na wigilię - 3599 przepisów (strona:66/240)

Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 104

dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się nim zająć w wigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym

Wielopokoleniowo
Nie tylko od święta 153

domu to sama przyjemność; ciepłe światło lampy jest nieocenione. Na przekór tej dziwnej pogodzie mam dla Was radośnie czerwone ciasto. Przygotowałam je już jakiś miesiąc temu, na pracowniczą Wigilię dla C. Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki.  Delikatny biszkopt przełożony lekko kwaśnym dżemem i kremem z białej czekolady. Wierzch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paplanina: Liebster Blog 141

jakiegoś bzika, a jaki jest Twój? Jestem zwariowana na punkcie mojego psa, czytania i pieczenia. 6. Najprzyjemniejsze wspomnienie związane ze Świętami? Gdy miałam jakieś 10 lat, wracaliśmy po Wigilii spędzonej u Babć do domu. Młoda spała w foteliku, a ja opierałam czoło o szybę i obserwowałam padający śnieg w niesamowitym, różowawym świetle nocnego miasta. Prezenty już rozpakowane, kolacja zjedzona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KARP SMAŻONY 148

przyprawionego karpia,znowu cebulkę,karpia i tak dotąd aż skończy się nam ryba.Górę oczywiście wyłożyć cebulą. Tak przygotowaną rybkę odstawiam na dzień czy dwa dni przed spożyciem,przed Wigilią,trzymam w chłodnym miejscu lub w lodówce pod przykryciem. W dniu smażenia należy oczyścić ją z cebuli,panierować i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. tutaj jeszcze

Niespełnione zdolności kulinarne
Wigilijne spotkanie Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 100

się i to jak ! Na okoliczność spotkania, każda z dziewczyn przygotowała coś specjalnego od siebie. I tak na stole pojawiły się: sałatki, śledzie, pierożki i paszteciki, grzanki i ciasto. Wigilia nasza skończyła się szybko. Niestety, poza nami w tym samym pomieszczeniu odbywało się inne spotkanie. I wiecie -  komfort rozmów przy stole, blogerskiego ganiania z aparatami i smartfonami, ciągłego gadania

kolorowotorcikowo
Sernik pierniczkowy nie tylko na Święta 157

okazji Wigilii spędzanej w Polsce, mimo natłoku obowiązków, wszystkich tych przedświątecznych spraw ważnych i ważniejszych , pracy, która wypełnia większość dnia (a dzisiaj także część czasu wolnego), postanowiłam zabrać ze sobą słodkości, które dobrze zaprezentują się na stole w moim rodzinnym domu. Na pierwszy ogień poszedł piernik staropolski , o którego przygotowaniu marzyłam już od dawna. Udał się lepiej niż myślałam! Przygotowując

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Indyk po brazylijsku 198

Wigilię polskie stoły uginają się od pierogów, karpia czy też kapusty z grochem. W Brazylii zaś stoły uginają się pod ciężarem przede wszystkim pieczonego indyka. W brazylijskich domach w ten dzień nie może go zabraknąć. U nas go zabrakło gdyż w tym roku to nie Brasileiro królował w kuchni lecz Ukochana Teściowa. Dlatego też i post spóźniony. Tę piękne zdjęcia

Smaki Brazylii
Śnieżynki 133

praktyka czyni mistrza.. Konkretniej mówiąc, wciąż walczę z szydełkiem. Średnio mi to idzie. Walka jest bardzo nierówna, jestem totalnym samoukiem, usiłowałam usztywniać prace na ręczniku, bo dzień przed wigilią uświadomiłam sobie, że nie mam tablicy korkowej ani styropianu, jeden ze wzorów okazał się być wzorem na bombkę, na co wpadłam przy ostatnim okrążeniu, brakło mi szpilek... jak się

Wrzosowa Polana
Pstrąg w sosie pomidorowo-paprykowym z warzywami 226

Rybę przygotowałam inspirując się tradycyjną potrawą, którą najczęściej przygotowuje się na Wigilię. Mowa tutaj o znanej rybie po grecku, która pomimo niezrozumiałej dla mnie nazwy jest bardzo smaczna. Prosta w przygotowaniu i można podawać ją na ciepło, jak i na zimno. 6-8 filetów z pstrąga 1 kg marchewki 1 por 1/2 selera 2 korzenie pietruszki 200g koncentratu pomidorowego 200g

https:KKuchniaMniam
Tarta z makiem 251

roku na Wigilię była u nas rolada z makiem, w tym jednak zdecydowałyśmy się z mamą na coś innego. Tarta jest na prawdę bardzo dobra i dodatkowo pięknie wygląda, dlatego pełni też fajną rolę dekoracji :)  Ciasto : ok 300g mąki pszennej 2 żółtka 3/4 szkl cukru pudru 150 g masła odrobinka proszku do pieczenia Dodatkowo : 1 puszka masy makowej

charlotte gotuje
Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa 232

Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa to jedno z moich ulubionych smarowideł kanapkowych, które przygotowuję na Święta, Sylwestra i inne okazje. W poprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy

Poezja smaku
Racuchy wigilijne z cukrem pudrem 111

Proste i szybkie danie - w wigilię obowiązkowo pojawiały się pod koniec pośniku, to był taki słodki akcent, bo ciastek i słodyczy tego dnia nie jedliśmy. Racuchy smażone na patelni, posypane cukrem pudrem, raz większe, raz mniejsze (zależy kto smażył) zawsze były pyszne. Przepis ilustrowany tego dania znajdziecie  tutaj .  0,5 kg mąki pszennej 20 g. świeżych drożdży

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Świąteczny tort. 197

Święta to czas wyciszenia, spokoju... Od wieków kojarzą nam się z korzennymi przyprawami, piernikiem, ubieraniem choinki i mikołajem, wigilią... W tym roku na wigilijnym stole stanął tort, który idealnie wpasował się w kanon Świąt i przepięknie wyglądał na śnieżnobiałym obrusie przy reszcie wigilijnych potraw. Smakował bosko. Składniki: 6 jajek czubata szklanka cukru pudru cukier waniliowy Delecta 120 g mąki pszennej

Malinowe Pocałunki
ŻEBERKA W SOSIE Z SUSZU OWOCOWEGO 105

Kompot z suszu to nieodłączny element każdej Wigilii, bynajmniej u mnie. W te święta przekonałam się, że susz owocowy oprócz zastosowania w kompocie, wspaniale komponuje się ze smakiem żeberek wieprzowych.Susz podczas gotowania rozpada się na mniejsze kawałki, zagęszcza sos, czyni go wyjątkowym. Wspaniale wzbogaca ich smak, czyniąc je wybornie smacznymi. Przekonajcie się sami   Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych

Z Majeczką w kuchni
Kruchy Piernik Z Powidłami I Chrupiącą Skórką 147

Pomysł na ten piernik powstał już dawno tylko trochę za późno go zrobiłam bo w wigilie był jeszcze lekko twardy, ale smakował wyśmienicie ;) a chrupiąca skórka u góry zachęcała do szybszego skosztowania ;) Składniki na dwa blaty składane piernikowe z powidłami: 2 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru pudru 1 1/2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczki proszku do pieczenia

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania