Śledzie na wigilię Dzisiaj mam dla Was przepyszne śledzie, które robiłam już przedwczoraj na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, teraz się marynują już w lodówce. Wiadomo im dłużej tym lepiej, ale tak na prawdę wystarczy im 12 godzin i są idealne do jedzenia. Obawiam się tylko jednej rzeczy, że nie dotrwają do Świąt ehheeheh Śledzie na świątecznym stole u mnie
SMYKWKUCHNIKulebiak z rybą i ryżem. Kulebiak to forma pieroga, który niekoniecznie musi być nadziany kapustą. Ja tym razem postawiłam na farsz z ryby, ryżu i pieczarek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKochani polecam wam ten piernik który możecie zrobić dzień przed Wigilią i będzie smaczny,miękki i rewelacyjny. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej typ 450 5 jaj 150 ml miodu 250 g margaryny 1 szklanka cukru 200 g powideł rodzynki 100 g orzechy włoskie
Różowa kuchniamoje „oko ” będą takie minimum tydzień przechowywane w suchym miejscu. Tradycyjnie tych ciasteczek się nie dekoruje, ale w międzyczasie Miśka wymyśliła, ze zabierze ciacha na dzisiejszą szkolna Wigilię, a Mikołajowi upieczemy jeszcze jedną taka partię w piątek, więc upstrzyła wszystko lukrami Składniki na około 100 sztuk wielkości 4 cm: 300 g mąki pszennej 100 ml mleka roślinnego
greenscarfPierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak. Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły go panie
Trzeci talerzgodzin, przed podaniem wyłożyć ze słoika do miseczki - w oleju śledzie są bardzo smaczne, my takie śledziki lubimy całorocznie zjeść, są bardzo zdrowe dla organizmu, smakują na Wigilię ale i też bez okazji.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębarszczu czerwonego z uszkami nie wyobrażam sobie Wigilii. Każdy na pewno ma swój ulubiony, rodzinny przepis. Ja podaję swój sposób przygotowania tego świątecznego dania. U mnie w domu wywar na barszcz robi się na mięsie wołowym ale jeśli chcecie możecie je pominąć i ugotować równie pyszny wywar na samych warzywach. Pamiętajcie, że woda z grzybów dodaje barszczykowi cudownego smaku
Smakołyki Asimoim domu Wigilia jest tradycyjnie bezmięsna. Duża ilość potraw to wariacje na temat ryb. Chętnie eksperymentuję, wypróbowuję dania z różnych regionów Polski albo po prostu modyfikuję znaną mi klasykę. Dzisiaj pyszna sałatka śledziowa- przepis do wykorzystania nie tylko przy okazji Świąt. Zwykle w swoim składzie ma gotowane ziemniaki, a ja postanowiłam ten składnik lekko zaczarować i może Was zaskoczyć? Czytaj
Pichceniomaniapiernik i składam następny smaruje nadzieniem wiśniowym wierzch i boki również, dekoruje akurat tym co mam pod ręką. Po udekorowaniu zawijam w folię spożywczą i tak trzymam do samej Wigilii
Różowa kuchniamoje ulubione danie z suszonych grzybów, które na stole gości nie tylko w okresie świąt, to zupa grzybowa. W moim domu podaje się ją często z makaronem, jednak na Wigilię zawsze przygotowujemy z kaszą pęczak. Mocno grzybowa, lekko kwaskowa, esencjonalna, pyszna. Polecam. Czytaj więcej
PichceniomaniaWigilijne pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami to doskonałe danie dla małych dzieci i osób z wrażliwym żołądkiem. Takie pierogi możemy podać dziecku, które skończyło 1
Dieta bez mlekacukrem - pierwszy raz robiłam krokiety z wafli, ale na pewno nie ostatni, są smaczne, smakują jak naleśnikowe a szybciej są gotowe na obiad, jak najbardziej mogą być podane na Wigilię...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCzas Wigilii zbliża się wielkimi krokami. Każdy z nas planuje, co pojawi się na stole podczas tej wyjątkowej, jedynej w roku wieczerzy. Mamy swoje ulubione potrawy, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. W moim rodzinnym domu, oprócz smażonego karpia, barszczu z uszkami i pierogów, zawsze jest także sałatka śledziowa, którą wszyscy bardzo lubimy. Sałatka to zaledwie kilka składników, ale naprawdę
W mojej kuchniPierniczki pieczemy w 180 C, czas pieczenia ok. 7-10 minut, lepiej wyjąć je za wcześnie niż przepieczone. Po ostudzeniu przełożyć do puszki na kilka dni aby skruszały. W Wigilię wiążemy sznureczki i wieszamy na naszym świątecznym drzewku. 5. Białko na lukier ubijamy na sztywno mikserem, dodajemy porcjami cukier puder. Lukru wyjdzie naprawdę dużo. Gdy konsystencja będzie mocno gęsta przekładamy
Apetyczna babeczkaMakówki to na Śląsku tradycyjne danie, jedno z 12 podawanych podczas Wigilii. W zasadzie "danie" to może za dużo powiedziane, bo to po prostu słodki deser. Słodkie bułeczki zatopione w makowej masie z dużą ilością bakalii. Tradycyjnie robi się je w dużej misce, ja zrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna. Składniki na 6 niedużych pucharków
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia