na wigilię - 3599 przepisów (strona:67/240)

Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie 719

dzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61 przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów wykorzystujemy przez cały rok. No bo, kto mi zabroni zjeść np. w lutym tatar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Mini bułeczki z kapustą i pieczarkami 183

klasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane

Czerwień i błękit
Piernik staropolski 162

danej chwili nie są pieczone, były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!) Na 3 dni przed Wigilią Blaty pierników przełożyć powidłami i obciążyć, np. blachą z piekarnika lub książkami. Po kilku godzinach piernik przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę

Nastoletnie Wypiekanie
Wigilijnie 167

końcu nadszedł dzień Wigilii. Czas magiczny, spędzany w towarzystwie rodziny i przyjaciół. I chociaż brak śniegu trochę rozczarowuje, a święta spędzę bez rodziców i rodzeństwa, pocieszam się tym, że już niedługo spędzę z nimi Wielkanoc. Kto wie, może nawet spadnie śnieg ;)   Tegoroczne Święta upłyną mi na spotkaniach z moją kochaną Babcią i z Rodziną mojego mężczyzny. Będą domowe pierniczki

W poszukiwaniu inspiracji
karp w galarecie smażony 121

mnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie

Ugotujmy Coś
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 154

Tradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu.   Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj

Grunt to przepis!
Wesołych Świąt! 138

Mało świąteczna. Nawet dla bloga czasu mi zbrakło, i te ostatnie świąteczne przepisy pojawią się dopiero w przyszłym roku. Od wczoraj bowiem jestem w Polsce; w tym roku Wigilię celebrować będziemy z moją Rodziną. Oboje nie możemy się doczekać! Wszystkim Czytelnikom Pożeraczki chciałabym złożyć najlepsze życzenia; aby ten wieczór był niezapomniany. Żebyście na stołach znaleźli swoje ulubione dania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gwiazdkowy omlet 157

już ostatni przedświąteczny post :) Jedną ręką mieszając kolejne ciasto, wrzucam pomysł na świąteczne śniadanie :) W Wigilię mamy (przynajmniej teoretycznie) troszkę więcej czasu, warto więc wstać wcześniej i przygotować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Podane poniżej składniki wystarczą na jedną porcję puszystego omleta. Dekoracja jest oczywiście dowolna, ale zachęcam do wykorzystania dekoracyjnych końcówek do szprycy :)   Jest taki czas, co łzy

Chocolate Muffin Blog
Puszysty sernik cytrynowy na chrupkim spodzie ze słodkim akcentem tutti frutti 152

Dzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie

Słodkie okruszki
Ryba po grecku 2015 161

roku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.   Składniki: 1 kg miruny płaty marchew 600 g pietruszka korzeń 200 g pietruszka natka  seler korzeń 200 g  koncentrat pomidorowy 200 g kurkuma 1 lyżeczka  sól do smaku  pieprz biały mielony do smaku ziele angielskie 3 szt liście laurowe

Różowa kuchnia
Wesołych Świąt 149

cieszą ich magią a tym co mają tylko wolne dni, niech płyną wolno i odpoczywajcie, nabierajcie sił. Jedzcie z umiarem aby brzuchy nie bolały, spacerujcie wszak mamy wiosnę tej wigilii. Spotykajcie się z bliskimi, niech Wam miło płynie czas. A mikołaj niech Wam mnóstwo prezentów przyniesie.                    Wesołych Świąt Kochani

Moje Małe Czarowanie
11. Śniegu nie ma, mróz nie szczypie: czyli świąteczny napój mocy ★ 194

górze, zdecydowałby się przyprószyć to wszystko chociaż cieniutką warstwą śniegu ? Ale chwila, idą święta! Niezależnie od pogody, choroby, zarządzam niepodważalny zakaz narzekania!! Chyba każdy kilka dni przed wigilia przezywa moment załamania, kiedy ma ochotę zakopać się pod kołdrą i spać, spać aż do początku wigilijnej kolacji. Jaki jest mój sposób na ten "przedświąteczny syndrom stresowy "? Aromatyczny napój mocy! Składniki: - 200ml

Pland based fille
Karp w sosie winno-imbirowo-sojowym na sposób wschodni 151

Ostatnio spotkałam się z opinią nie znosząca sprzeciwu, że karp na wigilię nie może być pod inną postacią jak tylko pokrojony w dzwonka, usmażony w panierce i podany przełożony plastrami cebuli. Inaczej to nie jest karp. Taka jest po prostu tradycja. Hmmmm, pomyślałam, kwestia gustu przecież, a o gustach się nie dyskutuje. No a tradycja to też indywidualna rzecz każdego

Sztuka gotowania w/g Samiry
ŻYCZENIA ŚWIĄTECZNE BOŻE NARODZENIE 2015 167

się w człowieku... Emilia Waśniowska  Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę Wam,  aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii,  a Nowy 2016 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ... Wesołych Świąt

Walijskie Pichcenie
Kluski z makiem 137

coś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę makowa doskonale pamiętam z dzieciństwa. Co roku na wigilię u babci Hali, lądowała na stole miska z pachnącym, słodkim, bakaliowym makiem. Uwielbiałam to, że był tak gęsty. Potem babci coś się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować no i niestety już

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania