na wigilię - 3599 przepisów (strona:5/240)

Kompot z suszu 372

Świąt. Ale wiem że są jego zagorzali wielbiciele i przeciwnicy. Dwa obozy pokazały się na Instagramie, kiedy dodałam zdjęcie mojego kompotu. Ja kompot uwielbiam już od dzieciństwa. Zawsze podczas Wigilii powtarzam sobie że będę go robiła nie tylko z okazji świąt i tak mija kolejny rok i przychodzą Święta. Ale to nie takie proste zrobić go poza okresem grudniowym. Gotując(...)brakowało jeszcze w sklepie gotowej mieszanki owoców, a z dostępnych były tylko śliwki i morele. A gdzie jabłka? No właśnie ich szukałam najdłużej. Kompot możecie ugotować od razu przed Wigilią aby wypić ciepły napój, ale ja wolę go w wersji schłodzonej. Zatem gotuję go zawsze dnia poprzedniego, przelewam do karafki i przechowuję w lodówce. Polecam Wam także inne moje przepisy

nietylkopasta.pl
Smażony filet karpia 162

Odkąd sięgam pamięcią, tradycyjny karp zawsze gościł na polskiej Wigilii w moim domu. Ale co mówi tradycja? … że, na stole wigilijnym powinna znaleźć się ryba! Koniec, kropka. Ryba to stary chrześcijański znak, uosabia tajemnicę, bo nie ma głosu, a przede wszystkim symbolizuje Jezusa, a ichthys to w starożytnej grece ryba(...)Karpia łatwo hodować na masową skalę, starczało więc dla wszystkich. Była to tradycja biednej, komunistycznej Polski i dlatego nasi rodzice i dziadkowie nie wyobrażają sobie Wigilii bez karpia. Moje pokolenie również do tego przywykło i, mimo że 25 lat po obaleniu komunizmu nie podoba mi się ta tradycja, to sentyment

To co kocham
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2170

osób na dietach niskowęglowodanowych i bezglutenowych Wigilia i Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam(...)lepiej. Wyciąć szklanką lub foremką odpowiedniej wielkości koła. Osobiście lubię małe pierogi, które przygotowuję z tradycyjnej szklanki Na przygotowane koła wyłożyć farsz. Tutaj tzw. farsz postny idealny na Wigilię, czyli z kapustą i grzybami, ale sprawdzą się też farsze mięsne, mięsno-warzywne itp. Wypełnione farszem pierogi złożyć na pół i kleić palcami jak tradycyjne pierogi Gotowe pierogi gotować we wrzącej

Ola la LCHF
Uszka z suszonymi grzybami 92

wyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku(...)pamiętam minę mojego syna Michała, który był bardzo zdegustowany i zawstydził mnie mówiąc, że babcia by takich uszek nie podała na Wigilię. Więc oto są – pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką

To co kocham
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3420

Wigilia to polska tradycja, do której należy zastawiony postnymi daniami świąteczny stół z siankiem pod obrusem i dodatkowym nakryciem położone z myślą o zbłąkanym wędrowcu lub niespodziewanym gościu. Wieczór ten przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, a dorosłym życiu jest pełen nadziei zawartej w życzeniach, które sobie składamy. Wybaczamy sobie wszelkie urazy wspominamy bliskich, którzy odeszli na zawsze. U nas przygotowania(...)uroczystej wieczerzy ruszają pełną parą już na kilka dni przed Wigilią. Zaczyna się szał zakupów, przygotowanie rolmopsów, lepienie uszek i pierogów, pieczenie ciast, sprawianie karpia. Potraw do przyszykowania nie jest mało, bo 12 potraw wigilijnych, które mają symbolizować 12 apostołów, niektórzy twierdzą, że ilość dań bierze się od 12 miesięcy w roku. Według polskiej tradycji, na wigilijnym stole powinny znaleźć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna zupa grzybowa 115

mamy grudzień. Pewnie zastanawiacie się co to ugotować na Wigilię i świąteczne dni. Ja też intensywnie nad tym myślę. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji. Co prawda Wigilię i Święta Bożego Narodzenia spędzamy u rodziców, ale jakiś wkład w świąteczne menu będę miała ;-) W najbliższych dniach chciałabym zaprezentować Wam moje propozycje. Wierzę, że każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Pierwszą propozycją(...)jest zupa grzybowa. Pyszna, bardzo aromatyczna, z dużą ilością suszonych grzybów i warzy. Pycha!!! Uwielbiam!!! U nas pościmy w Wigilię więc zupa grzybowa zawsze jest zrobiona na bulionie warzywnym. Moje zupy są zawsze z dużą ilością warzyw bo takie uwielbiamy. Ale wiem, że nie każdy lubi   warzywa w zupie, więc można ugotować bulion a potem warzywa wyjąć i wykorzystać

Passion of Cooking
Wigilijne paszteciki. 178

pani Kasi, która jest moim idolem w kategorii "ciasta i inne wypieki" :-) Po raz pierwszy piekłam je chyba z sześć lat temu i teraz nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii i innych imprez w gronie rodziny, czy znajomych. Przygotowuję je do barszczyku, lub jako przekąska na drugie śniadanie. Farsz może być różny, ale na Wigilię obowiązkowo z kapustą i grzybami(...)Zazwyczaj za jednym zamachem przygotowuję farsz z 3-4 porcji i jednego dnia lepię pierogi, a następnego piekę paszteciki. Wszystko oczywiście mrożę i wyciągam w Wigilię rano, przed samym podaniem podgrzewam w piekarniku i gotowe :-) Goście zachodzą w głowę jak zdołałam przygotować tak dużo różnych potraw w tak krótkim czasie, a ja się tylko uśmiecham i nie zamierzam zdradzać

Rozpustne gotowanie
Śledzie z marynowanymi warzywami 234

Już niedługo Wigilia = a jak Wigilia to na stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie.  Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ostatni weekend przed świętami. 142

ostatni dzwonek na ich przygotowanie. Liczymy jaka ilość jest nam potrzebna i  taką mniej więcej szykujemy. Gotujemy krócej niż jest w przepisie (około 1 minuty) i mrozimy na wigilie. Odpowiednią ilość śledzi wstawiamy na noc by moczyły się w wodzie lub w mleku w zależności od tego jak podaje przpepis. Niedziela Wyjmujemy śledzie z wody lub mleka i przygotowujemy(...)udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki. Z głów, płetw i ogona gotujemy zupę rybną. Jeśli mamy w planach podanie barszczu na wigilię również zaczynamy go przyrządzać zaczynając od upieczenia buraków. Przygotowujemy również galarty z ryby. Do następnego dnia galarty akurat stężeją i będą idealne do podania. Szykujemy rybę po grecku. Potrzebuje

Kolizje Smaków
Nie jedz tego, to jest na święta 155

już wcześniej wspomniałam święta nie są dla mnie większym stresorem. Wcale nie czuje przedświątecznej gorączki. Niemniej jednak warto pewne przygotowania rozpocząć wcześniej, aby w Wigilię nie obudzić się z ręką w nocniku. Zgodnie z zasadą, że dobra organizacja to podstawa sukcesu, moje skromne przygotowania rozpoczynam już dziś. Dzień po dniu będę z czymś ''walczyć'', aby na koniec dokonać jedynie(...)może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce, na dworze zapewne jest równie dobra temperatura do przechowywania. Ryba po greckuNajlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa

bastalena
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 156

Karp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu(...)odpowiednimi dodatkami. Tradycyjny karp wigilijny Karp kojarzy się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to najczęściej kupowany jest w postaci żywej i ubijany bezpośrednio przed Wigilią. Samodzielne usuwanie łusek i patroszenie może być jednak sporym wyzwaniem, dlatego wiele osób decyduje się na zakup ryby filetowanej. Samo przyrządzenie świątecznego karpia nie jest trudne. Ryba powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona

sierotka maRysia w kuchni
Jak przygotować wigilijny stół 115

przygotować wigilijny stół? Nie bez podstaw stawiam to pytanie na miesiąc przed Wigilią. Przygotowując się do tych najpiękniejszych, pełnych rodzinnego ciepła i radości, świąt zazwyczaj koncentrujemy się na wyborze i przyrządzaniu potraw, które postawimy na świątecznym stole, w natłoku obowiązków zapominając właśnie o... stole. Wigilijny stół ma w sobie magiczną moc. To właśnie przy nim zasiądziemy do dwunastu tradycyjnych potraw(...)przy wigilijnym stole dzielimy się opłatkiem i zapomnimy o urazach. Dlatego powinien być odpowiednio nakryty, wyjątkowy i przygotowany z ogromną pieczołowitością. Jaki obrus na Wigilię Powinien być w idealnym stanie, starannie wyprasowany i takiej długości, aby jego boki opadały na około 20 cm z każdej strony. Możemy wybrać kolor biały kojarzący się w naszej kulturze z czystością, światłem i dobrem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przepisy na wigilię: Kapusta kiszona last minute 103

już ostatnie dzwonek na kiszenie kapusty na Wigilię i bożonarodzeniową surówkę! Nie kupujcie kapusty w sklepie, zróbcie domową z tym super prostym przepisem. Kapusta kiszona to kwintesencja polskiej kuchni i razem z ogórkami kiszonymi i barszczykiem kiszonym stanowi fundament naszej tożsamości kulturowej. Ktoś złośliwie powie: kapuściano-buraczanej, ale puścimy to łaskawie mimo uszu, bo kto jest nieczuły na kwaśny, lekko(...)kapustą. Jeśli chcecie zakisić kapustę z myślą o bigosie, wtedy proszę bardzo, można a nawet trzeba ją aromatyzować. Kiszona czy kwaszona My co roku na dwa tygodnie przed Wigilią kisimy kapustę, bo ma zupełni inny smak niż kupiona w sklepie. Podobno, tak gdzieś wyczytaliśmy przygotowując ten wpis, nie ma różnicy między kapustą kiszoną a kwaszoną, że kwaszona, wbrew obiegowym opiniom

Niedzielny kucharz
Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego 178

Dzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym piekarniku. Ciastka w trakcie jedzenia rozpadają się na pył (stąd też ich nazwa, gdyż hiszpańskie słowo polvo oznacza proszek lub pył). Typowy produkt bożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach(...)aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można je dostać w każdym sklepie spożywczym, zaś w okresie świątecznym i przed Wigilią dosłownie na każdym rogu. Najczęściej są okrągłe lub owalne, mogą też różnić się kolorem. Zazwyczaj robione są z migdałami, a te kupowane obowiązkowo są zawinięte w papierek. I można kupić je na sztuki. Każdy

Grahamka, weka i kajzerka
Kruche mini rogaliki makowe 241

Małe, słodkie i pożywne. Mini rogaliki przypadną do gustu nie tylko dzieciom. To idealny deser do poobiedniej kawy. Takie rogaliki są też nie tylko pyszne. Mak

Dieta bez mleka
Śledzie w koperku na Wigilie 150

Wigilia już nie długo, tylko trzy tygodnie nam zostały więc czas przygotować przepyszne rybne i śledziowe specjały. Proponuje śledzika w oleju z koperkiem. Proste smaczne o lekkim posmaku rydza. Biorę udział w Świątecznym konkursie Semco dla Blogerów #konkurs #rozdanie #dlablogerow #Wigilia #bedziepysznie Śledzie koperkowe w pysznym oleju rydzowym Składniki: cebula  1 szt koperek mrożony 3 łyżki pieprz mielony ziołowy(...)matiasy 300 g olej rydzowy 150 ml Semco pomidor 1 szt Wykonanie:   Polecam wam  na Wigilię oto tego śledzika. Matyjasa wymaczamy w wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w centymetrowe kawałeczki.Cebulkę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Pomidor sparzyć,obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.Olej wlewamy do miseczki dodajemy koperek rozmrożony i pieprz ziołowy.Mieszamy

Różowa kuchnia
Uszka z grzybami 99

Święta tuż tuż, a więc postanowiłam zrobić moje pierwsze w życiu uszka, które kocham. Stanowią one mój ulubiony fragment jedzeniowy podczas Wigilii. Składniki na uszka z grzybami (35 sztuk): Ciasto: mąka pszenna (poznańska) 400 g kubek ciepłej wody ok 300 ml odrobina soli Farsz: suszone grzyby (użyłam borowiki) 50 g duża cebula łyżka bułki tartej sól pieprz Mąkę przesiać przez(...)osolonej wodzie od momentu wypłynięcia uszek. Jeśli ktoś chce zamrozić uszka tak jak ja to zrobiłam to należy je gotować tylko 3 minuty od czasu wypłynięcia, a w dniu Wigilii (lub innym) gotować kolejne 2 i można zajadać. Zdjęcia z produkcji farszu: Zdjęcia z barszczem wrzucę po Wigilii z przepisem na barszczyk

Karola gotuje
WYJĄTKOWA WIGILIA W SPIŻARNI SMAKÓW -WARSZAWA 183

Wigilia to coraz częściej nie tylko okazja do spotkania się rodziną, tą dalszą i bliższą, ale także szansa na spotkanie towarzyskie w rodzinnej atmosferze w gronie współpracowników. Artykuł WYJĄTKOWA WIGILIA W SPIŻARNI SMAKÓW -WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
12 potraw na Wigilię, które przygotujesz w... 30 minut! 55834

poza kolacją wigilijną czeka mnie jeszcze nocka w pracy), a jednak by zachować tradycję i przygotować tradycyjną wigilijną wieczerzę? I tak mam dla Was propozycję na 12 potraw na Wigilię, których czas przygotowania nie przekracza 30 minut! Niektóre robi się szybciej, niektóre może kilka minut dłużej niż 30, ale i tak są błyskawiczne. Niektóre wystąpią w dwóch wersjach - jak barszcz(...)solą i pieprzem. Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 107

koniec listopada w Warszawie. Na warsztatach nie tylko gotowaliśmy, ale również robiliśmy pachnące przyprawami ozdoby świąteczne i malowaliśmy piaskiem.  Zapraszam 😊. Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo Pod koniec listopada miałam przyjemność uczestniczyć w pierwszej tego roku Wigilii 😉. W warszawskim studiu kulinarnym Cook up odbyły się warsztaty kulinarne poświęcone potrawom wigilijnym. Ale zanim zaczęliśmy gotować(...)marynowane ryby w żubrówce. Był to surowy łosoś i sandacz marynowany w wywarze z warzywach z dodatkiem octu i żubrówki. Zamknięty w słoiczku może być przygotowany parę dni przez Wigilią. Było bardzo pysznie, pracowicie i inspirująco. Na warsztatach z Maciejem zawsze można się spodziewać ciekawych i zaskakujących połączeń smakowych. I tak też było. Na koniec usiedliśmy do wspólnego stołu, żeby

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 126

family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dziś zapraszam Was na fotorelację z prawdopodobnie pierwszej wigilii jaka odbyła się w tym roku :) Warsztaty z marką Galeo pod hasłem „Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię”, które poprowadził Maciej Wawryniuk – doradca kulinarny marki Galeo odbyły się(...)Która później podawaliśmy z wiśniówką :) I jeszcze gruszki nadziewane orzechami  i oblane karmelem :) Oraz śledzie z czarną soczewicą Gdy wszystkie dania były już gotowe zasiedliśmy do "wigilii" :) Oczywiście najpierw zdjęcia tych pyszności ;) A potem uczta   Ciężko było spróbować wszystkich potraw, co jedna to inne  ciekawe smaki, niby znajome ale jednak w odmienionej wersji. Gdybym miała wybierać

Cynamonowe szczęście
Śledzie w pomarańczach z anyżem i kardamonem! 179

dodatkiem różowego pieprzu, świeżego rozmarynu, kardamonu i anyżu. Śledzie takie przygotowałam pierwszy raz w tamtym roku, wymyśliłam sobie aromatyczne i świeże śledzie, zostały hitem i nawet nie doczekały się wigilii ;-). Bywa i tak. Śledzie na wigilię przygotowujemy minimum 1 dzień przed wieczerzą, tak aby smak i aromat mógł się dopełnić. Przechowujemy w lodówce.  Serdecznie polecam! ŚLEDZIE  W POMARAŃCZACH(...)WIGILIĘ: - 10 filetów śledziowych - 2 gałązki rozmarynu - 2 pomarańcze obrane ze skórki i białej warstwy - różowy pieprz - anyż 3 gwiazdki - kardamon, kilka ziarenek - olej rzepakowy WYKONANIE: - śledzie (uprzednio namoczone w wodzie, aby wypukał się z nich nadmiar soli z solanki) kroimy na równe kawałeczki - pomarańcze kroimy w plasterki - całość z pozostałymi składnikami mieszamy, przekładamy do szklanego pojemnika i marynujemy

SMYKWKUCHNI
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 162

moim rodzinnym domu na Wigilię nie ma czerwonego barszczu, ani grzybowej. Jest barszcz grzybowy... to esencjonalny bulion z grzybów z dodatkiem przypraw, lekko zaprawiony mąką. W niektórych rodzinach gotuje się go na kaszy jęczmiennej. Dla mnie doprawienie tego barszczu to jakaś czarna magia! Tajemna wiedza, którą moja babcia w nieznany mi sposób przekazała mojej mamie... cóż, kiedyś się(...)zmierzę - dziś stawiam na buraki! Przyznaję, że pierwszy raz w życiu robiłam wigilijny barszcz z buraków (na razie na próbę, żeby nie było wpadki na mojej pierwszej Wigilii). Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie przepis z Kwestii Smaku - mam zaufanie do pani Asi, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jej przepisach. Spodobał mi się jej przepis na barszcz

Kulinarne Inspiracje
Paszteciki z pieczarkami 139

roku pierwszy raz organizujemy Wigilię u nas. Zazwyczaj 24 grudnia odwiedzamy najpierw jednych, później drugich rodziców. Co roku mówimy sobie, że ostatni raz spędzamy taką podwójną Wigilię, ale jakoś żadne z nas nie wyobraża sobie, żeby nie odwiedzić swoich rodziców w ten magiczny dzień. W tym roku takiego problemu nie będzie - wszyscy przyjadą do nas. Sam pomysł oczywiście wydał się(...)grzybowego - to mocny wywar z grzybów odpowiednio doprawiony przyprawami i zagęszczony mąką. Doprawienie go to dla mnie czarna magia - wymaga wprawy, a ja nie chcę eksperymentować na swojej pierwszej Wigilii;) Dlatego u mnie będzie czerwony barszcz - tak jak u teściów, ale ja podam go nie z uszkami, a z pasztecikami pieczarkowymi, które właśnie wymyśliłam:) Połączyłam podsmażone z cebulką pieczarki

Kulinarne Inspiracje
Konkurs - "Ryby są super" z autografem Karola Okrasy 164

twarzy uśmiechem :) Na czym polega konkurs? W komentarzach pod tym postem napiszcie, bez której potrawy (oczywiście z rybą w roli głównej) i dlaczego - nie wyobrażacie sobie Waszej rodzinnej Wigilii. Przepisy mile widziane- ale nie obowiązkowe :) Konkurs trwa do 10 grudnia do 23.59. Wybiorę dwie najciekawsze odpowiedzi, które zostaną nagrodzone  tą piękną kulinarną pozycją. Wyniki  ogłoszę 12 grudnia(...)przesyłki dotarły do Was na jakiś czas przed Świętami, żebyście mogli spokojnie przejrzeć książkę i skorzystać podczas Wigilii i Bożego Narodzenia z przepisów Doroty i Karola . Jeśli chcecie być na bieżąco z tym , co dzieje się na blogu zapraszam na Fanpage  Moje Kuchenne Rewelacje Zwycięzców konkursu bardzo proszę o kontakt i dane do wysyłki na e-mail: meg.chyla@gmail.com Jeżeli

Moje Kuchenne Rewelacje
piernik staropolski (dojrzewający) - etap II, III i IV 159

150g gorzkiej czekolady (+opcjonalnie kilka łyżek mleka/śmietanki/masła)    ew. jeszcze jakaś dodatkowe składniki na dekoracje - bakalie, cukrowe gwiazdki, lukier itp. :) Ok. 5-6 dni przed Wigilią (najlepiej 18-19 grudnia) Ciasto dzielimy na 2-3 równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz(...)częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy na sobie, po czym dodatkowo przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 dni. Ok. 2-3 dni przed Wigilią (najlepiej 21-22 grudnia) Pierwszy blat kładziemy na dość sporym kawałku folii aluminiowej i smarujemy połową powideł, na nim układamy drugi blat i smarujemy drugą połową powideł, przykrywamy trzecim blatem

chili & sugar
Świąteczne ciekawostki kulinarne - mak 134

Zastanawialiście się kiedyś, skąd wzięły się pewne tradycje w naszej kuchni? Dlaczego w Wigilię na każdym polskim stole nie może zabraknąć niektórych potraw? To, że że po prostu muszą się na nim znaleźć, jest dla nas obecnie tak oczywiste, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem, w przedświątecznym pośpiechu nie mamy zresztą na to czasu. Gdyby jednak ktoś znalazł chwilę(...)/zdj. internet/ ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mak to roślina, która w polskiej tradycji jest od lat ceniona i ważna. Prawdopodobnie w każdym polskim domu, w dzień Wigilii Bożego Narodzenia, na stole znajduje się przynajmniej jedna potrawa lub ciasto z makiem. Dzieje się tak, ponieważ jest on symbolem dobra i pomyślności, jak również płodności i urodzaju. Znana chyba wszystkim kutia, to deser, który łączy

Kuchenna Kontrrewolucya
833. Świąteczne migawki. 184

wieczorem śnieg? Największy i najlepszy prezent na święta mimo, wszystko. Pomimo, że to tylko zwykły śnieg, a wywołał na mojej twarzy wielki uśmiech :)Mam nadzieje, że miło spędziliście zarówno wigilię jak i wczorajszy dzień. U mnie z miłymi niespodziankami, bo kolację zjadłam w dwa razy większy gronie niż miała być :)W tym roku święta trochę inne, bo dzisiaj zamiast cioci(...)inaczej, bo nie u swojej rodziny, za to u rodziny D, miło było ;) Teraz uciekam pobawić się w gospodarza, a was zostawiam z kilkoma migawkami :)Jakiś dzień przed Wigilią zachciało mi się jednak upiec pierniczki, bo jak to, święta bez pierniczków? Nie ma mowy. Padło na te nadziane, oblane słodkim lukrem. Dobry wybór.  Z racji, że mój

More food, love and dreams
Świąteczna zupa rybna 387

Dzień dobry Kochani,Dzisiaj będzie rzecz o rybach. Wiadomo, nasza Wigilia nie może obejść się bez rybnych potraw. Podobnie jest w krajach śródziemnomorskich. Choć nie zawsze w czasie wieczerzy zachowuje się post, ryby a także owoce morza pełnią ważną rolę w świątecznym menu. W końcu dostęp do Morza Śródziemnego, a w konsekwencji do wspaniałych i świeżych morskich stworów zobowiązuje prawda(...)Dlatego Wigilia w krajach południowej Europy to prawdziwy festiwal frutti di mare. Jest różnorodnie i wykwintnie, bo w takie święto na stół powinny trafić same najlepsze frykasy.   W Hiszpanii na przystawkę podaje się małże lub krewetki z aioli, potem zupę rybną lub z owoców morza. Następnie na stół trafia danie rybne na ciepło, np. tradycyjny pieczony leszcz besugo

Chilli Czosnek i Oliwa
Zakwas na barszcz czerwony 562

Dzień dobry!To już ostatni dzwonek na nastawienie zakwasu na barszcz czerwony! Już za tydzień Wigilia, a barszcz czerwony z dodatkiem zakwasu to taki rarytas, że aż nie mogę się doczekać tego smaku!Aż strach mówić, ale zakwas na barszcz robiłam pierwszy raz rok temu, wcześniej na kolacji wigilijnej jadało się u mnie zwykły barszcz czerwony. Po ostatniej Wigilii, kiedy(...)zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy.Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu!Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 491

stawały się krótsze ,wieczory dłuższe, pracy mniej , a TV jeszcze nie było ,ludzie zbierali się w jednym domu, aby gawędzić ,śpiewać i bawić się .Takim  spotkaniom sprzyjały wigilie Katarzyny i Andrzeja . Był to czas wróżb. Kawalerowie wróżyli sobie w ” katarzynki.  "Poradzić się Minerwy - sposób to jedyny, Którą świat pod imieniem wielbi Katarzyny.” Natomiast panny wróżyły sobie(...)Andrzeja. Z czasem  wróżby „ katarzynkowe” zanikły ,a tradycja andrzejek pozostała do dziś. Andrzejkowe wróżby ,a potem kolacja przy świecach. Obchodzimy je w wigilię (w przeddzień) dnia św. Andrzeja, czyli 29-go listopada w całej Europie. Do Polski zwyczaj ten przywędrował  w XVI w..W swoim utworze Marcin Bielski w 1557r tak napisał : „Nalejcie wosku na wodę , Ujrzycie swoją

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania