„ Nazwa piernika pochodzi od pieprznej jego przyprawy, po staropolsku „piernej”. Nazywać się powinien właściwie piernik miodownikiem, ponieważ głównym jego składnikiem jest miód. (…) Przed pieczeniem fermentuje ciasto
królestwo garówKolejna moja propozycja dań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać
Gotuję TestujęJeżeli szukacie przepisu na pierniczki świąteczne, to właśnie go znaleźliście. Pyszne, aromatyczne z dodatkiem kakao i do zrobienia bardzo szybkie. Na zdjęciu pierniczki zdobione
magiczna kuchnia KasiKeto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne , które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę
Ola la LCHFŚledź w zupełnie innej odsłonie-jako rolada -pyszna przekąska na każdą imprezę lub święta.Pięknie się prezentuje i równie pysznie smakuje-polecam Inne pomysły na
Swojskie jedzonkoJedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już
mojewypiekiinietylkoNa wigilijnym i świątecznym stole na szczególne miejsce zasługują tradycyjne korzenne pierniki. Miejsce na stole może też zająć domek z piernika.
Przepisy KulinarneTo tradycyjne danie wigilijne zawsze było obecne na świątecznym stole w moim domu. Ale moja wersja rodzinna odrobinę odbiegała od tej z którą spotykam się najczęściej
nietylkopasta.plDo świat już niedaleko więc można wypróbować przepis na pyszną drożdżową gwiazdkę z makiem. Taka gwiazda będzie świetnie się prezentować ma
magiczna kuchnia KasiAromatyczny kompot z suszu czyli kompot gotowany z suszonych owoców (przede wszystkim używa się tu śliwki suszone) to w wielu domach obowiązkowy napój na wigilijnym stole
Zrób to smacznieU nas na świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To
Kuchnia PaulettesTani piernik z okresu pierwszej wojny światowej – piernik wojenny. Bez miodu, tłuszczu. Tylko mąka, cukier, napar lipowy i przyprawy. Napar lipowy z karmelizowanym cukrem ma zastąpić
królestwo garówNadal biało. Mgła sprzymierzyła się z zimą i ustępując dzisiejszego ranka, zostawiła po sobie skute szronem świerki, dumnie tworzące szpaler iglastych gałęzi górujących
Rozpustne gotowanieJestem z tego przepisu szalenie dumna! Po pierwsze. Pierniczki możesz wykonać bez użycia piekarnika, wystarczy jednie patelnia. Po drugie jest to dietetyczna wersja tych ciastek
Mango Papaja