na wigilię - 3599 przepisów (strona:82/240)

Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 143

polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko !                           Życzę smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 180

prawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek

BaRepas
Jeszcze tylko jedna rodzynka i będzie ... Pulla i wyjątkowy kalendarz! 178

część ciasta należy rozwałkować, posmarować masłem (2-3 łyżki), posypać cukrem i cynamonem, a następnie zwinąć jak roladę i dowolnie formować, np. jak wieniec.   * fragmenty książki W Wigilię przyjdzie Niedźwiedź, autorstwa Janoscha, wydawnictwo Znak, 2007 I nie myślcie, że zapomniałam! Czekałam specjalnie na ten dzień, by też zamienić się w Mikołaja i sprawić komuś niespodziankę, którą obiecałam

KUCHARNIA
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 155

Jedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:)  Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin i obiecuję, że nie będę do niego za często zaglądać - choć czasem muszę się przecież upewnić czy papier jest nadal dobrze obwiązany;) Przepis i historię panpepato pozwalam

KUCHARNIA
Podróż. Na Święta. 137

Wigilia. Jest podróżą. Powrotną. Do Bliskich, tu i Tam.  Do zapachów, które rozpoznamy wśród tysiąca innych. Do stołu, który przyjmie każdego. Do myśli prostych, radosnych, rozplątanych.   Do głosów, których w ten wieczór naprawdę słuchamy.  I jest nadzieją, że za rok ponownie ruszymy w podróż, pakując ze sobą marzenia, radości i słowa,  które w ten wieczór

KUCHARNIA
Pierogi ze śliwką kalifornijską 202

Witajcie! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Na pierogi ze śliwką kalifornijską . Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków

Z Kuchni Do Kuchni
Łazanki 121

łazanki na święta są w moim domu robione ręcznie. Nauczyła ich mnie moja teściowa. Może ktoś jeszcze spróbuje mojego przepisu. Składniki W zależności od tego, ile gości będzie na wigilii - ilość potrzebna do zupy grzybowej i do makiełek: garstka mąki pszennej na osobę do zupy + pół garstki mąki  do makiełek 2-3 żółtka 1 całe jajo ciepła woda dobrze

tojestpyszne.blogspot.com
TORT BEZOWY Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I GRANATEM 143

się złożyło, że od 14 lat na chwilę przed Świętami, robię sobie krótką przerwę od przygotowań do Wigilii. Dokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :) A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI:   4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki

Kuchnia w opałach
Kluski z makiem 151

Doskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18

Bullio
Makowiec babuni 223

Boże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru

Anioły...POZA KUCHNIĄ
Pierniczki świąteczne 134

coraz bliżej, więc czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Chałka z bakaliami 151

Ostatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również przygotować. Na weekendowe

Pora coś zjeść
Piernikowe muffiny 157

podłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki płynnego miodu1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju1 jajkoPrzygotowanie:Najprostszy sposób przygotowania

Lawendowe Niebo
Indukcja kontra elektryka 133

momencie kiedy już nauczyłam się gotować na płycie indukcyjnej to stwierdziłam, że ma same plusy. Niestety okazało się , ze ma jeden minus, który pojawił się w czasie przygotowania Wigilii. Otóż w momencie kiedy wykorzystuje się wszystkie palniki na pełnej mocy równocześnie to wydajność kuchenki znacznie spada i gotowanie jest znacznie wolniejsze :( Jeśli ktoś dużo gotuje i faktycznie korzysta równocześnie

Magiczna kuchnia Darii
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 109

mojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz

bistro mama

Proponowane wyszukiwania