na wigilię - 3599 przepisów (strona:20/240)

Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 106

roku na naszym wigilijnym stole pojawią się dwie nowe potrawy. Jedną z nich prezentuję Wam dziś, kolejną za kilka dni. Uznałam, że całkiem ciekawą potrawą na wigilię mogą być właśnie bliny z tatarem z wędzonego łososia. Przepis na tatar jest inspiracją tego co kiedyś widziałam na warsztatach kulinarnych. Zbierałam się do zrobienia go ponad trzy lata, więc pomysł nabrał mocy

Mango Papaja
Piernikowe serca.......od serca! 153

tych pierniczków są przekazywane z pokolenia na pokolenie i właśnie do takich wypieków wracamy najchętniej i powtarzamy je w swoich domach w dorosłym życiu. Jak wiemy jest taki dzień –Wigilia który zasługuje na wyjątkową oprawę pod względem nakrycia stołu. Zasiada do niego cała rodzina i spędza przy nim większość wieczoru aż do pasterki. Tego dnia powinien być elegancki i ponadczasowy

Wanilia i Kardamon
Śledzie po chłopsku 459

przepis, wiedziałam, że muszę je koniecznie wypróbować :) Inspirację do nich znalazłam na stronie Mniam mniam. Śledzie po chłopsku tak mi zasmakowały, że na pewno przygotuję je także na Wigilię lub podam w święta Bożego Narodzenia jako jeden z posiłków na kolację. Jeśli też lubicie śledzie jak ja, to powinniście koniecznie zapisać sobie ten przepis :) Śledzie po chłopsku przypominają nieco sałatkę

Kulinarne Przeboje
Karp smażony 111

Karpia tradycyjnie zjadamy podczas Wigilii, w pozostałej części roku dość sporadycznie gości on na naszych stołach. A szkoda, bo zupa z karpa to jedna z najlepszych rybnych jakie zdarzyło mi się robić. Dziś jednak klasyk, karp smażony idealny na wigilijny stół. Kilka podpowiedzi i trików jak sprawić aby ryba była pyszna. Polecam Ci także inne przepisy na wigilijny stół

nietylkopasta.pl
Jak przygotować kutię? 165

skąd przybyło i jaki jest na nie przepis? Pochodzenie kutii Kutia to przysmak, który doskonale znany jest kuchni kresowej. Na terenach dzisiejszej Ukrainy i Białorusi serwowany był w czasie wigilii jako deser, ale kutię podawano także prawdopodobnie w czasie dziadów i na stypach. Obecnie danie to pojawia się w czasie Świąt na Lubelszczyźnie, w okolicach Białegostoku oraz w przygranicznych regionach

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śledzie w śmietanie 146

wyobrażacie sobie Święta lub Wigilię bez śledzi? Ja nie. To taka tradycja kulinarna, którą wyniosłam z domu rodzinnego. Zawsze u mnie są śledzie w oleju, ale tym razem pokażę Wam też przepis na moje śledzie w śmietanie . Składniki: - 4 śledzie a'la matias - śmietana 18% (około 4-5 łyżek) - 1 łyżeczka musztardy (u mnie kremska) - 1/2 cebuli - 1 łyżeczka

Kuchnia co dnia
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 205

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TERRINA ŚLEDZIOWA (keto, LCHF, bez glutenu) 191

tych, którzy podobnie jak ja „ze słodyczy najbardziej lubią śledzie”. Terrina śledziowa to świetny pomysł na śniadanie, kolację lub dekoracyjną przystawkę podczas różnego rodzaju uroczystości czy Wigilii. Nasi goście są zawsze zachwyceni jej smakiem i formą podania więc znika ekspresowo ze stołu. W oryginalnej wersji podawana jest na kromeczce chleba, ale ten element pomijam i nawet nie używam

Ola la LCHF
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 143

polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami

mojewypiekiinietylko
Wigilia 2017... 157

Nowym Rokiem. Tym razem się nie udało... Trochę z powodu generalnego zamieszania, a trochę zamieszania z blogiem i jego przenosinami. Zdarza się, nie ma co narzekać! :)  A Wigilia? Spokojnie było... Relatywnie spokojnie... Tak spokojnie, jak może być przy czwórce lekko już znudzonych dzieci. Zjedliśmy rybę po grecku, ziemniaczki puree na bardzo bogato (z duża ilościa śmietanki i masła), kapustkę

Lejdi of the house
Jaglana kutia - deser marzeń 160

Jaglana kutia, punktem docelowym tego deseru jest oczywiście wigilia ale czemu nie zjeść jej także w ciągu całego roku, wtedy kiedy potrzeba nam dużo energii i mocy. Zapraszam na deser marzeń, jest w nim wszystko co jest pyszne i warto go sobie czasami zrobić, polecam. Nie zjecie tego dużo bo jest mega słodkie ale dodaje "kopa" i energii

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami 120

pieczone pierogi to więcej zdrowia na talerzu, są mniej tłuste i choć nadal dość kaloryczne to dużo zdrowsze. Zachęcam do pieczenia, idealnie nadają się do czerwonego barszczu np. na wigilię ale nie tylko, zawsze smakują obłędnie. Drożdżowe, pieczone pierogi z grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
RYBA W ZALEWIE POMIDOROWO- OCTOWEJ 654

Rybę można przyrządzić na wiele sposobów. Dziś kolejna propozycja, tym razem w zalewie pomidorowo- octowej. Idealna na Wigilię, sylwestra, na imprezy karnawałowe lub tak po prostu bez okazji :) Najlepiej smakuje po około 2 dniach "leżakowania" w lodówce.  Tak przygotowaną rybę można również zamknąć w słoiki, wystarczy zalać gorącą zalewą, zakręcić słoik i pasteryzować około 10 minut.  Ryba jest

Zrób to smacznie
Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami 155

polecenia. Smakują i na ciepło, i na zimno. Kto ma ochotę może z tych składników przygotować paszteciki. Podane z filiżanką barszczu czerwonego będą samodzielnym daniem obiadowym. Gorąco polecam – na Wigilię, Karnawał… i nie tylko. Smacznego.   Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami

mojewypiekiinietylko
Wigilijna kapusta z zieloną ciecierzycą (green chana) 142

Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam zamienić groch na ciecierzycę, i na dodatek nie na zwykłą ciecierzycę. Użyłam zielonej ciecierzycy – Green Chana. Green Chana lub Hara Chana to wysuszona zielona ciecierzyca dostępna przez cały rok (u nas dokupienia na razie

Moja Delicja