na wigilię - 3599 przepisów (strona:89/240)

Pierogi z Kapustą i Grzybami 165

Pierogi z kapustą i grzybami to danie, którego smak przywodzi mi na myśl Wigilię. Moja wersja farszu składa się z gotowanej kapusty - nie kiszonej, która kojarzy się z kupnymi pierogami. Pierożki są genialne i stanowią jedną z moich ulubionych potraw.Pierogi z Kapustą i Grzybami - Składniki:farsz:nieduża główka kapusty (ok. 1 kg)ok. 60- 100 g suszonych grzybów (najlepiej borowików

Słodka Strona
Pierogi z Pieczarkami 211

Pierogi z pieczarkami to smaczna alternatywa dla tradycyjnych pierogów z grzybami leśnymi. Pierożki są idealną propozycją na codzienny obiad, a nawet wigilię. Ich smak jest niezwykły i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu.Pierogi z Pieczarkami - Składniki:ciasto:600 g mąki1 i 1/4 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta solifarsz:500 g pieczarekduża cebulaprzyprawy: bazylia, oregano, czosnek w proszku, sól, pieprz

Słodka Strona
Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 211

już po Wigilii. Człowiek cały rok czeka na ten magiczny wieczór a on tak szybko mija. Ale to nic przed nami jeszcze dwa cudownie wolne dni, więc korzystajmy z nich ile się da. A dzisiaj mam dla was szybki i prosty przepis na pyszny i pulchniutki piernik. Przełożony powidłami. Bo oczywiście w święta bez niego ani rusz.Składniki

Moje pyszne gotowanie
Kulki z makiem 134

dzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa

Moje pyszne gotowanie
Makowiec 153

starym roku notką z przepisem na makowca. Może mało sylwestrowy przepis, ale za to jaki pyszny. Po makowcu oczywiście nie ma anu śladu, bo zjedliśmy go z rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki5

Moje pyszne gotowanie
Rybny rosół z lanymi kluskami 234

Dlatego ryby najczęściej wybieram w całości. No, wypatroszone najchętniej ;) nie jest to czynność przyjemna.Na mojej liście najczęściej kupowanych ryb są łosoś, pstrąg i karp (nie tylko na Wigilię). Te ryby wykorzystuję niemal stuprocentowo, gdyż z "resztek" powstałych z filetowania gotuję zupę. Do garnka idą: głowa, odcięte płetwy, skórki i kręgosłup. Wiem, dla niektórych brzmi mało apetycznie ;) Kiedy pierwszy raz zetknęłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 331

Wigilia  i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza

W kuchennym oknie Ewy
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 244

się wysypywało! Mandarynki, pomarańcze, czekolady i inne łakocie, czasem nawet jakaś książka się między nimi ukryła. Radości było co nie miara! A później już odliczanie do Wigilii...Dzisiaj nie wystawiam butów, w Danii Mikołaj nie odwiedza dzieci szóstego grudnia. Tutaj tradycyjnie dostaje się drobne prezenty codziennie, od pierwszego do dwudziestego trzeciego. Większe dzieci rozumieją, że Mikołaj ma ograniczone fundusze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 182

Już zostały tylko 3 tygodnie do czasu wigilii. Więc czas przygotowań jadłospisu w pełni. W poprzednim poście podałam jak zrobić makaron cynamonowy a dziś podaję jak go można wykorzystać. Będzie to jedna z moim potraw na wigilijnym stole.  Moje dzieciaki uwielbiają go z twarogiem z cukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany

Basia w kuchni
Polędwiczki wieprzowe duszone w powidłach 209

Jeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii. Wyszły genialnie :-)Składniki:1 polędwiczka ok. 400 g 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku garść świeżej kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia

pieprzny smaczek
Piernik staropolski - część 1, ciasto 190

Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę, że nawet 2 tygodnie dadzą radę. Samo pieczenie piernika zostawiamy na kilka dni przed Wigilią, wtedy przekładamy go powidłami śliwkowymi, polewamy czekoladą i dekorujemy. Będzie idealny! Dziś przedstawiam powszechnie już znaną pierwszą część przepisu, kolejnej wypatrujcie na kilka dni przed Świętami

Food Square
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 337

choć tak mi się zawsze wydawało), ten ma pod sobą wszystkie barszcze. Nie potrzebuje ani dużej ilości przypraw, żadnych sztucznych dodatków, sama natura. Polecam baaardzo gorąco nie tylko na wigilię. U nas od teraz to przepis nr jeden na barszcz. Z podanych składników wychodzi duży garnek, taki ok.4,5l ale można go zajadać nawet i z 3 dni (dłużej się

Smaczne Zdrowe
Brokuły liściaste - broccoli cima di rapa - chinskie brokuły z białą kiełbasą 197

Dzisiaj przedstawię przepis typowo włoskiego warzywa, który wchodzi w skład menu włoskiej kolacji wigilijnej - cenone di Vigilia di Natale. Oczywiście bez tej smakowitej białej kiełbasy, gdyż w Wigilię mięsa się nie podaje:)SKŁADNIKI 1kg brokułów liściastych -cime di rapaoliwa z oliwekpapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIADo szybkowaru wlać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać papryczke chili, kiełbasę oraz umyte

zielonacukinka
Pieczony łosoś z masłem czosnkowo-paprykowym 157

świętach w sieci panuje istne zatrzęsienie  tradycyjnych przepisów na bigos, uszka czy karpia. Niestety, u mnie w tym roku tego nie znajdziecie. Nadmiar pracy, również w Wigilię, musiał się niestety odbić na wigilijnej kolacji. Chociaż z drugiej strony, 12 potraw dla dwóch osób to chyba i tak za dużo. Ale że w święta rybka być musi, padło na łososia

W poszukiwaniu inspiracji
O... Ostrygi 116

ulubione przysłowie: co się odwlecze, to nie uciecze, nastał ten moment.Październik - grudzień to okres, gdy ostrygi królują na francuskich stołach i stanowią jeden z głównych, nieodłącznych dań podczas Wigilii. Afrodyzjak ten można znaleźć na każdym straganie w 4 rozmiarach (moje na zdjęciu mają nr 2, czyli całkiem spore, jednak nie największe). Najlepiej smakują polane sokiem z cytryny lub tabasco

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania