnym domu, oprócz smażonego karpia, barszczu z uszkami i pierogów, zawsze jest także sałatka śledziowa, którą wszyscy bardzo lubimy. Sałatka to zaledwie kilka składników, ale naprawdę
W mojej kuchniPierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Po ostudzeniu przełożyć do puszki na kilka dni aby skruszały. W Wigilię wiążemy sznureczki i wieszamy na naszym świątecznym drzewku. 5. Białko na lukier ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami cukier puder. Lukru wyjdzie naprawdę dużo. Gdy konsystencja będzie mocno gęsta przekładamy
Apetyczna babeczkaMakówki to na Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna. Składniki na 6 niedużych pucharków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapiernik to zdecydowanie najlepszy piernik na świecie! Przynajmniej według mnie Przepis dostałam od mojej koleżanki, jeszcze w szkole podstawowej. Pamiętam, że cała klasa zawsze czekała na wigilii szkolnej właśnie na ten piernik. Jego zaletą jest nie tylko to, że jest pyszny, ale i to że jest mega łatwy i szybki w przygotowaniu Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to zagości
PatiGotujerodzajów farszu. Aby kapusta nabrała smaku i aromatu najpierw obgotowywana jest w wodzie, a następnie długo podsmażana na wolnym ogniu z dodatkiem cebuli i tłuszczu. Do pierogów przygotowywanych na Wigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą
Trzeci talerzswój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 50 g suszonych grzybów (można dodać więcej) 1 duża cebula (około
Uwaga Babcia GotujeBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasię szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków…tyle nas będzie w tym roku na wigilię, reszta dojedzie w pierwsze święto i skosztuje co innego. Jak pisałam wcześniej lubię świąteczne wypieki. Piekę kilka rodzajów w mniejszych porcjach. W przedświątecznym tygodniu będą kolejne przepisy na pyszne świąteczne wypieki
codojedzeniaŚledź po polsku , a może śledź po japońsku? Tak nazwałam klasycznego śledzia zwanego w Polsce śledziem po japońsku, danie rodem z PRL. Ten śledź z Japonią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 400 g grochu łuskanego – połówki (można użyć innego) 20 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około
Uwaga Babcia Gotujekeks właśnie się piecze (przepis wkrótce), a trzeba jeszcze upiec piernik (być może na herbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia
Weekendy w domu i ogrodziekolejne dni to błogie lenistwo, obżarstwo i odwiedziny rodziny... To wyjątkowy czas, radosny ale też pracowity. Od kilku tygodni pewnie zastanawiacie się co podać gdy zjawią się bliscy. Wigilia to zazwyczaj te same tradycyjne dania, ale co z kolejnymi świątecznymi daniami? Ja mam propozycję na uszka,ale nie te wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem. Zapraszam! Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem. Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu, że jest to śledź a la matjas. Co to właściwie oznacza? Matjas to nie jest gatunek
Obiad gotowynatłuszczony papier do pieczenia. To z kolei zapobiegło rozjechaniu i popękaniu ciasta. W efekcie mamy całkiem zgrabne strucle z makiem. Ja piekę makowce wcześniej i je zamrażam. W Wigilię makowce wyjmuję i lukruję czy ozdabiam w dowolny sposób. Albo nie lukruję i mam mniejsze wyrzuty sumienia;) A lekcja z mojego pieczenia makowców jest taka, szukaj dobrego przepisu i tricków, które
Mieszam w Garnkutió, zrobiona z pnia drewna figurka z namalowaną buzią i katalońską czapeczką. Taka figurka od początku grudnia zasiada przy stole, gdzie uczestniczy w posiłkach. Wszystko po to, aby w Wigilię mógł „wydalić” słodycze, zabawki i inne dobre rzeczy. zdjęcie z : https://www . grypuzzle.pl/puzzle-inne-tradycje-%C5%9Bwi%C4%85teczne-puzzle.html 5. Niemcy – Ogórek na choince Nasi zachodni sąsiedzi lubią pikle i wieszają
Oka w rosole czyli KaFka gotuje