na wigilię - 3599 przepisów (strona:15/240)

Wigilijna kapusta z grzybami 175

kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło. Ta kapusta jest w ścisłej czołówce moich najukochańszych dań wigilijnych. Zawsze, gdy ją gotuję, mam poparzony język, od próbowania, czy aby na pewno jest dobra(...)już jest miękka i czy nie trzeba doprawić :) Już przed Wigilią, mogę się założyć, że z tego próbowania, to mam zjedzoną wielką michę kapusty! Przedstawiam Wam dzisiaj swoją wersję, z dużą ilością suszonych grzybków. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak mnie :) Wigilijna kapusta z grzybami porcja na 8 osób 1 kg kapusty kiszonej* + 1,5 szkl. wody

Posadzone i zjedzone
Barszcz wigilijny 176

mnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba

Posadzone i zjedzone
Ciasto na łazanki 182

ozdobnych, przezroczystych woreczków i przewiązujemy wstążeczką. Ja nie wycinałam gwiazdek, tylko pokroiłam radełkiem do faworków na małe kwadraciki i ususzyłam. Szczelnie zamknięte w puszce czekają sobie teraz na wigilię, aby je podać ze słodkim od miodu makiem. Polecam wszystkim ten przepis na tegoroczną wigilię. Można go użyć na kilka sposobów: tak jak w gazecie - jako prezent, lub przygotować kluski

Posadzone i zjedzone
Pierogi z kapustą i grzybami 147

pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ powinien być zimny w momencie(...)robienia pierogów. Pierogi bardzo dobrze się mrożą. Można je przygotować na kilka dni, lub nawet dwa tygodnie przed wigilią i surowe zamrozić. Aby się nie posklejały, trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej

Posadzone i zjedzone
Barszcz wigilijny wg Aleex 149

wszystko mogli przygotować sami – od zakwasu począwszy, na czerwonym barszczu skończywszy. Za przepis dziękuję mojej mamie, to ona przygotowuje najlepszy barszcz czerwony na świecie. Jeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków(...)można zastąpić olejem) • ½ litra wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi, cukier • 2-3 listki laurowe • 4-5 ziarenek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Tydzień przed Wigilią przygotować zakwas: 1. Buraki obrać, umyć, pokroić w ósemki i włożyć do słoja. 2. Dodać obrane ząbki z całej główki czosnku. 3. Zalać letnią, lekko osoloną wodą przegotowaną

W mojej kuchni
Wigilia Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej 126

już nasza druga wspólna Wigilia! Z uwagi na to, że grupa Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej liczy kilkanaście osób to dość trudno zgrać nam terminy, ale udało się. Spotkanie „opłatkowe” odbyło się 11 grudnia w restauracji Insomnia. Ostatecznie grono było dość liczne (chociaż niektóre uczestniczki dotarły ze sporym opóźnieniem): Marta, Dorota, Gosia, Joanna, Ania, Olga, Justyna, Marlena, Patrycja, Karina, Julianna(...)Restauracja przygotowała dla nas porcje świątecznego rosołu po Czytaj dalej... Artykuł Wigilia Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Kapusta z grochem 137

Pamiętam jak moja mama zawsze gotowała kapustę z grochem na wigilię, a teraz ja ją gotuję. Przed świętami nie zdążyłam podzielić się z Wami przepisem, ale robię to teraz. Innego dnia niż wigilia też przecież można ją jeść. Polecam. Składniki:  1 kg kapusty kiszonej 1/2 grochu łuskanego połówki 3 cebule 3 listki laurowe olej około 3-4 łyżek Groch

talerz przyjemności
Pierogi ze śliwką kalifornijską , bitą śmietaną i orzechami 143

Kochani! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Już minęło kilka dni od Wigilii...ale to nie szkodzi, by sobie takie pierożki właśnie teraz zrobić. Są wyjątkowe, bo mowa tu o pierogach ze śliwką kalifornijską. Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej

Z Kuchni Do Kuchni
Jesiotr pieczony w niskiej temperaturze 207

Podczas pobytu z Lidlem w Stawach Milickich zostałam obdarowana piękną sztuką jesiotra,  który wylądował w całości w zamrażarce - postanowiliśmy przyrządzić go w Wigilię,  gdyż część rodzinki nie miała dotąd przyjemności spróbowania tej ryby. W książce "Ryby są super" Karol Okrasa przyrządził go w niskiej temperaturze - ale robił płaty, a mnie zależało na zrobieniu całej ryby. Na szczęście Agnieszka(...)Talerz pokus. tv   (z którą poznałyśmy się w Miliczu) przyrządziła swoją sztukę  w bardzo smakowicie wyglądający sposób. A ponieważ Wigilia to nie dzień na eksperymenty w kuchni (ryba była w razie czego tylko jedna ;)) postanowiłam wykorzystać Jej przepis. Jesiotr wyszedł naprawdę pyszny, mięsko zwarte i soczyste. Oto przepis Agnieszki w moim wykonaniu :) SKŁADNIKI 1 sztuka  wypatroszonego jesiotra

Moje Kuchenne Rewelacje
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 180

Nasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do przyszłego roku, publikuję go już dzisiaj. Uszka okazały się bowiem genialne, tak dobrych uszek jeszcze nie jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u  Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost(...)przyklejały) i zamrażamy pojedynczo, przez ok.1h, następnie przekładamy zamrożone uszka do worków na mrożonki, opisujemy i odkładamy do szuflady. Można je więc przygotować już  kilka dni przed wigilią. Na świeżo oczywiście ich nie mrozimy, tylko od razu gotujemy w osolonej maślanej (z dodatkiem masła klarowanego) wodzie. Przed podaniem zamrożone uszka wrzuciłam do słonej wrzącej wody, z dodatkiem masła klarowanego

Smaczne Zdrowe
.1175. świąteczny VLOG 143

omlet bananowo-kokosowy (100% z mąki kokosowej) z deserkiem słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż i chocolate chips~ Przepraszam za przerwę na blogu, ale...no święta! :) W Wigilię nie miałam czasu aby wejść na blog (poza tym nie miałam i internetu :D), a wczoraj na śniadanie tradycyjnie jadłam barszczyk mamy z uszkami ♥ Mam za to dla Was pierwszy VLOG(...)grudnia właśnie :) Jeśli jesteście ciekawi jak wyglądała moja pierwsza wegańska Wigilia i przygotowania do niej zapraszam do obejrzenia :) Również jeśli film się Wam podobał i chcecie więcej vlogów - piszcie :) Zachęcam do subskrybcji mojego kanału na YT >>KLIK<< oglądajcie

breakfast of dreams
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 218

Uszka z grzybami to u mnie pozycja klasyczna, nie obejdzie się bez nich żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną(...)podajemy z barszczem lub grzybową :). Ps. Do farszu, jeśli jest rzadki,można dodać łyżkę bułki tartej. Zwiąże go też jedno surowe jajko:) Smacznego Artykuł Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Ryba po japońsku 149

Powoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej(...)ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny.  Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie podana na zimno. Źródło przepisu: Zacisze kuchenne +modyfikacje

Kuchnia co dnia
Barszcz wigilijny na zakwasie 157

Najpierw pachnie piernikami. Ten aromat korzennych przypraw wypełnia kuchnię, a potem całe mieszkanie. Potem czuć zapach kiszonych buraków. Zakwas nastawiam odpowiednio wcześnie, dzięki temu  już kilka dni przed Wigilią czuję zapach świat. Najlepsze aromaty czuć jednak tuz przed sama Wigilią. Od tego wszystkiego człowiek robi się głodny.  Na kilka dni przez świętami mam dla Was przepis na barszcz

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania