chyba nikt z tych co był nie żałuje tych kilku godzin. Ci co nie dojechali niech żałują :) Po przygotowaniu wszystkich potraw odbyła się wspólna degustacja przygotowanych dań :) Normalnie "wigilia" prawie :) Sam nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale myślę, że było to bardzo ciekawe doświadczenie i wiele się nauczyłem i dowiedziałem o tej formie przygotowywania potraw, która dla wielu osób
Parowar FacetaDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin2
Apetyczna babeczkapopularnej w okresie świątecznym ryby. I chodź karp nie jest ulubioną rybą wielu z nas to chociażby dla podtrzymania tradycji warto aby znalazł się na naszych stołach podczas Wigilii Bożego Narodzenia. Tradycyjny Karp Smażony - Składniki:ok. 2 średnie wypatroszone karpie ok. 5 dużych cebulsok z jednej dużej cytrynysólpieprzok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajka odrobina mlekaolej
Słodka Stronazabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :)Składniki:2 spore garście najlepszych suszonych grzybów,1 średnia cebula,500 ml dobrej kwaśnej śmietany,2 średnie liście laurowe,5-7 ziaren ziela angielskiego,sól, pieprz świeżo mielony
Codzienna kuchnia niecodziennaduże zakupy, kończące się w ogromnych kolejkach, których nie lubi nikt. Wiąże się to też z ubiorem choinki(jeśli w tym przypadku nie przestrzega się tradycji,aby poczekać na Wigilię!) i oczywiście zajmujemy się przygotowaniem smacznych świątecznych dań i słodkości. Ja zrobiłam już pierniczki z przepisu, który znalazłam u Pauliny na www.cynamonowypyl.blox.pl.Składniki : 50g masła200g miodu200g cukru450g mąki
Chocolate Stop Temptingsłodko-kwaśny, korzenny smak idealnie komponuje się z rybą. W tej wersji użyłam suszonych czereśni, bo brakło mi żurawiny. Cebula dzięki tym owocom jest nieco kwaśniejsza. Polecam na Wigilię i Boże Narodzenie. Składniki: kilka marynowanych płatów śledzia w oleju lub przygotowanych z tego przepisu Karmelizowana cebula: 2 duże czerwone cebule 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki
Czerwień i błękitpierniczki Lebkuchen znalazłam tej książce, musiałam tylko zmniejszyć proporcje, z moich proporcji wychodzi 40 sztuk pierniczków:Te pierniczki/ Lebkuchen są miękkie, słodkie, bardzo smaczne, można je upiec dzień przed Wigilią, nie wymagają zbytniego wysiłku, gdyż są bardzo proste w przygotowaniu. Mają w środku sporo miodu, zmielonych migdałów i skórkę pomarańczową, są bez jajek. Lepszych lebkuchen nigdzie nie znajdziecie. Gorąco
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas goni, czas nagli.... Do Wigilii już tylko kilka dni. Już trochę późno, ale - lepiej późno niż wcale. Dlatego, kto jeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki:* 1 kg buraków* 1 kromka razowego chleba* czosnek* liście laurowe* ziele angielskie* ziarna pieprzu czarnego* przegotowana, zimna wodaWykonanie:Buraczki wyszorować, obrać ze skóry i pokroić w plastry.W słoiku układać
kolorowotorcikowoOstatnia wigilia klasowa, wspaniała atmosfera i zabawa w świętego Mikołaja, po prostu niezapomniane chwile...Dzisiaj miałam bardzo produktywny poranek, pakowałam ciastka i dopracowywałam prezent dla koleżanki z klasy. Dlatego nie miałam za dużo czasu, aby myśleć o śniadaniu. Ale mimo wszystko coś wymyśliłam i to coś baardzo mi smakowało. Serek przypomniał mi smak z dzieciństwa, bo smakował identycznie jak czekoladowy
Kuchenny Skrawek NiebaWczoraj razem z koleżanką z klasy piekłyśmy ciasteczka orkiszowe na wigilię klasową. Myślałam, że wyszło ich trochę za dużo, ale bardzo się pomyliłam. Dzisiaj wszyscy się nimi zajadali i chyba żadne nie zostało. Takie dobre i zdrowe ^^~ Ciasteczka orkiszowe z kawałkami czekolady ~Składniki:420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej6g proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonej225g zimnego masła220g (1 szklanka) ciemnego brązowego
Kuchenny Skrawek NiebaMoja propozycja ciasta piernikowego na Wigilię i Boże Narodzenie. Przepis na ciasto zaczerpnęłam od Doroty , zmieniając nieco składniki. A krem z Michałkami i dżem pomarańczowy to już moja inwencja twórcza. Składniki na 2 blaty czekoladowo-dyniowe: 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej pół szklanki
Czerwień i błękitposolić i obłożyć plastrami cebuli,wystawic na balkon na cała noc ,albo i dłużej.Ten prosty zabieg całkowicie zabija niesmaczny posmak mułu.Polecam!Karpia uwielbiam i nie wyobrażam sobie wigilii bez tej arcysmacznej rybki.Przez całe lata najbardziej znienawidzoną czynnością przy sprawianiu karpia i myciu jest pozbawianie go śluzu.Istnieją na to różne patenty wrzatek,sól,ocet,a ja chciałabym zdradzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Płatki owsiane* ze startym jabłkiem i jagodami goji; jogurtem naturalnym *gotowane na wodzieCiasteczka upieczone. Uśmiech na twarzy jest. Przed nami ostatni dzień szkoły(ściśle mówiąc wigilie w większości przypadków) w tym roku +100133 do samopoczucia
More food, love and dreamsPierogi z kapustą i grzybami muszą być na mojej wigilii obowiązkowo – oprócz barszczu to mój największy przysmak. Można oczywiście nadziać je tylko lekko przesmażoną kiszoną kapustą z grzybami, ale najlepsze pierogi są z tej długo duszonej, na którą podawałam niedawno przepis. To o takich pierogach marzę przez cały rok. Ciasto musi być koniecznie bardzo cienkie. Najlepiej podawać
Poezja smakunajlepszy czerwony, postny, barszcz jaki kiedykolwiek jadłam. W naszym domu w Wigilię króluje od lat zupa grzybowa, jeżeli jednak macie ochotę na barszcz, ten przepis jest wart polecenia. Używam kwasu buraczanego własnej produkcji. Zwykle kiszę go jesienią, tak jak warzywa w tym przepisie. Jeżeli nie mam kopru, używam koperku, ostatecznie możemy go pominąć. sok z tak ukiszonych
Stare Gary