wyprzedzeniem, rozkładając przygotowanie wigilijnych dań w czasie. Kalendarz przygotowań Świątecznych powstał właśnie po to. Dzięki zaplanowaniu poszczególnych czynności można racjonalnie rozłożyć pracę, tak aby do Wigilii zdążyć przygotować komplet dwunastu potraw (trzynaście z tradycyjnym kompotem), nakryć świąteczny stół, przywitać gości i nie postradać rozumu z nadmiaru obowiązków. Święta w listopadzie?! Oczywiście(...)Kalendarz przygotowań Świątecznych nie zachęca nikogo do tego, by całą wigilię wyprawił miesiąc przed świętami. Z własnego doświadczenia wiem jednak, że jeśli, począwszy od ostatnich dni listopada, zaczniemy przygotowania od prostych czynności, jak na przykład nastawienia zakwasu na barszcz, ilość obowiązków jakie czekać nas będą z końcem grudnia znacznie
kuron.com.plWigilia to jedno z moich ulubionych Świąt. Oczywiście jest kilka rzeczy, które mogą pójść nie tak, zwłaszcza jeśli się pokłócimy z rodziną o politykę, dostaniemy zawału z przepracowania, albo nic nie spróbujemy w natłoku pracy. Tak naprawdę jest to jedno z prostszych świąt do wyprawienia w domu, bo prawie wszystko można przygotować wcześniej i zamrozić, bez utraty smaku(...)Wielkanoc raczej by nie przeszło. Czy chcecie dołaczyć do wyzwania? Przez 7 dni przygotowujemy coś małego na Wigilię a efekt będzie murowany! Startujemy w niedzielę 17 grudnia! Oczywiście jest wiele osób, które są fanami Świąt last minute, adrenalina je motywuje, lubią latać jak kot z pęcherzem i szczycą się, że każde z 12 dań przygotowują własnoręcznie i tego
Ugotowane pozamiataneWigilia , starodawne zwyczaje… „Jest w moim kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny Przy wzejściu pierwszej gwiazdy Wieczornej na niebie Ludzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże(...)skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie. 100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa ,na kresach migdałowa ,na Śląsku i we Wielkopolsce siemieniotka
Kulinarny karnet ChristopheraWigilia coraz bliżej, należy się więc już na poważnie zabrać za układanie świątecznego menu. U mnie to wszelkiego rodzaju ciastka - cała reszta zostaje zapewniona. Niemniej, staram się wprowadzać świąteczną atmosferę już teraz - Wigilię spędzamy z rodzicami C., co oznacza typowo duński posiłek. Pyszny, ale jak różny od tego, co znam z rodzinnego domu! W związku z tym aktualnie raczę(...)grudniu. Inaczej chyba straciłyby swoją magię...Tych pierogów nie pamiętam z wczesnego dzieciństwa. Wtedy moim największym przysmakiem były uszka (które nadal uwielbiam) - lepiłyśmy je z Babcią całymi godzinami przed Wigilią. Wszyscy za nimi przepadają, ilości więc musiały być odpowiednie. Jednego roku Babcia, obok uszek, przygotowała pieczone pierogi. Nie pamiętam, skąd wzięła przepis, ale wiem, jaką były dla nas wszystkich niespodzianką
Pożeraczka, czyli raz adobrzeroku, po po raz pierwszy odbyła się Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych. Spotkanie zainicjowałam wspólnie z Edytą z bloga Pasja Smaku. Muszę przyznać, że z Edytą świetnie mi się współpracuje i kiedyś, w przyszłości na pewno co jeszcze razem wykombinujemy - oczywiście chodzi o wspólne spotkanie grupy blogerskiej ;)fot. Sierotka maRysia w kuchniWigilia odbyła się 12 grudnia w restauracji Zielony
kolorowotorcikowopomieścić i braku zgiełku, który z pewnością byłby w innych lokalach. Gdy wszystko zostało już zarezerwowane, zaplanowane, a decyzje o potrawach podjęte to pozostało oczekiwać już tylko na naszą wigilię. Spóźniłyśmy się z Martą, ale na szczęście Karina spóźniła się bardziej. Gdy wszyscy zasieliśmy już przy stole, to mogliśmy rozpocząć konsumpcję. Lokal ze swojej strony zapewnił nam trzy zupy(...)karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia, to i prezenty muszą być. O nasze przedświąteczne gotowanie i pieczenie zadbali: Lubella, Appetita, Halina i Fistaszek. Dziękujemy! Było przemiło! Następnym razem musi być zdecydowanie dłużej
Pasja Smakuzasadzie to najczęściej jadano u nas w domu na Wigilię barszcz czerwony z uszkami. Czasem u Dziadków ( Rodziców Mamy) zupę rybną , a u Wujka ( Mamy brata ) - grzybową z łazankami. Wiem , że u kogoś była migdałowa - ale zupełnie nie pamiętam u kogo i jak się ją robiło. Pokusiło mnie w tym roku by ugotować prócz barszczu ,który będziemy jeść lub popijać
Buniabaje w kuchniPrezentuję Wam dzisiaj jedno z włoskich tradycyjnych dań wigilijnych, które można zrobić w dosłownie pół godziny. Zeppole robię bardzo często nie tylko z okazji Wigilii, ale także jako podwieczorek w zimowe popoludnia. Paluszki lizać :) i mówię poważnie ... .SKŁADNIKI 1/2 litrowy kubek mlekataki sam kubek mąkiszczypta solikieliszek limonki ( włoska wódka cytrynowa ) lub aromat cytrynowyolej do smażenia ( najlepiej arachidowy
zielonacukinkadoskonałe ciasto , które możemy podać na Wigilię. Makowiec jest smaczny, a z jabłkami będzie miał winny mokry smak. Bardzo szybki przepis.SKŁADNIKI20 dag makuszklanka cukrupół kostki margaryny5 jaj 8 łyżek kaszy manny50 dag jabłek1 mały proszek do pieczeniaWYKONANIEjajka utrzeć z cukrem, mak ugotować i przekręcić dwa razy przez maszynkę , dodać do ubitych jajek. Wlać roztopioną margarynę, wsypać
W kuchennym oknie EwyDzisiaj moje propozycje na ciasta i ciasteczka na zbliżającą się Wigilię i Święta Bożego Narodzenia. Myślę, ze będą one pomocne i każdy znajdzie coś dla siebie, chociażby inspirację na nowe ciasto. Po kliknięciu w miniaturkę ciasta przeniesie Cię na przepis
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaŚwięta, Święta i po Świętach. Stare jak świat powiedzenie znów zyskało na wartości. Kilka dni przygotowań, wiele godzin gościny, podjadania, a i całkiem otwartego obżarstwa już za nami. Moja Wigilia była dość tradycyjna, no, może w przypadku dwóch potraw powiało współczesną kuchnią, ale jakże smakowita. I teraz pozostaje mi znów czekać cały rok na tych kilka cudownych i smakowitych
Pasja Smakuspecjalny banerek, w który wystarczy kliknąć. Aktywny jest też poniższy napis i zdjęcie. Wigilia i Boże Narodzenie z Pyzą
Smaczna Pyza