na wigilię - 3599 przepisów (strona:10/240)

Pierogi z grzybami kapustą i otrębami 164

Zawsze na Wigilię robię pierogi z kapustą i grzybami. Tym razem dodałam otręby owsiane i to był dobry pomysł. Jak wiemy otręby są zdrowe a te są wysokobłonnikowe bo maja go aż 18 %. Tak więc będą zdrowsze. Ciasto zrobiłam trochę inne bo z dodatkiem jajka i żółtka, ale będę je robić częściej bo ciast jest super i świetnie współpracuje(...)wałkiem. Moje są już zamrożone i w wigilię będą podsmażone, idealne do barszczyku.rozwiń i czytaj dalej :Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Barszcz wigilijny 443

Barszcz czerwony to jedyna zupa, którą spożywam tylko raz w roku - na Wigilię. Zawsze kazałam sobie gotować ogromny gar wigilijnego barszczu, który jadłam przez całe Święta. Wszystkie sałatki, pieczone szynki, schaby, świąteczne obiady mogły się schować - barszczem musiałam się nasycić na cały rok! ;) Teraz po praz pierwszy w życiu samodzielnie gotowałam Wigilijny barszcz. Muszę nieskromnie przyznać, że wyszedł bardzo dobry(...)barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka do wszelkiego rodzaju krokietów i pasztecików :)Wesołych Świąt

W kuchni Katie
Pierogi z kapustą i grzybami 472

Dziś klasyczne i tradycyjne danie na Wigilię, pierogi z kapustą i grzybami. U nas w domu to danie obowiązkowe, wigilijna wieczerza nie może się bez nich odbyć. Podaję je podsmażone i okraszone zeszkloną cebulką. Pierogi zwykle szykuję około tygodnia przed Świętami i potem zamrażam. W Wigilię rano wyjmuję je z zamrażalnika, zostawiam do rozmrożenia

Kulinarne przygody Gatity
Xmas... and a Happy 2014 171

mnie tegoroczna Wigilia będzie wyjątkowa. Po raz pierwszy święta spędzam z daleka od rodziny (czytaj mamusinych i tatusinych smakołyków ;)), a co za tym idzie sama będę odpowiedzialna za przygotowanie wigilijnej kolacji. Nie czuję specjalnie napięcia i przedświątecznej gorączki. Ale miło jest poszperać w necie i wyszukać potrawy, których nigdy nie było na moich wigiliach, a chętnie bym ich spróbowała. Poniżej

bastalena
Pierogi z kapustą i grzybami 249

Przygotowanie 175 pierogów z kapustą (tyle wyszło) zajmuje pół dnia, ale czym byłaby Wigilia bez pierogów? Zawsze przygotowujemy je wcześniej i zamrażamy, a na Wigilię podsmażamy. Specjalistką od lepienia pierogów jest moja Mama. Można powiedzieć, że metoda zawijania jest przekazywana w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia:) Nigdzie nie widziałem jeszcze pierogów z podobnymi falbankami. W tym roku zanotowałem mały

Gotuj z Misiem
Anyżkowy kompot z suszu z % 128

Gdyby nie te % to można by uznać , że to tradycyjny kompot z suszonych owoców podawany na Wigilię. Ale , że ja akurat za słodkimi napojami nie przepadam gotuję go dla tradycji i dla tego, że inni w Rodzinie napój ( i wyjadanie owoców z kompotu) uwielbiają. Przyszło mi do głowy, że mogę taki kompot potraktować jak bazę do koktajlu i popijać(...)Święta ( na Wigilię kompot jest bez % ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karp w ,, zapasowym " sosie greckim 195

wstawiłam - z lekkim opóźnieniem przepis do wykorzystania po wieczerzy Wigilijnej lub w I dzień Świąt. Powiedziała bym , że to taka ,, zapasowa" wersja ryby po grecku akurat na Wigilię ( lub po ). Zwyczajowo smażę karpia ( filet) nawieczerzę wigilijną. I z reguły połowa tego karpia mi zostaje. Nie specjalnie mamy ochotę w Święta na jedzenie odgrzewanej ryby. Znalazłam więc sposób(...)się nie zmarnowała. Przygotowuję sobie wcześniej zalewę octową , albo sos grecki i po Wigilii zalewam kawałki karpia podgrzaną zalewą- wtedy będzie dobry na Sylwestra , albo podgrzanym sosem - i będzie gotowy na drugi dzień świąt. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Karp smażony na oleju rzepakowym i kilka rad jak sprawić karpia 210

Karp smażony to chyba moje ulubione danie wigilijne. Poza Wigilią jadam tę rybę niezwykle rzadko, zresztą tak samo jak większość Polaków. Nie wiem jak inni, ale ja po prostu wolę inne ryby chociaż ten świąteczny karpik smakuje mi bardzo.Najlepszego robi moja Teściowa Zosia, ale najpierw przygotowaniami ryby zajmuje się Teść. To on wybiera i kupuje ryby, czyści a nawet usuwa(...)Smażenie to już działka Mamy i wszyscy uwielbiają karpia jakiego co roku nam podaje. Dziś przedstawiam Wam przepis na tego zwykłego i jednocześnie niezwykłego karpia jakiego jadamy właśnie na Wigilię bo Mama Zosia wszystko dokładnie mi opowiedziała :)Niżej postarałam się napisać dość dokładnie jak kupować żywego karpia i co z nim dalej robić. Jeśli ktoś jest przeciwnikiem zabijania zwierząt

Smaczna Pyza
PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI 65

Paszteciki z pieczarkami, to idealny dodatek do barszczu, zupy buraczkowej lub do zajadania same. Moje dziecię wręcz zakręciło się na ich punkcie. Do tego stopnia, że w Wigilię zajadała tylko paszteciki... 🙈 Farsz można sobie przygotować wcześniej, ja swój miałam już dzień przed wigilią, przetrzymałam go w lodówce, drugiego dnia dorobiłam tylko ciasto drożdżowe i wszystko poszło szybko i zwinnie

Smaczne Zdrowe
Cassatelle di Agira 89

Już w najbliższy czwartek wigilia, a co to za wigilia bez pierogów? My jednak lubimy trochę pokombinować, dlatego w tym roku jedną z wigilijnych potraw będą słodkie włoskie pierożki – cassatelle di Agira! Przepis zaczerpnęliśmy (choć lekko go zmodyfikowaliśmy – szczegóły znajdziecie poniżej) z fantastycznego e-booka pt. Palermo na talerzu 2 (link pod przepisem) – zobaczcie sami, jakie cuda można

Proste-przepisy.pl
Kompot z suszonych śliwek 50

jedzenia potraw świątecznych wtedy, kiedy jest na to pora. Apropos przyjemności… największą sprawiają mi makiełki. Zawsze. Piszę oczywiście jedynie o kulinariach, sprawy duchowe zostawię sobie. Makiełki jem w Wigilię, dzień po, trzy dni po. Jak mam szczęście to i cztery dni po Wigilii. W zeszłym roku zamroziłam niewielką salaterkę z makiełkami i zjadłam je jakoś pod koniec stycznia

Kardamonovy
Sałatka z tuńczykiem 119

jakaś ryba, to i sałatka z tuńczykiem nie będzie jakimś dużym faux pas. Jako, że w tradycji chrześcijańskiej ryba nie jest uważana za mięso, taka sałatka będzie idealna na Wigilię. A skoro już o Wigilii mowa, to warto żebyście poznali kilka ciekawostek o tym dniu. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Świąteczne przepisy - moc pysznych inspiracji 295

Święta zbliżają się wielkimi krokami - dlatego na blog powraca zakładka z inspiracjami na Wigilię i Boże Narodzenie  KILK! KLIK! Zapraszam do polubienia mojej  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie

Moje Kuchenne Rewelacje
Piernik staropolski 327

czasie ( na około 5-7 dni przed wigilią ) ciasto przynosimy do kuchni i odstawiamy na chwilę, by nabrało temperatury pokojowej. Blat kuchenny podsypujemy mąką, wykładamy na niego ciasto. Dzielimy je na 3 części i każdą wałkujemy na wielkość blachy z wyposażenia piekarnika. Każdy kawałek przekładamy osobno na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przenosimy je na nią nawinięte na wałku(...)wigilię dekorujemy polewą wg swojego ulubionego przepisu lub wg poniższych wskazówek (polewy wystarczy na udekorowanie 1 piernika, jeśli chcecie oblać polewą wszystkie 3 pierniki, należy zwiększyć proporcjonalnie ilość poniższych składników): 50 g masła umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy do niego 3 łyżki mleka i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi dodajemy 45 g cukru pudru oraz

Smaki Na Talerzu