Wigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą, postanowiłam czym prędzej wprowadzić świąteczną atmosferę w domu. Wybraliśmy się więc z C. na poszukiwania choinki. Oczywiście, w tym roku musiała być zupełnie wyjątkowa. Przecież to nasze pierwsze Święta w nowym domu! I skoro
Pożeraczka, czyli raz adobrzepracy wstępował do Centrali rybnej, a było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję
Wiem co jemDziś przedstawiam pomysł na szybką, bezmięsną sałatkę na wigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju 4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy
Szefowa kuchniPierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo . Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami. Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz
kolorowotorcikowośledzie jadłam po raz pierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOpis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMagdalena Witkiewic z. Wspólnym motywem opowiadań jest tytułowa księgarnia mieszcząca się przy ulicy Wiśniowej. Od lat prowadzi ją pan Alojzy, który zdecydował się ją na stałe zamknąć. W przeddzień Wigilii swoim stałym gościom robi prezent i daje książkę dopasowaną do ich charakterów i sposobów życia. Każda z tych książek szybko wpływa na koleje losu klientów Alojzego. Mimo że mieszkają
Weekendy w domu i ogrodziejako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała
W mojej kuchniKrok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEobiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń przygotowuję na święta. (Oczywiście, nie na Wigilię.) Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól do smaku 1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
Codzienna kuchnia niecodziennaaromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne
Poezja Smaków - blog kulinarnybaśni o Królowej Śniegu. Wszechobecną, spokojną ciszę przerywa tylko miarowe tykanie zegara. Parzę więc herbatę i siadam przy stole, przy rozłożonych na nim gazetach i kartkach z przepisami. Wigilia już za dwa tygodnie! Trzeba więc wybrać ostatnie przepisy, upiec ostatnie pierniczki, ukręcić całe góry kolorowego lukru. Jestem podekscytowana jak małe dziecko, choć ta ekscytacja tyczy się już czegoś zupełnie innego
Pożeraczka, czyli raz adobrzekomponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego hummusu . Paszteciki z ciasta filo to według mnie fajny pomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia w drugi lub trzeci dzień świąt lub w czasie
Chilli Czosnek i OliwaBûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaIdealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te
Kuchnia Paulettes