piernik to zdecydowanie najlepszy piernik na świecie! Przynajmniej według mnie Przepis dostałam od mojej koleżanki, jeszcze w szkole podstawowej. Pamiętam, że cała klasa zawsze czekała na wigilii szkolnej właśnie na ten piernik. Jego zaletą jest nie tylko to, że jest pyszny, ale i to że jest mega łatwy i szybki w przygotowaniu Gwarantuję, że jeśli go wypróbujecie to zagości
PatiGotujerodzajów farszu. Aby kapusta nabrała smaku i aromatu najpierw obgotowywana jest w wodzie, a następnie długo podsmażana na wolnym ogniu z dodatkiem cebuli i tłuszczu. Do pierogów przygotowywanych na Wigilię używa się oleju lub masła. Jeśli są to inne okazje, kapustę podsmaża się na smalcu. Dzisiejszy przepis pochodzi z Cmolasu, miejscowości położonej pomiędzy Kolbuszową i Nową Dębą. Pierogi z kapustą
Trzeci talerzswój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania kapusty z grzybami będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 50 g suszonych grzybów (można dodać więcej) 1 duża cebula (około
Uwaga Babcia GotujeBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Przypomina ono do złudzenia polską roladę. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasię szybko. Jak dla mnie to idealny świąteczny deser w mini rozmiarze. Mimo wszystko udało mi się wykroić 10 kawałków…tyle nas będzie w tym roku na wigilię, reszta dojedzie w pierwsze święto i skosztuje co innego. Jak pisałam wcześniej lubię świąteczne wypieki. Piekę kilka rodzajów w mniejszych porcjach. W przedświątecznym tygodniu będą kolejne przepisy na pyszne świąteczne wypieki
codojedzeniaŚledź po polsku , a może śledź po japońsku? Tak nazwałam klasycznego śledzia zwanego w Polsce śledziem po japońsku, danie rodem z PRL. Ten śledź z Japonią
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięswój ulubiony przepis na taką kapustę, ale jeżeli ktoś jeszcze takiej kapusty nie robił to może akurat ten przepis mu się spodoba i przygotuje taką lub podobna kapustę na wigilię. Do przygotowania kapusty będziemy potrzebowali: 1 kg kapusty kiszonej (lekko odciśniętej) 400 g grochu łuskanego – połówki (można użyć innego) 20 g suszonych grzybów 1 duża cebula (około
Uwaga Babcia Gotujekeks właśnie się piecze (przepis wkrótce), a trzeba jeszcze upiec piernik (być może na herbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia
Weekendy w domu i ogrodziekolejne dni to błogie lenistwo, obżarstwo i odwiedziny rodziny... To wyjątkowy czas, radosny ale też pracowity. Od kilku tygodni pewnie zastanawiacie się co podać gdy zjawią się bliscy. Wigilia to zazwyczaj te same tradycyjne dania, ale co z kolejnymi świątecznymi daniami? Ja mam propozycję na uszka,ale nie te wigilijne z grzybami ale świąteczne z pasztetem. Zapraszam! Składniki
Radość kipiąca uśmiechem.grzybami, na stole będzie stygł sernik, a w misce wyrastało ciasto na paszteciki. Dobrze, że śledzie można przygotować wcześniej. Nawet polecam zabrać się za nie już dziś, a w Wigilię odwdzięczą się wyjątkowym smakiem. Kupując śledzie zauważyliście pewnie, że producenci piszą na opakowaniu, że jest to śledź a la matjas. Co to właściwie oznacza? Matjas to nie jest gatunek
Obiad gotowynatłuszczony papier do pieczenia. To z kolei zapobiegło rozjechaniu i popękaniu ciasta. W efekcie mamy całkiem zgrabne strucle z makiem. Ja piekę makowce wcześniej i je zamrażam. W Wigilię makowce wyjmuję i lukruję czy ozdabiam w dowolny sposób. Albo nie lukruję i mam mniejsze wyrzuty sumienia;) A lekcja z mojego pieczenia makowców jest taka, szukaj dobrego przepisu i tricków, które
Mieszam w Garnkutió, zrobiona z pnia drewna figurka z namalowaną buzią i katalońską czapeczką. Taka figurka od początku grudnia zasiada przy stole, gdzie uczestniczy w posiłkach. Wszystko po to, aby w Wigilię mógł „wydalić” słodycze, zabawki i inne dobre rzeczy. zdjęcie z : https://www . grypuzzle.pl/puzzle-inne-tradycje-%C5%9Bwi%C4%85teczne-puzzle.html 5. Niemcy – Ogórek na choince Nasi zachodni sąsiedzi lubią pikle i wieszają
Oka w rosole czyli KaFka gotujeherbatę i ruszyć w dwu i półgodzinną podróż na Jutlandię. W planach na ten weekend mam dokupienie trzech brakujących prezentów, zakupienie i przystrojenie choinki z nadzieją, że Pączusia do Wigilii nie zdąży jej przewrócić podczas swych szalonych harców po salonie, odwiedziny u rodziców C. i wyjście do kina w ramach adwentowego prezentu dla C. Są wśród Was jacyś inni fani
Pożeraczka, czyli raz adobrzezajmuje trochę czasu. Jednak nie zniechęcajcie się, bowiem potrawa zostanie doceniona przez domowników, a szczególnie tych ze starszego pokolenia – babcie, dziadków, wujków i ciocie. Przypomnicie im ich pierwsze wigilię w dawnym rodzinnym domu. Do przygotowania potrawy będą wam potrzebne garnki. Ja polecam wam ceramiczne. Trudno w nich coś przypalić. Zobaczcie je tutaj. Polecam wam także inne przepisy
Kuchennyviral.plPierniczki świąteczne, zawsze czekają na stole. Po Wigilii znikają dość szybko, czemu się nie dziwię…;) Są takie chrupiące, pięknie pachną, kuszą jak nie wiem co Święta to piękny okres! rodzinny i baaardzo smaczny! ♥ Pierniczki świąteczne w cytrynowym lukrze oraz skórką pomarańczową. Wspaniałe, domowe, mocno świąteczne! Składniki: 1,5 szklanki miodu 3/4 szklanki cukru 150 g masła 550 g mąki
Zasmakuj Kuchni