było tam możliwości kupienia żurku/zakwasu, wtedy mama mi podpowiedziała przepis swojej koleżanki, na barszcz czerwony z chrzanem. Przepis na barszcz pochodzi od mojej mamy, taki robimy tylko na Wigilię i ma on niesamowity i niepowtarzalny smak.... Składniki: 2 kg buraczków, 2 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka, ½ selera, kawałek pora, 1 jabłko, ocet lub sok z cytryny, 1 suszony podgrzybek
Tradycyjna kuchnia inaczejwcześniej, ale surowe ciasto musi dojrzeć nie mniej niż 2 tygodnie w chłodnym miejscu ("parter" lodówki lub - co najlepsze - w chłodnej piwnicy) Jeśli chcecie, aby na Waszych stołach w Wigilię pojawił się ten piernik, to do roboty! Zdjęcie przedstawia 3 dniowe ciasto, po wyjęciu z lodówki :) 'piernik staropolski' Składniki: - 0,5 kg naturalnego miodu - 250g masła - 0,5 szklanki zimnego
CookYourselfsmaku śledzi będą w wykonaniu mojego Męża. Śledzie z żurawiną w smaku są delikatne z nutką słodyczy. Nie wymagają za dużego leżakowania, dlatego zdążycie jeszcze zrobić je na dzisiejszą Wigilię. 'śledzie z żurawiną' Składniki: - 4 filety matiasów z zalewy solnej (wymoczone) - 3 cebule - 0,5 łyżeczki cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonych goździków (lub 3-4 całe) - 0,5 łyżeczki
CookYourselfPrzepis trochę na ostatnią chwilę, ale jeżeli przygotujecie kwas z trochę większą ilością skórki razowego chleba (na zakwasie z dobrej piekarni lub domowego) buraki zdążą się jeszcze ukisić do Wigilii. Kwas może przydać się także na później, ponieważ jest bardzo zdrowym napojem i oczyszcza organizm. Przepis jest podstawowy. W miarę upodobań można dodać listek laurowy, ziele angielskie, czy też inne
Pełny talerzPolecam i to bardzo... Składniki: ciasto na piernik leżakujące w lodówce minimum 2 tygodnie powidła śliwkowelub masa do przełożenia czekolada lub lukier do polania ciasta 2-4 dni przed Wigilią dojrzałe ciasto piernikowe wyjąć z lodówki i podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Dociąć do wymiarów blachy.* Formę najlepiej wyłożyć papierem
Pełny talerzmoże zrobić się niezły bałagan. Jednak przy błyszczących oczach i przeciągłym "Łaaał!" na efekt końcowy nie ma to żadnego znaczenia. ;) My świetnie bawiliśmy się w sadzenie choinkowego lasu w Wigilię, ale teraz nie zostało już nawet jedno drzewko... Użyłam zielonej czekolady, ale możecie zrobić też bardziej śnieżną wersję z białej czekolady i zielonej lub kolorowej posypki. Moje babeczki są mocno
Pełny talerzBożego Narodzenia. Idealnie pasują do gorącego, czerwonego barszczu. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne. Niestety wylepienie uszek jest bardzo czasochłonne, dlatego polecam je zrobić kilka dni przed Wigilią. Surowe uszka można ułożyć na talerzu i w takiej formie zamrozić. Dzięki temu uszka podczas mrożenia nie przylepią się do siebie. Gdy będą twarde, delikatnie zdjąć
Ugotowaćpierników i aromatu piwa. Jeżeli nigdy nie próbowaliście tego dania - to zachęcam Was z całego serca, aby spróbować przygotować karpia po królewsku w szarym sosie. Przepis dodaje do akcji Wigilia 2014 . Składniki: 1 duży karp (może być bez głowy) 1 l piwa (do tego dania najlepiej pasuje piwo Karmi Classis) 100 g rodzynek 1,5 opakowania pierników Katarzynki
Ugotowaćsuszonymi grzybami i śliwkami, danie bardzo aromatyczne i smaczne, które potrafi wykonać każdy. Najlepiej smakuje podgrzana i podana na drugi dzień, a więc warto ją przygotować w przeddzień wigilii. składniki na 3-4 porcje 600 g kapusty kiszonej 2 małe cebule lub 1 duża garść suszonych grzybów 100 g suszonych śliwek kalifornijskich 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego
Smakowite DaniaUszka z grzybami to jeden z niezbędnych elementów kolacji wigilijnej. Podane z czerwonym barszczem smakują wyjątkowo smacznie. W moim domu uszka na wigilię przygotowuję z grzybami lub z grzybami i kapustą. Obie wersje smakują równie dobrze a ich przygotowanie nie przysparza większych trudności. składniki na 30 uszek
Smakowite DaniaWigilijny kompot z suszu to obowiązkowa pozycja na wigilię i szczególny znak że już za za kilka chwil wszyscy będziemy zasiadać do wigilijnej wieczerzy. Jest przepyszny, banalnie prosty i bardzo szybki w przygotowaniu. Myślę że nie zabraknie go na żadnym stole wigilijnym. Moi Mili. Życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych, smacznych, pełnych miłości i magii Świąt Bożego
Smakowite Daniarybka, którą lubię pod każdą postacią...z grilla, smażony na patelni, w sushi czy wędzony na zimno. Zapraszam na jego podanie w wersji z piekarnika, jedliśmy go podczas ubieglorocznej Wigilii. Zdjęć jest niewiele, jak to w Święta bywa, ale smak warty polecenia. Składniki: 800 g filetu łososia norweskiego ze skórą Marynata do ryby: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu
Gosia gotujeTrudno jest mi wyobrazić święta Wigilii i Wielkanocy bez miodownika. Jest to ciasto dosyć trudne w przygotowaniu i zajmuje trochę czasu, ale nic nie sprawia większej satysfakcji niż zjedzony kawałek pysznego miodownika podczas stołu świątecznego. Miodownik z tego przepisu wychodzi bardzo smaczny, lekko kruchy, przełożony pysznym kremem budyniowym i polany uroczą, błyszczącą polewą czekoladową. Bardzo gorąco polecam przepis
Kuchnia ŁukaszaWiele osób mówi mi, że nie lubią karpia i jedzą go w Wigilię do podtrzymania tradycji, a nie ze względu na jego waloru smakowe. Ja uważam, że prawie wszystko się da zjeść, jeśli jest odpowiednio przyrządzone. Dlatego tym co mają awersję do karpia, polecam by przyrządzili go według poniższego przepisu, który jest tradycją u mnie w rodzinie, od wielu pokoleń
Smakowy Rajrozwija się następująco: 1. Przed obejrzeniem "Atlasu chmur"; 2. Po obejrzeniu; 3. Po napisaniu posta. Mój brat w ramach protestu zapalił lampki świąteczne na domu. Wyglądają lepiej niż w Wigilię... (jak się podzieli zdjęciem to umieszczę:)) Podzielił się:) Jest data, żeby nie było że ściema
les mirabelles