Złocista skórka ryby oraz kontrast pomarańczy z jasno zielonymi listkami fenkułu są bardzo miłe dla oka i zachęcają do jedzenia. Chociaż w naszym kraju karp kojarzy się głównie z wigilią Bożego Narodzenia, jest to potrawa jak najbardziej całoroczna, a z racji atrakcyjnego wyglądu i szczególnego smaku doskonale pasuje też do naszych przepisów na „kolację we dwoje”. Przepis luźno inspirowany innym
Kulinarna Pokusaprzepis na moją ukochaną zupę wigilijną, czyli grzybową. To jest ta zupa, na którą czekam przez cały rok, bo w moim domu gotuje się ją wyłącznie na Wigilię. Tym razem proponujemy podać ją w towarzystwie bardzo zdrowej kaszy jęczmiennej. W Polsce przed laty jadało się mnóstwo kasz i dodawano je niemalże do każdego dnia (tych na słodko również), może wrócimy
Przepysznik - BLW i nie tylkozabieganych mamy propozycję szybkiej zupy grzybowej która nie tylko pasuje na Wigilię ale i w codziennym jadłospisie :) Składniki
Kuchenne WariacjeDziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed Wami śledź pod buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy go też przygotować bardziej elegancko, czyli podać każdemu gościowi jego porcję. Śledź pod buraczkiem Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia) Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 upieczony burak 2 filety śledziowe 2 jajka ugotowane
Kulinarne przygody Gatityczas temu. I jest taka potrawa, której z pewnością nie zabraknie na naszym wigilijnym stole. Ma tylu zwolenników, ilu przeciwników a mimo to wciąż, od lat, podawana jest w Wigilię i przy wielu innych okazjach. Niby po grecku a jednak nigdy tam o niej nie słyszano, więc jednak po polsku. Kawałek białej ryby otoczonej pysznym, pomidorowym sosem. Podawana
Mango Papajaprzypadek...robiłam pierogi z kapustą i grzybami..zostało mi tejże kapusty z grzybami i tak oto są kapuśniaki drożdżowe..trochę zjedliśmy od razu...a część zamroziłam i będzie na Wigilię do barszczu..barszczu w sumie nie będę gotowała sama..niestety doba jest ciut za krótka..i nie wyrabiam się.. Kociołek smaków ma w swojej ofercie taki barszczyk ..wystarczy
Moje domowe kucharzeniezostał przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim rodzinnym domu od lat w Wigilię jada się pierogi na słodko w twarogiem polane słodką śmietaną. Nie wiem czy dla Was to równie dziwne danie jak dla mojego narzeczonego, który wytrzeszczył oczy i rozdziawił buzię kiedy opowiedziałam mu o tym daniu. Dla mnie to normalne, przepyszne i bardzo tradycyjne danie Wigilijne! Trochę na podobiznę oryginalnego przepisu powstał
Mango Papajaszklanek, dla ozdoby, włożyć cienkie, świeżo skrojone plasterki. Kompot podajemy zimny lub lekko ciepły. Zawsze z dodatkiem któregoś z owoców w szklaneczce. Najlepiej gotować kompot dwa dni przed wigilią i pozwolić owocom uwolnić cały swój aromat, zostawiając je w garnku do czasu podania. Nie powinno się przecedzać kompotu przez gazę czy sito żeby nie pozbawiać go błonnika z owoców
Karo in the KitchenBlueberry Corner by "jagodzianka" Śledzik na święta musi być! Na wigilię, imieniny i na prywatkę też! Od jakiegoś czasu kombinuję ze świeżą kurkumą, więc … Przeczytaj cały artykuł Post Kurkumowe śledzie z imbirem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMocno wzięłam sobie do serca to, by jak najwięcej ciekawych przepisów świątecznych pojawiło się na blogu jeszcze przed wigilią. Tak się rozpędziłam, że nawet nie zauważyłam kiedy ilość nowych przepisów przekroczyła stan liczebny dni poprzedzające Święta. Wyszło tak, że Wy macie po dwa wpisy dziennie a ja w wolnej chwili gotuję, fotografuję i dla Was piszę. Chciałam aby potrawy
Mango Papajazeszłym roku na wigilie ze stawów hodowlanych w Bielanach k/Oświęcimia zakupiłam trzy ryby: jesiotra, suma i szczupaka. Było to dla mnie wyzwanie, bo nigdy wczesnej nie jadłam tych ryb ani ich nie przyrządzałam. Kierując się radami znajomych szczupaka przygotowałam prosto, usmażyłam na maśle. Wyszedł pyszny i chyba najlepszy z wszystkich ryb. Przepraszam za jakość zdjęć ale zostały zrobione dosłownie
Bernika - moj kulinarny pamietnikStara prawda głosi, że Wigilia ma smak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami i rodzynkami zapieczonego pod ciastem francuskim (i podawanego na ciepło, żeby nie było za łatwo). To interesująca alternatywa wobec tradycyjnego, polskiego karpia. Jeśli macie w święta gości, np. teściów, którzy twierdzą, że jedli już
Szybko Tanio Smaczniesuszu ” oraz „ Wigilijnego kompotu z suszu z nutą cynamonu i pomarańczy ” a przekonacie się o czym mówię. Obie wersje cieszą się sporym powodzeniem na zakończenie Wigilii i chętnie brane są dokładki. Natomiast naszym małym pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu. Z suszonymi morelami, rodzynkami i żurawiną, z dodatkiem świeżych winogron i skórki pomarańczowej, dosładzanego miodem do smaku. Składniki
Moja Delicjaczasie odcisnąć buraki przez sito.Przelożyc do sloiczków i pasteryzować 10-15 minut.Powstały sok przelac do butelek i zapasteryzować .Sok jest doskonały do zrobienia barszczu czerwonego na wigilię
w mojej kuchni