dzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61 przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów wykorzystujemy przez cały rok. No bo, kto mi zabroni zjeść np. w lutym tatar
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataklasową wigilię syna upiekłam ich prawie setkę, z potrójnej porcji. Bułeczki świetnie nadają się również na Sylwestra. Polecam podać z barszczem czerwonym lub żurkiem. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli szczypta cukru 30 g świeżych drożdży Do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
Czerwień i błękitdanej chwili nie są pieczone, były przechowywane w lodówce. Upieczone placki przykryć ściereczką i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce (nie w lodówce!) Na 3 dni przed Wigilią Blaty pierników przełożyć powidłami i obciążyć, np. blachą z piekarnika lub książkami. Po kilku godzinach piernik przekroić na 3 długie pasy równej wielkości. Każdy z nich zawinąć w ściereczkę
Nastoletnie Wypiekaniekońcu nadszedł dzień Wigilii. Czas magiczny, spędzany w towarzystwie rodziny i przyjaciół. I chociaż brak śniegu trochę rozczarowuje, a święta spędzę bez rodziców i rodzeństwa, pocieszam się tym, że już niedługo spędzę z nimi Wielkanoc. Kto wie, może nawet spadnie śnieg ;) Tegoroczne Święta upłyną mi na spotkaniach z moją kochaną Babcią i z Rodziną mojego mężczyzny. Będą domowe pierniczki
W poszukiwaniu inspiracjimnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie
Ugotujmy CośTradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj
Grunt to przepis!Mało świąteczna. Nawet dla bloga czasu mi zbrakło, i te ostatnie świąteczne przepisy pojawią się dopiero w przyszłym roku. Od wczoraj bowiem jestem w Polsce; w tym roku Wigilię celebrować będziemy z moją Rodziną. Oboje nie możemy się doczekać! Wszystkim Czytelnikom Pożeraczki chciałabym złożyć najlepsze życzenia; aby ten wieczór był niezapomniany. Żebyście na stołach znaleźli swoje ulubione dania
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż ostatni przedświąteczny post :) Jedną ręką mieszając kolejne ciasto, wrzucam pomysł na świąteczne śniadanie :) W Wigilię mamy (przynajmniej teoretycznie) troszkę więcej czasu, warto więc wstać wcześniej i przygotować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Podane poniżej składniki wystarczą na jedną porcję puszystego omleta. Dekoracja jest oczywiście dowolna, ale zachęcam do wykorzystania dekoracyjnych końcówek do szprycy :) Jest taki czas, co łzy
Chocolate Muffin BlogDzień przed Wigilią w całym domu unoszą się wspaniałe zapachy... Krzątam się energicznie by ze wszystkim zdążyć. Pierogi już są, uszka też, barszcz... Czas na moje ukochane świąteczne ciasta. Bez jakiego ciasta nie wyobrażam sobie świątecznego stołu? Bez sernika. Tym razem postanowiłam przygotować go w delikatnie cytrynowej wersji na kruchym, czekoladowym spodzie ze słodkim owocowym akcentem tutti frutti. Serdecznie
Słodkie okruszkiroku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami. Składniki: 1 kg miruny płaty marchew 600 g pietruszka korzeń 200 g pietruszka natka seler korzeń 200 g koncentrat pomidorowy 200 g kurkuma 1 lyżeczka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku ziele angielskie 3 szt liście laurowe
Różowa kuchniacieszą ich magią a tym co mają tylko wolne dni, niech płyną wolno i odpoczywajcie, nabierajcie sił. Jedzcie z umiarem aby brzuchy nie bolały, spacerujcie wszak mamy wiosnę tej wigilii. Spotykajcie się z bliskimi, niech Wam miło płynie czas. A mikołaj niech Wam mnóstwo prezentów przyniesie. Wesołych Świąt Kochani
Moje Małe Czarowaniegórze, zdecydowałby się przyprószyć to wszystko chociaż cieniutką warstwą śniegu ? Ale chwila, idą święta! Niezależnie od pogody, choroby, zarządzam niepodważalny zakaz narzekania!! Chyba każdy kilka dni przed wigilia przezywa moment załamania, kiedy ma ochotę zakopać się pod kołdrą i spać, spać aż do początku wigilijnej kolacji. Jaki jest mój sposób na ten "przedświąteczny syndrom stresowy "? Aromatyczny napój mocy! Składniki: - 200ml
Pland based filleOstatnio spotkałam się z opinią nie znosząca sprzeciwu, że karp na wigilię nie może być pod inną postacią jak tylko pokrojony w dzwonka, usmażony w panierce i podany przełożony plastrami cebuli. Inaczej to nie jest karp. Taka jest po prostu tradycja. Hmmmm, pomyślałam, kwestia gustu przecież, a o gustach się nie dyskutuje. No a tradycja to też indywidualna rzecz każdego
Sztuka gotowania w/g Samirysię w człowieku... Emilia Waśniowska Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę Wam, aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii, a Nowy 2016 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ... Wesołych Świąt
Walijskie Pichceniecoś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę makowa doskonale pamiętam z dzieciństwa. Co roku na wigilię u babci Hali, lądowała na stole miska z pachnącym, słodkim, bakaliowym makiem. Uwielbiałam to, że był tak gęsty. Potem babci coś się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować no i niestety już
Dzieje kuchennej Wiewióry