Zebrałam i uporządkowałam przepisy na Wigilię i Święta, które zamieściłam na moim blogu. Znajdziecie tu tradycyjne potrawy świąteczne i inne pomysły na to co podać dzieciom, wegetarianom i potrawy do szybkiego przygotowania. Jest to ściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami
Codziennik Kuchennykapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło. Ta kapusta jest w ścisłej czołówce moich najukochańszych dań wigilijnych. Zawsze, gdy ją gotuję, mam poparzony język, od próbowania, czy aby na pewno jest dobra(...)już jest miękka i czy nie trzeba doprawić :) Już przed Wigilią, mogę się założyć, że z tego próbowania, to mam zjedzoną wielką michę kapusty! Przedstawiam Wam dzisiaj swoją wersję, z dużą ilością suszonych grzybków. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak mnie :) Wigilijna kapusta z grzybami porcja na 8 osób 1 kg kapusty kiszonej* + 1,5 szkl. wody
Posadzone i zjedzonemnie tradycyjnie zawsze na kolacji wigilijnej jest barszcz. Nigdy nie jadłam innej zupy. Choć Wigilia w naszej rodzinie co roku wypada u kogoś innego w domu, tak się składa, że wszyscy gotują barszczyk :) Jednak każdy troszeczkę inaczej. Taki barszcz, jak ten, który tu widzicie, przygotowuję na Wigilię ja. Jest najprostszy z możliwych. Nie ma tu kwasu buraczanego, więc nie trzeba
Posadzone i zjedzoneozdobnych, przezroczystych woreczków i przewiązujemy wstążeczką. Ja nie wycinałam gwiazdek, tylko pokroiłam radełkiem do faworków na małe kwadraciki i ususzyłam. Szczelnie zamknięte w puszce czekają sobie teraz na wigilię, aby je podać ze słodkim od miodu makiem. Polecam wszystkim ten przepis na tegoroczną wigilię. Można go użyć na kilka sposobów: tak jak w gazecie - jako prezent, lub przygotować kluski
Posadzone i zjedzonepyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej. A w pierwszy dzień Świąt podsmażam na patelni te pierogi, które zostały z wigilii i wtedy dopiero jest uczta! Zawsze specjalnie robię ich dużo, żeby mieć pewność, że zostaną i będzie co odsmażać :) Farsz najlepiej ugotować dzień wcześniej, ponieważ powinien być zimny w momencie(...)robienia pierogów. Pierogi bardzo dobrze się mrożą. Można je przygotować na kilka dni, lub nawet dwa tygodnie przed wigilią i surowe zamrozić. Aby się nie posklejały, trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej
Posadzone i zjedzonewszystko mogli przygotować sami – od zakwasu począwszy, na czerwonym barszczu skończywszy. Za przepis dziękuję mojej mamie, to ona przygotowuje najlepszy barszcz czerwony na świecie. Jeszcze zdążycie ze wszystkim do Wigilii. A więc do dzieła. Składniki: Zakwas: • 1 kg buraków • 1 sucha kromka chleba żytniego (można zastąpić skórkami chlebowymi żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków(...)można zastąpić olejem) • ½ litra wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi, cukier • 2-3 listki laurowe • 4-5 ziarenek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Tydzień przed Wigilią przygotować zakwas: 1. Buraki obrać, umyć, pokroić w ósemki i włożyć do słoja. 2. Dodać obrane ząbki z całej główki czosnku. 3. Zalać letnią, lekko osoloną wodą przegotowaną
W mojej kuchnijuż nasza druga wspólna Wigilia! Z uwagi na to, że grupa Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej liczy kilkanaście osób to dość trudno zgrać nam terminy, ale udało się. Spotkanie „opłatkowe” odbyło się 11 grudnia w restauracji Insomnia. Ostatecznie grono było dość liczne (chociaż niektóre uczestniczki dotarły ze sporym opóźnieniem): Marta, Dorota, Gosia, Joanna, Ania, Olga, Justyna, Marlena, Patrycja, Karina, Julianna(...)Restauracja przygotowała dla nas porcje świątecznego rosołu po Czytaj dalej... Artykuł Wigilia Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuPamiętam jak moja mama zawsze gotowała kapustę z grochem na wigilię, a teraz ja ją gotuję. Przed świętami nie zdążyłam podzielić się z Wami przepisem, ale robię to teraz. Innego dnia niż wigilia też przecież można ją jeść. Polecam. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 grochu łuskanego połówki 3 cebule 3 listki laurowe olej około 3-4 łyżek Groch
talerz przyjemnościKochani! Przyszedł mi smaczek na pierożki, które podaje się u nas tradycyjnie na Wigilię. Już minęło kilka dni od Wigilii...ale to nie szkodzi, by sobie takie pierożki właśnie teraz zrobić. Są wyjątkowe, bo mowa tu o pierogach ze śliwką kalifornijską. Ich wykonanie jest bardzo proste, gdyż nie wykonujemy żadnego farszu, po prostu wkładamy śliwkę do środka. Jeżeli w swojej
Z Kuchni Do KuchniPodczas pobytu z Lidlem w Stawach Milickich zostałam obdarowana piękną sztuką jesiotra, który wylądował w całości w zamrażarce - postanowiliśmy przyrządzić go w Wigilię, gdyż część rodzinki nie miała dotąd przyjemności spróbowania tej ryby. W książce "Ryby są super" Karol Okrasa przyrządził go w niskiej temperaturze - ale robił płaty, a mnie zależało na zrobieniu całej ryby. Na szczęście Agnieszka(...)Talerz pokus. tv (z którą poznałyśmy się w Miliczu) przyrządziła swoją sztukę w bardzo smakowicie wyglądający sposób. A ponieważ Wigilia to nie dzień na eksperymenty w kuchni (ryba była w razie czego tylko jedna ;)) postanowiłam wykorzystać Jej przepis. Jesiotr wyszedł naprawdę pyszny, mięsko zwarte i soczyste. Oto przepis Agnieszki w moim wykonaniu :) SKŁADNIKI 1 sztuka wypatroszonego jesiotra
Moje Kuchenne RewelacjeNasze pierwsze samodzielnie przygotowane uszka wigilijne z grzybami. I choć już po wigilii to, by przepis nie umknął i nie zawieruszył się gdzieś do przyszłego roku, publikuję go już dzisiaj. Uszka okazały się bowiem genialne, tak dobrych uszek jeszcze nie jedliśmy. Inspiracją był przepis znaleziony u Margarytki , jednak jak to zwykle bywa, lekko go zmodyfikowałam. Efekt końcowy wyszedł wprost(...)przyklejały) i zamrażamy pojedynczo, przez ok.1h, następnie przekładamy zamrożone uszka do worków na mrożonki, opisujemy i odkładamy do szuflady. Można je więc przygotować już kilka dni przed wigilią. Na świeżo oczywiście ich nie mrozimy, tylko od razu gotujemy w osolonej maślanej (z dodatkiem masła klarowanego) wodzie. Przed podaniem zamrożone uszka wrzuciłam do słonej wrzącej wody, z dodatkiem masła klarowanego
Smaczne Zdroweomlet bananowo-kokosowy (100% z mąki kokosowej) z deserkiem słoneczna pomarańcza z ziarnami zbóż i chocolate chips~ Przepraszam za przerwę na blogu, ale...no święta! :) W Wigilię nie miałam czasu aby wejść na blog (poza tym nie miałam i internetu :D), a wczoraj na śniadanie tradycyjnie jadłam barszczyk mamy z uszkami ♥ Mam za to dla Was pierwszy VLOG(...)grudnia właśnie :) Jeśli jesteście ciekawi jak wyglądała moja pierwsza wegańska Wigilia i przygotowania do niej zapraszam do obejrzenia :) Również jeśli film się Wam podobał i chcecie więcej vlogów - piszcie :) Zachęcam do subskrybcji mojego kanału na YT >>KLIK<< oglądajcie
breakfast of dreamsUszka z grzybami to u mnie pozycja klasyczna, nie obejdzie się bez nich żadna Wigilia! Ponieważ farsz zrobiony wyłącznie z suszonych leśnych grzybów :). Uszka z grzybami Uszka z grzybami są tradycyjnym daniem wigilijnym podawanym w Polsce, często wraz z czerwonym barszczem (zob. wigilijny barszcz z uszkami). W kuchni Żydów polskich uszka zwane kreplech podawane z czerwonym zakwaszanym barszczem są tradycyjną(...)podajemy z barszczem lub grzybową :). Ps. Do farszu, jeśli jest rzadki,można dodać łyżkę bułki tartej. Zwiąże go też jedno surowe jajko:) Smacznego Artykuł Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie pochodzi z serwisu Gotowanie
Gotowanie-ukPowoli przygotowuję się kulinarnie do Świąt Bożego Narodzenia. Na Wigilię mam już zrobione śledzie w oleju, będę robić też rybę po grecku. Szukałam też czegoś, co już teraz mogłabym przygotować i trafiłam na przepis na rybę w zalewie, jest to dokładnie ryba po japońsku . Składniki - około 50 dag filetów z morszczuka - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 1/3 słoika papryki konserwowej(...)ryby, potem cebula, papryki, ogórki i zalewa. Tak tworzymy około po trzy warstwy każdego składnika w słoiku. Odstawiamy na około 12-24 godziny. Moja rybka natomiast zaczeka do Wigilii w lodówce. Oczywiście zostanie podana na zimno. Źródło przepisu: Zacisze kuchenne +modyfikacje
Kuchnia co dnia