urozmaicić wygląd barwnikiem spożywczym - dodałam i jestem zadowolona z efektu. Barwnik nie zmienia smaku, a nadaje ładny kolor :) takie zielone gwiazdki można nadziać np. kapustą i grzybami na Wigilię - będą smaczną ozdobą stołu :) Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
Kolorowy Przepisownikmojego zeszytu trafiają wypróbowane przeze mnie przepisy, tym razem wpisałam choć jeszcze nie piekłam. Ale dlatego, że wiedziałam jaki jest pyszny - koleżanka (pozdrawiam jeśli to czyta:)) upiekła go na Wigilię do pracy i miałam tę przyjemność go jeść :) Składniki: 125 g masła 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki powideł
Kolorowy Przepisownikzupa pojawiała się u mnie na wigilię od kiedy pamiętam - dokładnie raz do roku. Ma wyjątkowy smak, który kojarzy mi się tylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia
Milion Smakówstole pojawia się tradycyjny makowiec to warto wypróbować taką odmianę, dodatek jabłek sprawia że ciasto jest bardziej soczyste i lżejsze. Pamiętajcie też, że według ludowych wierzeń jedzenie maku w Wigilię przynosi szczęście i spokojny
Milion Smakówświątecznie w moim domu idą pełną parą, wreszcie - właśnie dziś poczułam że nadchodzą świata, jak żadnego roku bowiem byłam zajęta wieloma innymi ważnymi sprawami, przez te całe przygotowywania do wigilii w pracy nie czułam corocznej magii świąt w domu, w którym to w zasadzie wszystko odbywało się w tym roku na ostatni czas. Teraz jednak nastał ten moment
Kuchenne aromatyfarszu jakiego użyjemy zmieniają się, możemy więc z nimi kombinować do woli i nigdy nam się nie znudzą. Moje są tym razem na słodko - z masą serową (zdjęcia pamiętają wigilię). Ciasto 1/2 kg mąki 1,5 szkl. gorącej wody szczypta soli Masa serowa 80 dag twarogu 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka Sposób Przesianą mąkę
Kuchenne aromatypoprzedniego. Grudzień minął w oka mgnieniu - najpierw wyjazd, potem przyplątało się zapalenie żołądka, które zabrało mi praktycznie dwa tygodnie życia, a potem święta i goście. To była pierwsza moja Wigilia, robiona w moim domu i powiem zupełnie szczerze, że przeszła ona moje najśmielsze wyobrażenie - było po prostu fantastycznie. Bez większego stresu, rodzinnie, miło, sympatycznie, z czasem dla nas, na rozmowy
Plate of Joyplanach na święta Bożego Narodzenia był makowiec, piękne rolady makowe, z pysznym ciastem drożdżowym, ale to były plany. Przed świętami się rozchorowałam i wszystko do świąt robiłam dosłownie w Wigilię! Wstałam po 5 rano i zabrałam się za robotę, żeby tylko nie zawieść gości! Miał być makowiec, ale na rolady nie miałam już czasu, postanowiłam zrobić coś szybszego, nawet
Plate of JoyCeltwie przychodzili zawsze poprzebierani, z wydrążoną rzepą, do której wkładali palącą się świecę. Niecodzienny strój i niecodzienna „latarnia” miały ochronić przed wędrującymi duchami (…). Do dzisiaj All Hallow E'en (wigilia wszystkich świętych) należy do najważniejszych świąt w Irlandii.” „ Pierwsza parada w Stanach Zjednoczonych odbyła się 31 października 1920 r. w mieście Anoka. Jej uczestnikami byli mieszkańcy przebrani w kolorowe stroje
królestwo garówRyba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby
Gospodyni Miejskagorzki obrazek ;) Na tak negatywny wydźwięk tegorocznych świąt ma także wpływ wirus żołądkowy, który przewalił się przez ów dom w okresie świątecznym. Ja zaliczyłam go na trzy dni przed Wigilią po wysprzątaniu całej chałupy, a w trakcie mega - gotowania. Ostatnia zaliczyła go 16-miesięczna Emilka w pierwszy dzień świąt... Także tak... tegoroczne Święta były wyjątkowo męczące. Zabrakło czasu na prawdziwe
Kuchnia po mojemuminut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki. Podajemy na szpinaku lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Pyszności. Syn pierwszego pstrąga zjadł na Wigilię rok temu. Dla mnie niewiele zostawił - tak mu smakował. Proste i szybkie danie rybne, a jakże smakowite do tego
Kuchnia po mojemuaura - śnieg i narty nawet? Oto przepis na sałatkę, która może urozmaicić Wasz imprezkowy stół na 31 grudnia, ale rówie dobrze możecie po prostu przepis zachować i na przyszłą Wigilię wykorzystać. U nas tytułowa sałatka już kilka lat temu wpisała się w zimowo - świąteczne menu. Sprawdźcie czy to Wsze klimaty: Składniki: 60 dag świeżych pieczarek 4 jaja gotowane na twardo
Kuchnia po mojemudwie wigilie jeździmy do naszych mam, ale zawsze weekend przed, robimy taka swoją wyjątkową :D Świąteczna zupa grzybowa SKŁADNIKI: 80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków) 2 łyżki masła 1 cebula 4 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki śmietany kremówki sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie świąteczny makaron w renifery natka pietruszki Suszone grzyby dość
MarciochaKucharzy