Dzisiaj dzieci miały w szkole Wigilię. Moja córka z wielka radością w poniedziałek oświadczyła wychowawczyni na godzinie wychowawczej, że "mamusia zrobi ciasto"... No to mamusia nie miała wyjścia i wczoraj upiekła dzieciom piernik :) Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji". Trochę go zmodyfikowałam smarując ciasto z wierzchu Nutellą i posypując wiórkami kokosowymi. Składniki: 250 gramów margaryny 1 szklanka cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.cominny sposób niż tradycyjnie smażony. Karp został upieczony w piekarniku w towarzystwie cebuli i cytryny i podany na piątkowy obiad. Było pysznie i nikomu nie kojarzyło się z Wigilią, więc na smażonego w panierce karpia czekamy do grudnia. Karp z piekarnika z cytryną i cebulą Składniki: 1 płat karpia (dwa kawałki) 1 cebula 1 cytryna
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKrokiety są u mnie w domu potrawą bardzo lubianą. Przygotowuje je dość często i z różnym nadzieniem, te z kapustą i pieczarkami są jednak zarezerwowane na Wigilię i Święta. Staram się robić większą ich ilość i część zamrozić aby mieć przygotowane i wyciągać tylko w razie chęci i potrzeby. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem i chyba tak podane lubimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPodczas Wigilii nie może zabraknąć u Nas oczywiście karpia. Przygotowujemy go w tradycyjny sposób czyli smażonego. Sekretem jego przygotowania i pozbycia się mulistego smaku jest moczenie go przed smażeniem w mleku. Dodatkowo podaję go w towarzystwie cytryny, którą każdy sam już skrapia sobie rybkę.Takiego właśnie karpia lubimy najbardziej. Wigilijny karp smażony SKŁADNIKI: 1 karp wypatroszony 1/2 l mleka sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigotujemy 20 minut. Mieszamy co parę minut. Pod koniec gotowania dodajemy wędzone śliwki i jeszcze gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko ciepłą. Możemy ją przygotować na wigilię, podajemy ją na samym końcu wieczerzy. Możemy dodać trochę więcej lub mniej kaszy w zależności jaką gęstość kaszy chcemy otrzymać, według naszego gustu. Jest to potrawa lekko strawna,słodka
Przepisy i porady kulinarnepolać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko ! Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneprawdę z ryb pływających w rzekach, stawach, czy innych jeziorach toleruję tylko pstrąga. W domu zawsze mieli ze mną problem, bo nie zmusili mnie do nawet spróbowania karpia w wigilię. Jednak poszerzając swoje kulinarne horyzonty przyszedł czas na przygotowanie jednej z ryb nie lubiących słonego otoczenia. Do dzieła tołpyga! Czego użyłem? -filet z tołpygi ze skórą -masło klarowane -czosnek, ząbek
BaRepasczęść ciasta należy rozwałkować, posmarować masłem (2-3 łyżki), posypać cukrem i cynamonem, a następnie zwinąć jak roladę i dowolnie formować, np. jak wieniec. * fragmenty książki W Wigilię przyjdzie Niedźwiedź, autorstwa Janoscha, wydawnictwo Znak, 2007 I nie myślcie, że zapomniałam! Czekałam specjalnie na ten dzień, by też zamienić się w Mikołaja i sprawić komuś niespodziankę, którą obiecałam
KUCHARNIAJedno malutkie (nazwijmy je "jednoosobowe"), drugie odpowiednio duże na Święta. Domyślacie się pewnie, jaki los spotkał to pierwsze maleństwo:) Jednak pękam z dumy, bo okrągłe panpepato czeka na Wigilię zawinięte w pergamin i obiecuję, że nie będę do niego za często zaglądać - choć czasem muszę się przecież upewnić czy papier jest nadal dobrze obwiązany;) Przepis i historię panpepato pozwalam
KUCHARNIAWigilia. Jest podróżą. Powrotną. Do Bliskich, tu i Tam. Do zapachów, które rozpoznamy wśród tysiąca innych. Do stołu, który przyjmie każdego. Do myśli prostych, radosnych, rozplątanych. Do głosów, których w ten wieczór naprawdę słuchamy. I jest nadzieją, że za rok ponownie ruszymy w podróż, pakując ze sobą marzenia, radości i słowa, które w ten wieczór
KUCHARNIAWitajcie! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Na pierogi ze śliwką kalifornijską . Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej codziennej diecie stawiasz na zdrowe odżywianie, nie powinno w niej zabraknąć suszonych śliwek. Jest to produkt polecany każdemu przez gastrologów i dietetyków
Z Kuchni Do Kuchniłazanki na święta są w moim domu robione ręcznie. Nauczyła ich mnie moja teściowa. Może ktoś jeszcze spróbuje mojego przepisu. Składniki W zależności od tego, ile gości będzie na wigilii - ilość potrzebna do zupy grzybowej i do makiełek: garstka mąki pszennej na osobę do zupy + pół garstki mąki do makiełek 2-3 żółtka 1 całe jajo ciepła woda dobrze
tojestpyszne.blogspot.comsię złożyło, że od 14 lat na chwilę przed Świętami, robię sobie krótką przerwę od przygotowań do Wigilii. Dokładnie 14 lat temu na świat przyszła moja mała córeczka :) A żeby było jeszcze zabawniej, to dzień wcześniej sama świętuję urodziny. I tak oto zapraszam, na podwójnie urodzinowy tort bezowy :) SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki
Kuchnia w opałachDoskonały deser na wigilijny stół. Masa makowa z bakaliami, łazanki i kwaśna śmietana. 100 g maku 1 łyżka miodu 1/3 szklanki cukru 200 g śmietany 18
BullioBoże Narodzenie to czas wyjątkowy... Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego.... Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru
Anioły...POZA KUCHNIĄ