jest zimno ale jak jest zima, to musi być zimno, tak?! Pani kierowniczko, takie jest odwieczne prawo natury." Zatem apeluję o spokój, proszę o cierpliwość, bo na Wigilię będzie koło plus 1, a w Moskwie podobno minus 40... No cóż, jaka pogoda by nie była, jedno jest pewne - czeka nas świąteczne przesiadywanie za stołem, przyjmowanie gości, bycie gośćmi
Right Behind The Kitchengorączka. Ludziska biegają w tę i nazad. W głowach wszystko co się kojarzy ze świętami, w tym myśli o jedzeniu. Będzie mnóstwo okazji aby spróbować świątecznych smakołyków - to na Wigilii, to w następne dni w gościach. Ale zanim zaczniemy się objadać od rana do wieczora klasykami polskiego stołu świątecznego, spróbujmy tej prostej ale jakże urokliwej zupy. Wystarczy kilka produktów, które
Right Behind The Kitchengórach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDziś dostałam przesyłkę z domu, a w niej poza kartką z życzeniami, opłatkiem i odrobiną sianka, wspaniała książka "Tradycyjne potrawy świąteczne - Wigilia i Boże Narodzenie". Co prawda menu na tegoroczne Święta mam już zaplanowane, ale napewno skorzystam z niektórych porad, a inne przepisy wykorzsytam w kolejnych latach. Przepisy są proste i nieskomplikowane, napisane takim językiem jak lubię - krótko
Codzienne Gotowaniemoże łatwo nie było, ale przynajmniej nie musieli się zastanawiać nad różnicą między kiszeniem a kwaszeniem… :) Bliżej świąt dodam przepis na kapustę z grzybami, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii, a póki co zapraszam również na placuszki z kiszoną kapustą, czyli Fuczki :) Fuczki Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzPogoda na grzyby sprzyjająca. Ciepłe dni, troszkę deszczu...Grzybiarzy coraz więcej...Każdy chciałby podelektować się smakiem świeżych grzybków, ususzyć je na Wigilię, a także zamarynować by potem mieć świetny dodatek do obiadu lub jako zakąskę. Podam Wam sprawdzony przepis na zalewę octową. Świetnie nadaje się do prawdziwków, podgrzybków, ale można ją użyć także do zaprawienia innych grzybów jesiennych. Składniki: zalewa
Z Majeczką w kuchnipyszna i szybka alternatywa dla pierogów. Dzisiejsza propozycja pierożków to wersja last minute dla zapracowanych, nie mających zbyt dużo czasu na przygotowanie tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na wigilię. Choć przygotowane z gotowego ciasta francuskiego są naprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule
Podróż w kulinariaSAŁATKA ŚLEDZIOWA Witam wszystkich serdecznie i mam dla was sałatkę z marynowanym śledzikiem, często u mnie gości na stole i szybko znika idealna na wigilię ale i na przyjęcie w gronie znajomych SKŁADNIKI: 4 szt. śledzi marynowanych podwójnych,lub 7-8 pojedynczych 4-5 dużych ziemniaków 1 cebula kilka ogórków korniszonów papryka świeża czerwona majonez i śmietanka 18% PRZYGOTOWANIE
Swojskie jedzonkoWiadomo ; na Wigilię musi być ryba w galarecie . Od kilku lat przygotowuję tradycyjnie karpia i trochę współcześnie łososia . Muszę przyznać że lepiej mi smakuje łosoś . Składniki na 3 porcje 3 dzwonki duże łososia 2 cebule 1włoszczyzna do przybrania : jajko,1/4 papryki , łyżka kukurydzy głowę , płetwy ( można dokupić osobno) przyprawy : listek laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego , 10 ziaren pieprzu
Eli Gotowanieszerokim uśmiechem krzyczy " nie rób uszek w tym roku ,zamówiłam dwie tacki". Myślałam że mnie grom z jasnego nieba strzeli . To ja kresowianka z dziada pradziada gotowiznę na Wigilię mam jeść ? Toż moja babcia i mama w grobie by się przekręciły na taką wiadomość. Już kilkadziesiąt wiosen na tym świecie żyje i nigdy nie trafiłam na takie uszka
Eli Gotowaniesię w kuchni jeszcze bardziej niż zwykle), może dlatego, że Mikołajowi było mnie żal ;) W tym roku nie otrzymaliście ode mnie wskazówek, co też smacznego można by przyrządzić na Wigilię. Nie mam zwyczaju szykować potraw dużo wcześniej - maksymalnie są to dwa dni przed uroczystą kolacją. Wiąże się też to z ogromem pracy, więc nie mogłam znaleźć tej chwili na odwiedzenie
Życie zamknięte w smakuWigilia i Boże Narodzenie zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi lepienie pierogów. To danie, którego nie może zabraknąć na stole. Ale jak zrobić idealne ciasto? I jak ozdobić brzegi pierogów, aby nie tylko zachęcały zapachem i smakiem, ale również wyglądem? Oto przepis i kilka trików. Ps. Różnice w kolorze ciasta wynikają z pory dnia i różnic w oświetleniu
Życie zamknięte w smaku