na wigilię - 3599 przepisów (strona:70/240)

Ryba po japońsku 331

ogórków i konserwowej papryki. Tytułowa ryba z Japonią ma tyle samo wspólnego, co jej koleżanka – ryba po grecku – z Grecją. Mniejsza o nazwę. Ryba jest idealna na Wigilię – można ją przygotować wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno, a gdy „smaki się przegryzą” jest jeszcze lepsza. To hit stołu – proste składniki, proste smaki, smakowita

Poezja smaku
Piernikowe nastroje 142

Lada chwila nadejdą Święta Bożego Narodzenia, a grudzień to miesiąc, w którym odbywają się Wigilie w rożnych miejscach, byśmy mogli się podzielić opłatkiem i życzyć sobie nawzajem Wszystkiego Co Najlepsze nie tylko w rodzinnym gronie. Tak też było i u mnie. W naszym klubie w grupie plastycznej "Impresja" także odbyło się spotkanie wigilijne. I na to spotkanie przygotowałam

Moje Pyszne Siódme Niebo
Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis 140

Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką

Kuchnia na wzgórzu
Kapusta z grochem 119

można nie osiągnąć pożądanej delikatności. Jak każda potrawa z kiszoną kapustą, kapusta z grochem zyskuje na smaku z każdym odgrzaniem. Dobrze jest więc zrobić ją trzy dni przed Wigilią. Potrzebujemy 1,5 kg kiszonej kapusty 0,7 kg łuskanego grochu 2 marchewki 4 listki laurowe 3 ziela angielskie kilka ziaren czarnego pieprzu dwie duże cebule sól, pieprz kminek Kapustę płuczemy

ladykitchen
SAŁATKA ŚLEDZIOWA MOJEJ MAMY 270

Moja ukochana świąteczna sałatka według przepisu mojej Mamy, którą zajadamy się we wszystkie święta, nie tylko w Wigilię. Bardzo prosta i przepyszna, im dłużej stoi w lodówce tym lepiej, wtedy wszystkie smaki idealnie się przegryzją. Sałatka jest bardzo kolorowa i pięknie prezentuje się na półmisku. Idealna również na wszelkie imprezy okolicznościowe. Bardzo Wam ją polecam! SKŁADNIKI: 6-8 płatów śledziowych

Słodko-Słony Świat Ilony
Jak suszyć pomarańcze? Jadalne, suszone i pachnące ozdoby świąteczne. 191

Suszenie nie jest trudne - jest wręcz bardzo przyjemne, ponieważ zapach unosi się po domu cały czas. Metod na suszenie jest też kilka i naprawdę warto minimum dwa dni przed Wigilią Bożego Narodzenia się za to zabrać, wprowadzimy dzięki temu już bardzo świąteczny nastrój. Pomarańcze przed suszeniem wyszorować - zwłaszcza jeżeli mamy w domu małe pociechy które mogą zakradać się po takie

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karp w galarecie 166

Pewnie nikt nie wyobraża sobie wigilii bez karpia. Od kiedy pamiętam karp na wigilijnym stole był zawsze obecny. Jak przystało na kaszubskie korzenie i ta ryba jest lekko kwaśna. Nie polewamy jej przed podaniem ani cytryną czy też octem. Składniki: 1 karp   ( około 1 ½ kg ) 3 l wody 2 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka 1 cebula Sól Vegeta ( domowa

Smaki Ewy
Zupa z suszonych borowików 191

winnym, sosem sojowym i majerankiem to mój sposób na jej wyjątkowy smak. Tak naprawdę można użyć do niej dowolnych grzybów leśnych, jednak najszlachetniejsza jest na suszonych borowikach, dlatego w Wigilię warto użyć akurat ich. Zupa z suszonych grzybów (ok. 6-8 osób) : ok. 70 g suszonych borowików 500 g ziemniaków 5 ziarnek ziela angielskiego 2 suszone liście laurowe 2 duże

Poezja smaku
Jak się nie przejeść w Święta? 162

najważniejsze jest to, jak jemy na co dzień. Jeśli przez cały rok dbamy o to, by stosować się do zasad zdrowego stylu życia, to święta nie stanowią problemu. Na Wigilię i Święta Bożego Narodzenia trzeba patrzeć w szerokim kontekście kulturowym. Tradycyjne potrawy nie służą wszak wyłącznie zaspokajaniu głodu, lecz stanowią element naszej kultury i wielopokoleniowej tradycji, często silnie związanej

Szybko Tanio Smacznie
Z Pieczarkami i serem żółtym 176

Znakomita sałatka z gotowanych pieczarek z dodatkiem sera żółtego, pora, selera naciowego, kukurydzy. Idealna na Wigilie.    SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek  10 dag sera żółtego 4 czerwone papryki konserwowe 4 ogórki konserwowe 1/2 pora 1 łodyga selera naciowego natka pietruszki  3 łyżki Majonezu Kieleckiego 3 łyżki Jogurtu Naturalnego 0 % sól i pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczarki obieram, myję

Gotowanie Patki
Najlepsze śledzie wigilijne 76833

Znikły w mgnieniu oka.  Na pewno wrócę do nich w święta i nie tylko ;) Was też zachęcam :) Śledzie można zrobić 2 dni wcześniej, zapakować w słoiki a na Wigilię będą idealne! ;)  Składniki: 700g śledzi typu Matijas 400g cebuli 2 średnie marchewki garść rodzynek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 100ml oleju szklanka wody ząbek czosnku

Czerwona Porzeczka
Zakwas na barszcz biały 146

moim blogu możecie znaleźć zakwas na barszcz czerwony oraz na żurek. Dziś chcę pokazać zakwas na barszcz biały, bo w wielu domach na wigilię pojawia się barszcz biały z grzybami. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej razowej 2 łyżki zarodków pszennych (nie są jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka

Czerwień i błękit
Pomysły na świąteczny stół 136

się świeczki na stole ale sama nigdy przy kolacji wigilijnej nie mam odwagi ich zapalić, czy  też znacie te zabobony;) ? Ja niby nie wierzę, ale mimo wszystko w Wigilię... nie kroję jabłek, nie jem orzechów i nie palę świeczek a u Was w domu jakie są zwyczaje ? Zastanawialiście się kiedyś

dlaSmaQ
Kurczak pieczony w rękawie 155

Coraz bliżej święta..... Szkoda tylko, że śniegu jeszcze nie ma. Jednak bądźmy optymistami i uwierzmy, że w Wigilię spadnie miękki biały puch. Wprowadzi nas w nastrój świąt. Ale jeszcze nie ma świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso

O kuchni z uczuciem
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 169

poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu można przygotować tażin dzień przed Wigilią, a podać w pierwszy lub drugi dzień Świąt. Najlepszy jest właśnie odgrzany. Kuskus musimy przygotować przed podaniem. Post Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku