na wigilię - 3599 przepisów (strona:60/240)

Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 183

Wigilii zostało raptem jedenaście dni. Ciężko w to uwierzyć, gdy patrzy się na listopadowy krajobraz za oknem i słucha bębnienia deszczu o dach. Zdegustowana pogodą, postanowiłam czym prędzej wprowadzić świąteczną atmosferę w domu. Wybraliśmy się więc z C. na poszukiwania choinki. Oczywiście, w tym roku musiała być zupełnie wyjątkowa. Przecież to nasze pierwsze Święta w nowym domu! I skoro

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śledzie w oleju 176

pracy wstępował do Centrali rybnej, a było wówczas w czym wybierać : dorsze, flądry, mintaje, halibuty i zielonoościste belony. To tylko niektóre gatunki, które utkwiły mi w pamięci. W wigilię za to na stole królował śledź i ryby słodkowodne. Dziś pokażę przepis na najprostszego śledzia, który może potem być bazą do sałatek lub innych przepisów czyli śledzia w oleju. Ja dodaję

Wiem co jem
Szybka sałatka śledziowa 189

Dziś przedstawiam pomysł na szybką, bezmięsną sałatkę na wigilię. Proste smaki, które polubi każdy kto lubi śledzenie:). Bo co jak co, ale groszek i ziemniak pasują do niego idealnie! 400g śledzi w oleju  4 duże ziemniaki 1 puszka groszku 1 cebula czerwona 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz  1. Śledzie odsączamy z oleju, myjemy i osuszamy. Kroimy

Szefowa kuchni
Świąteczne gotowanie z Galeo i przepis na karpia 198

Pierwszą tegoroczną wigilię mam już za sobą. Z końcem listopada uczestniczyłam w bardzo smacznych warsztatach z marką Galeo . Galeo to producent przypraw i mieszanek przypraw do potraw. A jak wiadomo, bez przypraw nie ma smaku...a już na pewno nie ma tyle smaku co z przyprawami. Świąteczne dania, ale i codzienne gotowanie, nie obędą się bez dodatku podstawowych przypraw. Teraz

kolorowotorcikowo
Śledzie w śmietanie z chrzanem 401

śledzie jadłam po raz pierwszy kilka lat temu, podczas wigilii w pracy. Każdy z nas przyniósł coś do jedzenia, koleżanka przyniosła śledzie z chrzanem, a ja po prostu oszalałam na ich punkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowiec zawijany 807

Opis: Makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Składniki: Ciasto: 180 ml mleka 6 żółtek 3 szklanki mąki pszennej 45 g świeżych drożdży 150 g roztopionego masła 6 łyżek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 134

Magdalena Witkiewic z. Wspólnym motywem opowiadań jest tytułowa księgarnia mieszcząca się przy ulicy Wiśniowej. Od lat prowadzi ją pan Alojzy, który zdecydował się ją na stałe zamknąć. W przeddzień Wigilii swoim stałym gościom robi prezent i daje książkę dopasowaną do ich charakterów i sposobów życia. Każda z tych książek szybko wpływa na koleje losu klientów Alojzego. Mimo że mieszkają

Weekendy w domu i ogrodzie
Wykwintny sernik wg Aleex 426

jako dziecko wyczekiwałam świąt. W moim domu celebrowało się każdą chwilę: przedświąteczne porządki, po których dom pachniał czystością, ubieranie choinki pachnącej piernikami, pieczenie mięs, które drażniły zmysły podczas postnej Wigilii w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Ale świąteczny nastrój dopełniała mama, która przynosiła do domu pomarańcze. Tylko kilka. Nie wiem do dziś, jak udawało się jej zdobyć te owoce. Pewnie musiała

W mojej kuchni
PIERNICZKI IMBIROWE 150

Krok po kroczku… idą święta! A wraz z nimi pyszne... Artykuł PIERNICZKI IMBIROWE pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Soczysta pieczeń wieprzowa 659

obiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń przygotowuję na święta. (Oczywiście, nie na Wigilię.)  Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól do smaku 1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba pieczona w pergaminie. Karp zapiekany z pieczarkami. 182

aromatycznej ryby. Ja przygotowałam karpia, jednak jeszcze lepiej sprawdzi się tutaj ryba o słodkim mięsie - pstrąg czy amur. Świetnie się prezentuje na talerzu, i to nie tylko podczas Wigilii Bożego Narodzenia, ale także podczas kolacji czy zupełnie innej okazji. Rybę połączyłam z odrobiną smażonych pieczarek oraz natki pietruszki, co stworzyło bardzo ciekawe połączenie smakowe, które z pewnością jest mniej kaloryczne

Poezja Smaków - blog kulinarny
Cynamonowa granola z jarzębiną 137

baśni o Królowej Śniegu. Wszechobecną, spokojną ciszę przerywa tylko miarowe tykanie zegara. Parzę więc herbatę i siadam przy stole, przy rozłożonych na nim gazetach i kartkach z przepisami. Wigilia już za dwa tygodnie! Trzeba więc wybrać ostatnie przepisy, upiec ostatnie pierniczki, ukręcić całe góry kolorowego lukru. Jestem podekscytowana jak małe dziecko, choć ta ekscytacja tyczy się już czegoś zupełnie innego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paszteciki do barszczu z ciasta filo i recenzja produktów Ambition 1015

komponujący się z barszczem smak. Buraki i kmin rzymski to świetny duet, co udowodniałam Wam przy okazji buraczanego hummusu . Paszteciki z ciasta filo to według mnie fajny pomysł na wigilię firmową czy organizowaną w gronie przyjaciół, gdy chcecie spróbować czegoś nowego lub zabłysnąć inwencją kulinarną. Możecie je również podać dla urozmaicenia w drugi lub trzeci dzień świąt lub w czasie

Chilli Czosnek i Oliwa
ŚWIĄTECZNA ROLADA Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 114

Bûche de Noël czyli „bożonarodzeniowe polano” to tradycyjne francuskie ciasto świąteczne. Dawniej we francuskich domach podpalano w Wigilię w kominku ogromną kłodę drewna, której ogień miał symbolizować dobrobyt i zdrowie w Nowym Roku. Wokół kominka zbierali się wszyscy mieszkańcy domu. W zależności od regionu, kłodę skrapiano wodą święconą, winem, mlekiem lub miodem. W XIX wieku na świątecznych francuskich stołach zagościły

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
EKSPRESOWE PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM A'LA FORNETTI 406

Idealne na świąteczny stół, bo bezmięsne, ale do tego takie pyszne. Często przechodząc w Tesco, nie mogłam ominąć stoiska z Fornetti. Moje ulubione to właśnie te

Kuchnia Paulettes

Proponowane wyszukiwania