na wigilię - 3599 przepisów (strona:83/240)

COOLebiak w pierwszym numerze COOLmagu :) 182

numer Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, COOLmag. Dzieło kilkunastu zapalonych osób, które jeszcze w zeszłym roku nie miały o sobie zielonego pojęcia, a w tym roku spotykają się na pierwszej wspólnej Wigilii. Nie pamiętam dokładnie skąd wziął się sam pomysł, choć było to stosunkowo niedawno... jakiś 3-4 tygodnie temu. To jednak najmniej istotne. Najważniejsze, że wszyscy podjęli temat w mig, zmobilizowali

bistro mama
Pierogi z kapustą i grzybami 158

Wigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej

bistro mama
Śledzie ze śliwkami i orzechami 193

Wasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś do zrobienia i godziny lecę bardzo szybko.Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym

W kuchni wieczorem
Biscotti Bożonarodzeniowe 167

rozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100

Słodkie Przyjemności
Grube pierniczki z marmoladą 130

świąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny przepis na miękkie pierniczki nadziane marmoladą, które możecie przygotować nawet dzień przed Wigilią. Jeżeli tylko macie ochotę zapraszam na Grube Pierniczki z marmoladą :)"Składniki:2 jajka200 g cukruok 110 g miodu50 g masła600 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody2 łyżeczki przyprawy do piernika1/4

Słodkie Przyjemności
Ugryź to! Magazyn Kulinarny GRYZ #1 171

Cóż, trochę to nam nie wyszło ;) Wyobraźnia i zacięcie spowodowało, ze zamiast 10 przepisów stworzyliśmy 31 wspaniałych Bożonarodzeniowych potraw tworząc tym samym pod koniec listopada pyszną – a jakże – blogerską Wigilię.Już dziś pragnę zaprosić Was do zapoznania się z magazynem kulinarnym GRYZ, w którym (mamy nadzieję) równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę

Słodkie Przyjemności
Makówki staro-wielkopolskie z przepisu mej kochanej babci. 127

Pamiętam ten zapach.Każda wigilia była magiczna, bardzo ciepła, niezależnie od mrozu na dworze.Ta aura.Dziś, pomimo najszczerszych starań, czegoś brakuje. Bo jej nie ma.Babcia była dla mnie wszystkim i to dzięki niej gotuje; to jej widok krzątającej się po kuchni zapalił to coś we mnie. Dlatego dziś, coś bez czego, nie wyobrażam sobie świąt - makówki.Raz jeden w roku

BaRepas
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 166

Moja młodsza siostra miała za zadanie upiec ciasto na Wigilię w swojej szkole. Mnie nie było pod ręką, więc śmiało zakasała rękawy i zabrała się do dzieła. Oczywiście zanim to zrobiła, udała się po przepis do najlepszego źródła- babci. Razem wybrały proste, ale efektowne ciasto czekoladowe. Kiedy otworzyłam drzwi do domu po męczącej podróży pociągiem, poczułam wypełniający cały dom urzekający

Gotowanie to kochanie
Ciasteczka Mikołaja i prezent od serca 199

myślicie, czy Mikołaj jest łasuchem? Na pewno! Spójrzcie tylko na jego brzuch! Więc jeśli w tym roku nie byliście bardzo grzeczni, proponuję Wam małe, niewinne przekupstwo. Wieczorem w Wigilię (lub noc, po której pod choinką pojawiają się u Was prezenty), postawcie koło choinki talerz wypełniony mikołajowymi ciasteczkami, możecie zostawić też odręcznie napisaną notkę, w której będziecie życzyć Mikołajowi smacznego

Gotowanie to kochanie
Ciasteczka mocno kakaowe z M&M's i...śnieg! 107

wciąż Cię lubi, ba!, nawet kocha- BEZCENNE.  Te Święta minęły, zanim się obejrzałam, ale spełniły swoją rolę - były rodzinne i ciepłe. Ciepłe, hmmm...no właśnie. W dzień Wigilii z wyczekiwaniem wyglądałam za okno. Chlapa i wiatr (za którym swoją drogą nie tęskniłam). Marzyłam o choćby delikatnej pierzynce przykrywającej drzewa i tę przemokniętą ziemię. Nic z tego. W trakcie kolacji

Gotowanie to kochanie
FIT: pieczony kurczak z brokułem&kalafiorem&fetą i ryżem! 1275

Święta, święta i po... no właśnie! Po wszystkich moich postanowieniach! Dawno nie zjadłam tyle słodkości, a w Wigilię nie szczędziłam sobie na dokładkach kapusty z grzybami czy pierogów. Ale nie żałuję, bo taka "wyżerka" zdarza się raz w roku. Czas powrócić do normalności i dlatego tym wszystkim, którzy nie mogą patrzeć na ryby i inne cuda proponuję marynowanego w sosie

Kitchens Alphabet
Wigilijny kompot z suszonych owoców 104

Dzień dobry!Kolejnym daniem (a raczej napojem :-) ) charakterystycznym dla Wigilii jest kompot z suszu. Jedni go kochają, inni nienawidzą. Smak jest dość oryginalny, a jeśli dodamy wędzone śliwki i gruszki, to część osób w ogóle może go nie spróbować :-).Ja z utęsknieniem czekam zawsze na wigilijny kompot - lubię ten smak suszonych owoców i mam nadzieję, że wielu z Was również

Pora coś zjeść
Dorsz po brazylijsku 132

wigilijnym stole nie zawsze musi pojawić się karp. Jaką odmianą może być przecież dorsz. Dzisiaj prezentujemy prosty przepis na przepyszną rybę może już nie na Wigilię 2014 ale 2015:-)Składniki:cały dorsz (świeży nie mrożony i nie filety)1 mała cebula biała, pokrojona w kostkę3 ząbki wyciśniętego czosnku3 łyżki kuminusok wyciśnięty z 2 cytrynmasło i kostka rosołowa np. drobiowa

Smaki Brazylii
Kwaśnica 143

kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą. Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza, oczywiście z moimi zmianami.  Składniki:  - 1 kg kiszonej kapusty- 700g  surowych żeberek wieprzowych- 800g wędzonego boczku- 1 łyżka

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 164

wyobrażam sobie Wigilii bez makowca, tak nie wyobrażam sobie bez ryby po grecku. Każdy ma swój sposób na jej przygotowanie i preferuje ulubiony gatunek ryby. Moim skromnym zdaniem najlepszy do sosu greckiego jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.    Składniki:   - filet z dorsza

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania