Tradycyjnie jak co roku na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. I są to moje ulubione pierogi. Po ugotowaniu i odsmażeniu są podwójnie pyszne! Składniki : Ciasto : * 2 szklanki mąki pszennej * 2/3 szklanki wrzątku * szczypta soli Nadzienie : * kilogram kapusty kiszonej * 2 garście suszonych grzybów * duża cebula * 4 łyżki oleju rzepakowego * sól , pieprz Przygotowanie
Magiczne Życie Martykuchni i tak napięta atmosfera przed świętami wygląda co roku. U mnie jest spokojnie. To co mogłam zrobiłam w tygodniu. Nie muszę kleić pierogów i uszek w Wigilię. Zakupy także mam z głowy. W tym wszystkim znalazłam czas by zobaczyć dwa Jarmarki Bożonarodzeniowe. Ale o tym więcej w świąteczne dni. Wieczorami mam czas by te posty dla Was napisać
Magiczne Życie Martykiedy mama na wigilię zrobiła groch z kapustą to i ja robię teraz u siebie w domu. Jest to po krokietach i pierogach moje ulubione danie. Może też robicie? Jeśli nie to zapraszam na przepis. Jest banalnie prosty, ale bardzo smaczny. Składniki : * paczka grochu połówek * pół kilograma kiszonej kapusty * 5 grzybów suszonych * cebula * 5 łyżek oleju rzepakowego
Magiczne Życie MartyŚledzik na wigilii musi być koniecznie. U mnie będę tradycyjne śledzie z cebulką. Oczywiście w oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i zawiera ich aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek. Dlatego powinniśmy korzystać z niego w naszej kuchni. Jest idealny do wielu dań na zimno jak i na gorąco. Składniki : * kilogram śledzi ala matias
Magiczne Życie Martywidać już w oknach choinki, czuć zapach przygotowywanych świątecznych potraw - wiele z nich można zrobić już teraz, by później mieć więcej czasu dla rodziny czy przyjaciół.Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków
Smakołyki Berenikiktórych już z nami nie ma. To także czas radości, śmiechu, wspólnych zabaw i rozmów, czas, w którym obdarowujemy się nie tylko prezentami, ale też dobrym słowem i obecnością. Wigilia ma w sobie magię, którą tak naprawdę trudno nazwać. Te wszystkie elementy, które wymieniłam powyżej i pewnie jeszcze wiele innych (dla każdego mogą to być inne momenty), tworzą niesamowity
Smakołyki BerenikiIdą, idą, ale coś takie w tym roku szare.A gdzie śnieg? Oby spadł do Wigilii.Nie wyobrażam sobie braku białego puchu,lekkich mokrych płatków, przylepiających się do
W kuchni Karmel-itkiŚwięta, święta i po świętach. Ale temat świątecznych smaków przez wiele dni pozostanie jeszcze w ustach moich domowników. Naszykowałam tyle, jakby miała mnie na Wigilii swą obecnością zaszczycić cała armia! A co najzabawniejsze, ciągle powtarzam sobie, że przyszykuję mniej, na pewno w tym roku nie zaszaleję. I co? Guzik. Zawsze wychodzi o połowę więcej niżeli się spodziewam. RYBA
W kuchni Karmel-itkitegoroczne święta. Już teraz nikt z nich zapewne nie skorzysta, zostaną jednak podpowiedzią na przyszły rok, jak i wspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy.Tilapia w ziołowej panierce.Seromakowiec.Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu.Makowiec drożdżowy.Zupa z suszonych grzybów.Pasztet świąteczny.Sernik gotowany na herbatnikach.Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką
W kuchni Karmel-itkiPowoli przygotowujemy się do Wigilii i Świąt Bożego Narodzenia. Okna pomyte, inne porządki w trakcie. Większość prezentów głęboko schowana a ja myślę o tym co z produktów spożywczych mogę kupić już teraz i planuję świąteczny stół.Wiadomo, że będzie kiszony barszcz, do niego uszka z grzybami. Zrobię też trochę pierogów z kapustą i grzybami. Trochę kapusty duszonej, ryba po grecku
Smaczna Pyzadobrym jedzeniem czyli właśnie świętami. Powoli przygotowuję różne smakołyki i zastanawiam się nad ozdobami. Jedną z nich właśnie dzisiaj pokażę, ale radzę ją przygotować na 2-3 dni przed Wigilią żeby się nie zepsuła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKolejna propozycja dania na Wigilię . Składniki Burak 4 duże buraki Marchew 2 marchewki Ziemniaki 2 ziemniaki Cebula 1 duża Majeranek 1 łyżeczka Masło 2 łyżki Chrzan 2 pełne łyżeczki Sok z cytryny 1 łyżeczka Śmietana kremówka 100ml Sól Pieprz Bulion warzywny 500ml Wykonanie: Warzywa obrać. Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno […] The post Kremowy barszcz
Kulinarne PrzebojeUlubiona zupka (zaraz po maminym czerwonym barszczu z pierogami na Wigilię). Odżywcza, zawiera dużo witamin dzięki gotowaniu brokuła na parze. Składniki: brokuł (500g) 2 duże ząbki czosnku/ 3 średnie 1 średnia cebula 2 kostki rosołowe 2-3 łyżki śmietany 18% kilka kropli oliwy z oliwek Extra virgin sól, pieprz Brokuł dzielimy na różyczki, odcinamy nadmiar łodygi i liście. dokładnie
Pudełko rozmaitościKurczak duszony w delikatnym, kremowym sosie koperkowym bez śmietany, to idealny przepis dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na podudzia lub pierś z kurczaka w lekkim wydaniu
Kuchnia Na WypasieProsty sos żurawinowy , który jest świetnym dodatkiem do mięs , serów, deserów oraz kanapek. Popularny w Zakopanem grillowany oscypek czy pieczony indyk serwowany w Stanach Zjednoczonych z
MeCooks