na wigilię - 3599 przepisów (strona:69/240)

Pieczony karp z winogronami, oliwkami i papryką 98

dzwonki i zalewany wodą z solą na 24 godziny. Po tym czasie jest on spłukiwany, a następnie obkładany plastrami cytryny. Następnie mrożę go i wyjmuję z zamrażarki dzień przed Wigilią, a dokładnie wieczór przed wieczerzą wigilijną. Karp pomału rozmraża się, abym mogła się nim zająć w wigilijne popołudnie. Co dokładnie wtedy z nim robię? ;-) I przede wszystkim, z czym

Wielopokoleniowo
Piernik z czekośliwką i marcepanem 131

Wigilię klasową zrobiłam pierniki przełożone czekośliwką i marcepanem. Robiąc pierniki, korzystamy z mamą z dwóch przepisów. Naszym ulubionym piernikiem jest piernik staropolski.  Ten też jest pyszny i ma bardzo ważną zaletę, można go zrobić szybko i od razu jest miękki. Z tej ilości składników można zrobić 2 duże podłużne pierniki. Lub tak jak my robiłyśmy z mamą

Lili w kuchni
.1173. czeko-pietruszka 123

kakaowa owsianka ze startą pietruszką (w środku) i nerkowcami~ Ostatni dzień w szkole ♥ I to w dodatku bardzo luźny - mamy tylko trzy pierwsze lekcje, a potem klasową Wigilię, na którą wczoraj piekłam wegański piernik ♥ :) Prezenty dla rodziców też już mam prawie gotowe, jedna partia uszek w zamrażarce, ale przed nami i tak jeszcze sporo przygotowań

breakfast of dreams
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNEGO, CHRUPIĄCEGO KARPIA 197

wszystkie kawałki ryby, garnek z nimi wstawiam do nagrzanego piekarnika i opiekają się tam bez przykrycia, w temp.180-200, jeszcze kilka minut, na termoobiegu. Na drugi dzień ryby pozostające z Wigilii odgrzewam również w piekarniku, są nadal  jak świeżo smażone. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie. 158

Dziś zapraszam Was na pyszne, świąteczne babeczki. I choć Wigilia dopiero w czwartek ja już postanowiłam upiec małe słodkości, które swym pięknym, aromatycznym zapachem wypełnią cały dom. Mojej małej księżniczce podczas jedzenia babeczki uśmiech malował się na całej twarzy. Musiałam obiecać, że zostawię jej jeszcze jedną na jutro. A i starsi domownicy docenili cudowny smak tych piernikowo-marchewkowych pyszności. Dlatego

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa z burakami 639

jabłko i groszek – tak jak pamięta z dzieciństwa. Ja za śledziami nie przepadam, ale jak kupiła je moja mama, to postanowiłyśmy mu taką przygotować. Znikła jednego dnia! Na Wigilii będzie u mnie szuba , ale może też znajdzie się miejsce na taką sałatkę z jabłkiem i groszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone

Poezja smaku
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 121

Wigilia za parę dni więc spieszę z przepisem na pysznego śledzika.Jeśli lubicie czosnek i majeranek to nic tylko trzeba robić... Składniki:   500 g płatów śledziowych ok 6 ząbków czosnku (lub wiecej) 2 czubate łyżki majeranku czosnek niedźwiedzi (niekoniecznie) olej Filety śledziowe moczymy przez kilka godzin w zimnej wodzie,dokładnie osuszamy,jeden płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierniczki na szybko 154

czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej! SKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże jajko 60 g cukru pudru 50 g masła

Pyry na Gaz
Pierogi z kapustą i grzybami 139

sprawia, że przyroda budzi się do życia. Według wierzeń, kapusta miała zapewnić siły witalne. Natomiast grzyby miały być łącznikiem ze światem zmarłych. Były podstawowym składnikiem obrzędów magicznych. Podawane podczas Wigilii potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście i dostatek. Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę wam sposób mojej babci. Twierdziła

ladykitchen
Orkiszowe uszka z kapustą i grzybami 117

następnie zawijamy na palca robiąc pierścionek. I tak bez końca :D Powodzenia! :) PS. Moje uszka przed gotowaniem zamroziłam - najpierw jeden obok drugiego, a następnie przesypałam do woreczków. W Wigilię wystarczy je wyjąć i ugotować (2-3 minuty) :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Wstęgi ozdobne z kakao ,z bakaliami- propozycja na Wigilię 130

danie niespodzianka, gdyż powiem szczerze, takiej wersji i takiego smaku się nie spodziewałam! Wersja lekka, mega zdrowa, ale przede wszystkim niesamowicie pyszna! Byl to eksperyment...wyszło pysznie , a w wigilię będzie powtórka! Dla miłośników czekolady i bakalii...niebo w gębie! Składniki wstęgi ozdobne z kakao E.Wedel  Makarony Polskie biała czekolada lub gotowa biała polewa czekoladowa olej kokosowy nierafinowany extra

Z Kuchni Do Kuchni
Lekko płynna, dla odmiany. 151

masłem orzechowym  gotowana rano, na chęć tego "budyniowego" mleka które się tworzy przy okazji .. no i nie mogłam też tych klasycznych dodatków pominąć :) dzisiaj po lekcjach jeszcze wigilia klasowa, szkoda, że nie w trakcie, no, ale ostatnia

More food, love and dreams
Sałatka śledziowa z brzoskwinią 138

Dzisiaj na blogu mój pomysł na śledzie w bardziej słodkim wydaniu. Zapewne bardziej przypadnie do gustu kobietom. Bo choć śledzi nie jemy na wigilię, to już na święta, Sylwestra lub Nowy Rok śledzie muszą być! Składniki: 4 marynowane filety śledziowe 2 połówki brzoskwiń z puszki 3 jajka 2/3 szklanki marynowanego selera 4 płaty marynowanej papryki 2 łyżki majonezu 3 łyżki

Czerwień i błękit
Orkiszowy Dobrodziej – zawsze Ci się upiecze 141

ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były  NATURALNIE ZDROWE

Z Kuchni Do Kuchni
Wigilijny barszcz z uszkami 177

Boże Narodzenie nie może się rozpocząć. Wigilijny barszcz z uszkami Wigilijny barszcz z uszkami – specjalnie przygotowany czerwony barszcz z postnymi uszkami, będący tradycyjną polską zupą podawaną w czasie Wigilii Bożego Narodzenia. Barszcz wigilijny różni się od tej samej zupy przygotowywanej w ciągu roku (np. barszczu wielkanocnego). Składniki: 1 1/2 l wody 1 l kwasu burakowego 25 dkg włoszczyzny

Gotowanie-uk