już serdecznie dość tych wydziwianych potraw mam dziś coś prostego i na szybko, bo komu chciałoby się spędzać kolejne godziny przy garach, skoro grudniowa norma została już wyrobiona przed Wigilią? No właśnie! Zatem zapraszam na wegańską wersję fasolki po bretońsku! Przydadzą się parówki sojowe, fasolka w puszce opłukana z zalewy, pomidory w puszce (można zastąpić koncentratem pomidorowym) i podstawa czyli
Pełna Lodówkacoraz bliżej, więc czas zająć się pieczeniem pierniczków. Ja zazwyczaj robię to w połowie grudnia i są to dla mnie bardziej urodzinowe pierniczki niż świąteczne, ale potem tuż przed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto
Sagneska - gotowanie i lifestyleOstatnio prezentowałam Wam świetną śniadaniową propozycję jaką są bez wątpienia maślane rogale . Dzisiaj kolejna słodka, drożdżowa propozycja - tym razem pyszna, delikatna drożdżowa chałka z bakaliami. Ostatnio przygotowywałam ją na Wigilię. Tak, w Małopolsce rybę podaje się właśnie ze słodką chałką :-). Jednak ten wypiek nie jest zarezerwowany jedynie na święta, na co dzień z powodzeniem można ją również przygotować. Na weekendowe
Pora coś zjeśćpodłogi wypastowane, więc czas zacząć świąteczne wypieki...Jako pierwsze muszą powstać muffiny, czyli ulubione ciastka mojego Męża, Tym razem wersja piernikowa. Niestety obawiam się, że nie doczekają nawet do Wigilii...Piernikowe muffiny Składniki:2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki płynnego miodu1 szklanka mleka1/3 szklanki oleju1 jajkoPrzygotowanie:Najprostszy sposób przygotowania
Lawendowe Niebomomencie kiedy już nauczyłam się gotować na płycie indukcyjnej to stwierdziłam, że ma same plusy. Niestety okazało się , ze ma jeden minus, który pojawił się w czasie przygotowania Wigilii. Otóż w momencie kiedy wykorzystuje się wszystkie palniki na pełnej mocy równocześnie to wydajność kuchenki znacznie spada i gotowanie jest znacznie wolniejsze :( Jeśli ktoś dużo gotuje i faktycznie korzysta równocześnie
Magiczna kuchnia Dariimojej córce, a ona zjadła dwa takie pierogi i powiedziała, że pysznei że jest tam wszystko, co lubi! Te pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz
bistro mamanumer Opolskiej Blogosfery Kulinarnej, COOLmag. Dzieło kilkunastu zapalonych osób, które jeszcze w zeszłym roku nie miały o sobie zielonego pojęcia, a w tym roku spotykają się na pierwszej wspólnej Wigilii. Nie pamiętam dokładnie skąd wziął się sam pomysł, choć było to stosunkowo niedawno... jakiś 3-4 tygodnie temu. To jednak najmniej istotne. Najważniejsze, że wszyscy podjęli temat w mig, zmobilizowali
bistro mamaWigilii bez pierogów z kapustą i grzybami! I choć w mojej hierarchii potraw wigilijnych zajmują miejsce czwarte, tuż za podium, to nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na świątecznym stole. O świętach w moim domu, potrawach, napiszę osobny post. Choć wcześniej tego nie planowałam, to zmotywowało mnie kilka komentarzy. A przez lata trochę się zmieniło...Czytaj więcej
bistro mamaWasze świąteczne przygotowania? U mnie teoretycznie wszystko zgodnie z planem. Teoretycznie, bo liczyłam na chwilę lenistwa w tym tygodniu, przed Wigilią, ale codziennie jest coś do zrobienia i godziny lecę bardzo szybko.Wczoraj przygotowałam śledzie. Teraz przegryzają się w słoiczkach, w lodówce. To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przysmaków. Jako dziecko byłam bardzo wybredna i za żadne skarby świata nie wzięłabym
W kuchni wieczoremrozpuszczoną gorącą czekoladą. Tak naprawdę można do nich dodać wszystko co Mamy pod ręką. W tym roku przygotowałam dwie propozycję, pierwsza - to Biscotti (inaczej zwane cantuccini) Bożonarodzeniowe. W Wigilię dopełnię je pewnie rozpuszczoną białą czekoladą. Koniecznie wypróbujcie! "Składniki:100 g orzechów ziemnych niesolonych 60 g suszonej żurawiny15 imbiru suszonego15 g suszonej moreli20 g suszonej brzoskwini350 g mąki100
Słodkie Przyjemnościświąteczne wypieki? A może szukacie czegoś nowego do przygotowania przed świętami? Mam dla Was wyjątkowo pyszny przepis na miękkie pierniczki nadziane marmoladą, które możecie przygotować nawet dzień przed Wigilią. Jeżeli tylko macie ochotę zapraszam na Grube Pierniczki z marmoladą :)"Składniki:2 jajka200 g cukruok 110 g miodu50 g masła600 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody2 łyżeczki przyprawy do piernika1/4
Słodkie PrzyjemnościCóż, trochę to nam nie wyszło ;) Wyobraźnia i zacięcie spowodowało, ze zamiast 10 przepisów stworzyliśmy 31 wspaniałych Bożonarodzeniowych potraw tworząc tym samym pod koniec listopada pyszną – a jakże – blogerską Wigilię.Już dziś pragnę zaprosić Was do zapoznania się z magazynem kulinarnym GRYZ, w którym (mamy nadzieję) równie szybko jak my, zakochacie się po uszy. Ze swojej strony słodko zaproszę
Słodkie PrzyjemnościPamiętam ten zapach.Każda wigilia była magiczna, bardzo ciepła, niezależnie od mrozu na dworze.Ta aura.Dziś, pomimo najszczerszych starań, czegoś brakuje. Bo jej nie ma.Babcia była dla mnie wszystkim i to dzięki niej gotuje; to jej widok krzątającej się po kuchni zapalił to coś we mnie. Dlatego dziś, coś bez czego, nie wyobrażam sobie świąt - makówki.Raz jeden w roku
BaRepasMoja młodsza siostra miała za zadanie upiec ciasto na Wigilię w swojej szkole. Mnie nie było pod ręką, więc śmiało zakasała rękawy i zabrała się do dzieła. Oczywiście zanim to zrobiła, udała się po przepis do najlepszego źródła- babci. Razem wybrały proste, ale efektowne ciasto czekoladowe. Kiedy otworzyłam drzwi do domu po męczącej podróży pociągiem, poczułam wypełniający cały dom urzekający
Gotowanie to kochaniemyślicie, czy Mikołaj jest łasuchem? Na pewno! Spójrzcie tylko na jego brzuch! Więc jeśli w tym roku nie byliście bardzo grzeczni, proponuję Wam małe, niewinne przekupstwo. Wieczorem w Wigilię (lub noc, po której pod choinką pojawiają się u Was prezenty), postawcie koło choinki talerz wypełniony mikołajowymi ciasteczkami, możecie zostawić też odręcznie napisaną notkę, w której będziecie życzyć Mikołajowi smacznego
Gotowanie to kochanie