na wigilię - 3599 przepisów (strona:53/240)

Sałatka śledziowa z ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym 177

Śledziem w depresję i nie tylko! Śledź jak śledź, każdy go zna i na Wigilię z przyjemnością wcina. Ale poza bożonarodzeniowym sezonem gości na stołach zdecydowanie rzadziej niż powinien. Rybka ta to bowiem samo zdrowie ! Że o zaletach materialnych nie wspomnę: powszechnie dostępna, niedroga, łatwo dostać ją świeżą. A czemu ten śledź taki zdrowy ? [źródła: www.poradnikzdrowie.pl ; poradnikprzedsiebiorcy.pl ] jest bogatym źródłem

Grunt to przepis!
Pierogi z mięsem 109

Pierogi robię raz w roku na Wigilię . Jeśli domownicy zatęsknią za słodkimi czy z mięsem  muszą zadowolić się tymi kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam

Kuchnia Beaty
Lasagne z serem i "Zimowy ślub" 142

piekarnika i piec 25 minut. Po przeczytaniu " Siódmego sekretu szczęścia " Sharon Owens wiedziałam, że sięgnę jeszcze po jej książki. I tak oto nastał czas na "Zimowy ślub ". W Wigilię Emily postanawia pozbyć się z mieszkania i swojej szafy zbędnych przedmiotów i nietrafionych prezentów. Oddaje je do sklepu prowadzonego przez Sylvię zbierającą w ten sposób fundusze na pomoc starym koniom

Weekendy w domu i ogrodzie
Soljanka - pyszna, rozgrzewająca zupa rosyjska. 132

moim odczuciu nie zachęca niestety do zagłębienia się w przepis. Nazwa solanka kojarzy się raczej ze słoną zawiesiną z białek i soli, w której piekę ryby na Wigilię, by były smaczniejsze ;-). Ale nie o tym dzisiaj.  Dzisiaj pozostawiam w Waszych dłoniach dopracowany przepis na gęstą, aromatyczną rozgrzewającą Soljankę w wersji mięsnej (spotkać można także rybną lub grzybową). Zupa

Poezja Smaków - blog kulinarny
święta, święta 104

Święta Bożego Narodzenia jak zawsze wyczekiwane i pełne niesamowitości... W tym roku również były prawdziwymi świętami :) Oczywiście najpierw modlitwa, potem kolacja... a w tym roku ludzi na wigilii było u nas jak w ratuszu :)  nawet na godzinę przed "znalazła" się osoba na puste miejsce przy stole :) :) :)  Mikołaj dał prezentów co nie miara :) dla każdego coś miłego :) Ania

chleba naszego
Pierogi z kapustą i pieczarkami 143

Dawno już po Świętach, ale są takie smaki, za którymi się tęskni. Przez cały rok wyczekuję Wigilii, by skosztować pierogów z kapustą i grzybami. A co mam zrobić, gdy apetyt na pierogi jest silniejszy ode mnie? Oczywiście inną, uboższą wersję pierogów - czyli z kapustą i pieczarkami. Nie oszukujmy się, nie smakują tak jak te wigilijne, ale przecież nie oznacza

Obiad gotowy
Piernik z bakaliami 93

roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.   Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki

Państwo Wojtczuk gotują
Ryba faszerowana 176

ryby faszerowanej już dawno się przymierzałam, ale ciągle jakoś nie po drodze, no bo to tyyyyleee roboty. W tym roku zostałam wytypowana do zrobienia na Wigilię ryby w galarecie. Ponieważ nie lubię wyjmować ości i sobie i dzieciom zdecydowałam się na podjecie wyzwania i zrobienie tej rybki. Składniki: 1,5 - 2 kg ryby bez skóry (ja wzięłam mirunę), 3 łyżeczki

Państwo Wojtczuk gotują
Stroik świąteczny na drzwi DIY 99

zrobić.  Przy dwójce dzieci ciągle uczę się, że nie wszystko musi być idealne, tak jak sobie zaplanowaliśmy. Te święta też nie będą idealne, nie będzie 12 potraw na wigilii. Nie dam rady wszystkiego perfekcyjnie przygotować. Trudno, najważniejsze, aby święta spędzić rodzinnie w pełnej miłości atmosferze. Z wiekiem coraz częściej dochodzę do wniosku, że to całe szaleństwo nie ma sensu

Pani domowa
Cały świat w jednym berlińskim ogrodzie 198

Chyba trzeba to zmienić. Podsumowując naszą wizytę stwierdzam, że warto. To ogromny, zróżnicowany teren, a szklarnie są atrakcją nie tylko dla wielbicieli roślin. Ogród otwarty jest cały rok (poza Wigilią) i z pewnością ciekawie odwiedzić go w różnych miesiącach. I tradycyjne pytanie- jaka inspiracja dla nas? Tym razem roślinna- pluskwica. Miłość od pierwszego wejrzenia, na szczęście stosowana w zielarstwie

les mirabelles
Galareta rybna 213

Zawsze na wigilię galaretę robi mój tatuś, tym razem i ja chciałam spróbować. Wyszła super jestem z siebie dumna . Tym samym sposobem robiłam również drobiową, oczywiście zamiast ryby z dodatkiem mięsa z indyka i kurczaka. Na wywar : 2 średnie cebule 1 por 1/2 średniego selera 1 pietruszka 2 marchwie liść laurowy 2-3 ziarenka pieprzu 2-3 ziarenka ziela angielskiego

Mam apetyt na ...
Sos karmelowo-śliwkowy do ryżu 264

gotujemy tak przez około pół godziny, aby sos naszedł aromatami. Na koniec w małej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy do sosu, gotujemy aż zgęstnieje. Podajemy na wigilii z ryżem ugotowanym na mleku. Kategoria: Deser Tagged: cukier , karmel , mąka ziemniaczana , woda , śliwki , śliwki suszone

Mam apetyt na ...
Najlepsze książki kulinarne 2016 – Top 10 172

jedzenia, ale też pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Po przeczytaniu “Pysznie…” sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę, która ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Będzie prosto i pysznie, z elementami kuchni

Ugotowane pozamiatane
Makowiec na kruchym spodzie. 147

Makowiec na kruchym spodzie. Edyta Guhl. Według ludowych wierzeń mak, spożywany w wigilię Bożego Narodzenia, ma zapewnić nam sytość, zdrowie i powodzenie w Nowym Roku. Mak jest symbolem płodności i urodzaju. Już Hippokrates polecał go jako doskonały środek nasenny. Stosowały go nasze babki, które moczyły szmatkę w wywarze z maku, dawały niemowlęciu do ust i szły do pracy na polu

dolcevitainmykitchen
Poświąteczne rozważania – felieton 86

wagą z bardzo prostej przyczyny – nie przejadam się. Zjadam tyle, żeby zaspokoić głód, a gdy już po prostu nie mogę, nie wciskam na siłę, bo muszę, bo święta. W Wigilię zawsze, absolutnie zawsze kosztuję (! – słowo klucz) wszystkich 12 tradycyjnych potraw, ale nigdy nie obżeram się pod przysłowiowy korek. Oczywistym jest, że podczas rodzinnego biesiadowania zjada się trochę więcej, niż zwykle

Kate's Kitchen