zebrać! Najpierw mało deszczu, potem zimno! Udało się jednak trochę skraść tych skarbów lasu i zamknąć ich smak w słoiczkach. Oczywiście suszonych i zamrożonych też nie brakuje! Jakaż byłaby Wigilia bez ich smaku. SKŁADNIKI: 1 kg. świeżych grzybów: podgrzybki, borowiki, maślaki 1 mała cebule 1,5 łyżeczki soli 1,5 l wody 1/2 szkl. octu ZALEWA: 1 szkl. octu
Kuchnia Beatysobie, a także możliwości, jakie daje. Człowiek jest tak cudownie niezależny, że łatwo się tym zachłysnąć. Trzy miesiące po egzaminie wsiadłam w samochód i pojechałam do domu na Wigilię. Rodzice nie mogli wyjść ze zdumienia, gdy stanęłam na progu ich mieszkania. Przejechanie dziewięćset pięćdziesięciu kilometrów zajęło mi trzynaście godzin, bo w nocy przed odjazdem spadł śnieg. I to nie jakiś
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwek z lanymi kluseczkami. Jest to kolejny przepis uzyskany podczas trwania warsztatów kulinarnych odbywających się w ŻOKiSie w Cedrach Wielkich. Zupa bardzo smakowała wszystkim uczestniczkom warsztatów. Fajna zupka na Wigilię i nie tylko. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy Aleksandryjeszcze trochę poczekać. Październik, to taki miesiąc, kiedy gdzieś z tyłu głowy pojawiają się pierwsze myśli o świętach. Zaczynamy rozglądać się za prezentami dla najbliższych i planować menu na Wigilię i dwa dni Świąt. A już za miesiąc u nas zaczyna się coroczny istny maraton różnych uroczystości rodzinnych. Pomysły na to co ugotować i upiec, spisuję na kartce
Posadzone i zjedzoneWigilia, z kulinarnego punktu widzenia, to przede wszystkim bezmięsna uroczystość. Na naszych stołach królują ryby! Karpie pod przeróżnymi postaciami, jesiotry, łososie i cała gama innych ryb. Między nimi wszystkimi, na naszych stołach pojawia się również powszechnie znany śledź! W moich rejonach jest bardzo popularny również w dni powszechne, ponieważ pochodzę z miasta, które kiedyś szczycące się fabrykami wszelkimi, było domem
Kuchnia w Słońcu Skąpanaidealne przepisy. Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Pierniczki wychodzą mięciutkie, można je jeść od razu. Nie muszą leżakować tak jak inne. Można je przygotować w wigilię i będą idealne na święta :-) Są niezwykle zdrowe, bo dodajemy do nich brązowy cukier, miód, kakao i wiadomo inne składniki. Ich sekret tkwi w tym, że do ciasta dodajemy powidła śliwkowe,które
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuZdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt życzę wszystkim moim czytelnikom! Muszę jeszcze przygotować mak do klusek z makiem, zagonić moją bandę do ubierania choinki i wyjeżdżamy na Wigilię :))) Pozdrawiam serdecznie! Kasiac
Posadzone i zjedzonetylko o pasji do jedzenia, ale tez pasji do gotowania dla innych i urządzania domowych przyjęć. Sztuka ta będzie prostsza niż myślisz. Wystarczy, że zamiast 12 dań jak na Wigilię przygotujesz przystawkę, danie główne i deser wg. gotowego menu zaproponowanego przez Joannę Drzazgę. Autorka ma doświadczenie w wydawaniu proszonych obiadów, ponieważ jest żoną dyplomaty. Każdy zestaw jest dobrany, żeby tworzyć
Ugotowane pozamiatanelanguage:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dziś mam dla Was bezglutenową alternatywę dla kutii i makiełek. Pierwszy raz przygotowałam sobie quinoę z bakaliami na zeszłoroczną Wigilię, którą musiałam spędzić bardzo daleko od domu, bo aż w Peru i byłam zaskoczona jak bardzo przenosi mnie ona smakiem do Polski :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki białej quinoy pół
Quinoa Raz!potrafi zepsuć najbardziej wyśmienity posiłek. Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje
PichceniomaniaSałatka śledziowa tym razem z groszkiem, ziemniakami, jabłkiem i jajkiem. Przepis jest prosty a przygotowanie łatwe i szybkie. To doskonała sałatka na Wigilię, Sylwestra czy ostatki. SKŁADNIKI
Kulinarne Fantazje Mariolibaaardzo twarde, potrzebują ok. miesiąca, a nawet półtora. aby za naszą cierpliwość odpłacić naprawdę cudownym smakiem. Najczęściej staram się przygotować ciasteczka zaraz po 1 listopada, są gotowe, idealne na Wigilię, kilka dni wcześniej tylko je lukrujemy i zdobimy, teraz nie jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie zależy od warunków, w jakich są przechowywane
I tu będę miała takie teświętowanie pod hasłem: Over 100 likes;). Ale, ale: pamiętajcie - każdy powód jest dobry, by świętować. Choćby fakt, że - cytując klasyka wiecznej zabawy, króla Juliana - każdego dnia "mamy wigilię dnia następnego, świętować czas!" Najlepiej w dobrym towarzystwie osób, które sami wybierzecie i zaprosicie pod swój dach. Poczęstunek? Oczywiście watro zaproponować coś pysznego, co nie sprawi Wam wiele kłopotu
I tu będę miała takie teUwielbiam takie rybki, super nadaje się na kolację, imprezy czy wigilię. Pstrągi oczyścić, obciąć głowy, umyć. Każdego pstrąga doprawić solą, pieprzem, pociąć na mniejsze kawałki. Obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ryby na średnim ogniu z dwóch stron. Tak długo, aż ryby będą przesmażone. Włożyć usmażone ryby do naczynia w którym chcecie je podawać. Na tą samą
Kuchnia Pokoleń