na wigilię - 3599 przepisów (strona:65/240)

Kolorowa sałatka ryżowa z tuńczykiem 208

Sałatkę z tuńczykiem przez wiele lat jedliśmy tylko na Wigilię. Była wtedy bardziej "na zielono", z ogórkiem kiszonym i konserwowym groszkiem. Tą sałatkę wymyśliłam z potrzeby chwili (i przy okazji porządków w spiżarni). Jest bardzo smaczna, chrupiąca, z mnóstwem warzyw.  Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (u mnie basmati) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka tuńczyka w sosie

Cakes By Kejt
Daktyle zapiekane w boczku 110

spotkało się kilku Europejczyków i każdy z Nas przyniósł własnoręcznie przygotowane danie. Na stole stanęło wtedy bardzo dużo szybkich i łatwych w przygotowaniu dań typu sałatki i kilka przystawek. Wigilia […] The post Daktyle zapiekane w boczku appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pieczone pierogi drożdżowe z serem 240

także element obiadu czy kolacji, jeśli przygotujemy je z wytrawnym nadzieniem. Przepis na pierożki znalazłam na stronie kotlet.tv , kiedy szukałam alternatywy dla klasycznych krokietów z kapustą i grzybami na wigilię. Przygotowałam pieczone pierogi, które okazały się hitem i świetną przekąską, gdyż większość z nich zamroziłam i w miarę potrzeby i chęci, wyjmowałam po kilka sztuk. W poniższym przepisie proponuję

Smakołyki Bereniki
WYNIKI KONKURSU! - WYGRAJ KSIĄŻKĘ DETOKS CUKROWY 210

oczyszczający, odchudzający i wzmacniający organizm" PANI ALICJA: "Jestem słodyczoholikiem - takim malutkim chochlikiem co psoci i kręci byle tylko coś słodkiego zgrabnie "zwędzić". Nie odstraszają mnie Mikołaje - te co po Wigilii milion ich zostaje, nie straszne mi pralinki, żelki i chrupki - byle tylko stworzyć z nich zgrabne kupki. Każdą z tych porcyjek pochłaniam z zachwytem walcząc równocześnie z przestarzałym mitem

Słodkie okruszki
Pierniczki nadziewane w polewie czekoladowej - ciąg dalszy 149

pierniczki. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 - 12 minut. Studzimy na kratce, a następnie przekładamy do szczelnego naczynia żeby zmiękły. Dzień przed wigilią polewamy polewą

Czary - gary w kuchni
Jajka marynowane w zakwasie buraczanym i wędzone sery a'la sałatka 159

Jajka na tydzień należy zamarynować w zakwasie do barszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z innymi produktami na paterze. Na sos .. kilka łyżek majonezu, 2 łyżki musztardy, 2-3 łyżki keczupu, 1 łyżka ostu jabłkowego sól, pieprz.. Sos wymieszać, podać do sałatki

Gotowanie jest łatwe
Barszcz czerwony, zabielany, z tłuczonymi ziemniakami 276

ziemniaki w tej postaci podaje się oddzielnie, ale mnie smakuje bardziej danie podane właśnie razem. Pewnie ze względu na sentymentalne wspominki. Najczęściej gotuję barszcz na zakwasie , taki jak na Wigilię, ale jak widać nie zawsze. Ten zabielany zakwaszam octem jabłkowym bo buraki zawsze trzeba choć trochę zakwasić - inaczej kolor potrawy mógłby być raczej rudy niż czerwony. I pamiętajcie, że barszcz

Smaczna Pyza
Żurek po poznańsku 112

Wielkanoc bez żurku jest jak Wigilia bez barszczu... Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;) Składniki: 1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu 2 marchwie Korzeń pietruszki ½ selera 4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu) 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sól 8 ziaren

Pyry na Gaz
Łazanki z kapustą i grzybami 415

Łazanki obok tradycyjnych pierogów wigilijnych są moim ulubionym daniem. Tak naprawdę dla mnie w Wigilię mogły by być na stole tylko one. Tradycyjnie próbuje po trochu każdej potrawy, ale nic nie równa się z łazankami i smażonymi pierogami z kapustą. Poniżej podaję trochę uproszczoną wersję , to znaczy z gotowymi łazank ami (do ku pienia w każdym sklepie) , ale jeś

Bon appetit mon amie
Dorsz w panierce kukurydzianej 311

Dorsz w panierce kukurydzianej... Soczysty, mięsisty filet z dorsza. W delikatnej, lekko chrupiącej panierce. Wykonanej na bazie mąki kukurydzianej i śmietanki. Idelanie podkreślającej smak morskiej ryby

Gospodyni Miejska
Maślano – cytrynowy sos do ryby 175

Rating: Ze sporym opóźnieniem dodaję przepis na maślano – cytrynowy sos do ryby, gdyż po raz pierwszy sos ten podałam wraz z rybą na stole świątecznym – w Wigilię. Moje dzieciaki uwielbiają ryby, ale w ten dzień chciałam dodać odrobinę innowacyjności na tradycyjnym stole świątecznym. Połączenie cytryny i masła i oblanie nimi ryby było bardzo fajnym […] The post Maślano

Magiczny Garnek
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 168

warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa

Poezja Smaków - blog kulinarny
Tołpyga grillowana 173

razem padło na Tołpygę. Osobiście nie znoszę ryb z ościami, karpia w wigilie omijam szerokim łukiem, pstrąga nawet nie dotknę jednak Tołpyga mnie zaskoczyła gdyż z łatwością i nie marudząc przy jedzeniu powyciągałam wszystkie ości i mogłam delektować się smakiem ciepłej rybki. Tołpyga w połączeniu z pieczarkami z tego przepisu smakowała wybornie. Składniki 1 płat tołpygi 1 łyżka soku

Piekielna Kuchnia Pati
Śledzie w oleju z grzybkami 182

grzyby i śledź aż do zapełnienia słoików tak aby na górze były grzyby. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Śledzie w oleju 141

cebulę, i śledzie aż do zapełnienia słoików tak aby na górze była cebula. Napełnione słoiki zalewamy olejem i zakręcamy. Odkładamy do lodówki. Śledzie można przygotować na trzy dni przed wigilią ale przygotowane wcześniej będą delikatniejsze. Polecam również  śledzie w oleju z grzybkami Życzę smacznego

Kulinarne życie