trochę z ciekawości co, to z tego wyjdzie. W tle świąteczna muzyka, choinka już ubrana...Kocham ten czas. Wyczekiwanie na święta ale jeszcze bez tej gorączki,na spokojnie.Do Wigilii zostało jeszcze 10 dni, mam nadzieje, że zmiękną moje cudne pierniczki. Składniki:2 szklanki mąki razowej 3 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 3/4 torebki przyprawy do piernika
pieprzny smaczekdużą porcję śledzi korzennych w oleju czy śledzi w occie kilka dni wcześniej, bo mogą spokojnie być dłużej przechowywane, a te w śmietanie czy po sułtańsku przygotowuję dzień przed wigilią i w mniejszej ilości. Zapraszam. Śledzie w śmietanie – składniki:4 płaty śledziowe a la matjas1 mała cebula1 jabłko150 ml gęstej śmietany1 cytryna (skórka + sok)sól Po wymoczeniu śledzie
UgotujmyTo.plsuszonych grzybów i oczywiście od razu postanowiłam jakoś je zagospodarować. Jak się mieszka za granicą to takie suszone grzyby to prawdziwy skarb, trzymany na specjalne okazje… takie jak Wigilia. W sklepach nie kupuję suszonych grzybów, bo nie mam do nich zaufania… Jednak w tym roku dostałam sporą porcję grzybów i dlatego mogę teraz trochę z nimi poszaleć
UgotujmyTo.plkształty. Zapach przy pieczeniu przecudny... Zrobiłyśmy je z dodatkiem cynamonu i powideł śliwkowych, wyszły pyszne :) Jedyny problem, to zniknęły za szybko. Zdecydowanie trzeba będzie upiec je jeszcze raz na Wigilię.Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gproszek do pieczenia bezglutenowy mąka bezglutenowa Mix it0,5 łyżeczki100 gekstrakt waniliowykilka kroplisyrop daktylowy3 łyżkikarob mielony2 łyżkisiemię lniane mielone0
głodny alergikswoim rodzaju.Boże Narodzenie po prowansalskuOkres świąteczny w Prowansji zaczyna się 4 grudnia, na świętej Barbary. To wtedy zasiewa się pszenicę w trzech sosjerkach w intencji dobrych plonów. W Wigilię posłuży ona jako ważny element dekoracji stołu.Gros souper, czyli "wielką kolację" wigilijną jada się wieczorem przed Pasterką. Wszystkie potrawy jak i oprawa stołu przepełnione są symboliką, a najważniejsze
Chilli Czosnek i Oliwaregionów tyle tradycji świątecznych. Mimo że mieszkamy z koleżanką w sąsiednich śląskich miejscowościach to u niej na wigilie jada się niespotykany dla mnie świąteczny deser w postaci nadziewanych bakaliami śliwek w winie ze śmietaną. Na ten deser czekają zawsze cały rok tak jak ja na makówki. Postanowiłam go zrobić by przekonać się czy faktycznie jest taki pyszny. I fakt jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikgłodny ;) ).Jak nazwa wskazuje wnętrze wypełniają przepisy zarówno synowej, jak i teściowej.Śniadania … obiady … słodkie desery … pomysły na podwieczorki … kolacje czy też okazje takie jak Wigilia i Wielkanoc.Obie Panie nie zapomniały też o dzieciach – dla nich również znajdziemy wiele smakołyków.W każdym dziale konkurują ze sobą przepisy i synowej i teściowej – widać tutaj połączenie
Ostra na Słodkopowiedzieć ile ziarenek jego zdaniem jest w butelce, Anna wszystko dokładnie notowała i ten kto był najbliżej liczby ,,trzysta dwadzieścia dwa,, wygrywał nagrodę główną czyli ,, Piernikowego Zlepiucha,, !. W dzień Wigilii pachniało w domu lasem, bo w pokoju stanął dumnie świerk ozdobiony czerwonymi jabłkami, Aniołkami z waty, pierniczkami - prosiaczkami oraz mnóstwem cukierków. Dom był odświętnie przybrany kolorową bibułką i nowymi dywanikami
Apetyczna babeczkaRyba w pieczarkach...Złociste, opieczone w panierce z samej mąki, filety morskiej ryby.Oblane kremowym, śmietankowym sosem pieczarkowym.Zapieczone w piekarniku.Pyszna ryba nie tylko od święta.Polecam!
Gospodyni MiejskaWigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski
Czerwień i błękitŚwiąteczna gorączka, zakupy, planowanie ubrania na Wigilię, a także idealnego prezentu, pakowanie podarków, wykrajanie pierników, dekorowanie.. kocham ten okres! Dziś pomyślałam więc, dlaczego nie zacząć dnia od świątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki:1/2 szklanki wody2,5 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków jęczmiennych1 łyżeczka otrębów żytnichgarść orzechów włoskich i migdałów1/2
Kitchens AlphabetCiasteczka korzenne...Kruche, mocno aromatyczne.Z dużą ilością przypraw korzennych.Zapach i smak Świąt Bożego Narodzenia.Smacznego!Składniki:500 g mąki pszennej;250 g masła;200 g białego cukru
Gospodyni MiejskaCynamonowe choinki...Rumiane, kruchutkie, pięknie przyozdobione.O delikatnym smaku i aromacie cynamonu.Pokryte zielonym lukrem i cukrowymi perełkami.Pyszna zabawa w dekorowanie. Także dla dzieci.Polecam!Składniki:2 szklanki
Gospodyni Miejskajeszcze za wcześnie, mam ochotę celebrować nastrój świąteczny, słuchać świątecznych piosenek (preferuję te amerykańskie, np. w wykonaniu Sinatry) i jeść pachnące korzennymi przyprawami słodkości.Oczekiwanie smakuje mi najlepiej. W Wigilię szybko się przejadam i nie mogę patrzeć na jedzenie. Więc zamiast czekać ze spróbowaniem wszystkich potraw do Bożego Narodzenia, wolę stopniowo delektować się nimi przed Świętami.Sympatię do Mikołajek zawdzięczam
Chilli Czosnek i Oliwaniecierpliwie :) Uwielbiam smażonego karpia, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, przepadam za kluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne makowce czy pierniki, można uzupełnić czymś szybkim, łatwym, mniej standardowym.Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków