nowe składniki. Inni ludzie tworzą własne potrawy lub czerpią inspirację z innych kuchni. W ten sposób polskie potrawy wigilijne są żywe i dynamiczne, a jednocześnie wiernie oddają ducha polskiej Wigilii. Cechy i charakterystyczne dania polskich potraw wigilijnych Polskie potrawy wigilijne są trudne do zdefiniowania i uogólnienia ze względu na ich wielość i różnorodność. Jednak można wyróżnić kilka cech i charakterystycznych(...)łamanie się ością z karpia i wrzucanie jej pod strzechę lub za okno dla szczęścia. Polskie potrawy wigilijne są kuchnią rodziną, która sprzyja wspólnemu spędzaniu czasu i budowaniu więzi. Wigilia jest okazją do spotkania się z najbliższymi i dzielenia się radością i miłością. Jest to także okazja do wspominania i modlitwy za tych, którzy odeszli lub są daleko. Jest
ProstePesto.plpicia W internecie jest mnóstwo przepisów na buraczany zakwas z rozmaitymi dodatkami, jak anyż, duża ilośc czosnku oraz innych przypraw. Nas to jakoś nie przekonuje. Co roku na Wigilię oprócz barszczu z uszkami robimy barszcz gotowany z korzennymi przyprawami i winem. Lubimy więc dobrze doprawić barszczyk, ale już w trakcie gotowania. Zakwas traktujemy tylko jako jeden ze składników. Z tego(...)zakwas na etapie przygotowania warto jednak posolić. Kiedy zacząć kiszenie Jak słusznie pisała pani Lucyna Ćwierczakiewiczowa, świeży zakwas jest najlepszy, dlatego dobrze jest go przygotować na kilka dni przed Wigilią. Kilka, czyli ile? No właśnie, pamiętamy niejedną Wigilię, kiedy barszczyk z uszkami smakował dobrze, ale nie doskonale, ponieważ zakwas nie był jeszcze w pełni nasycony, brakowało mu harmonii i równowagi
Niedzielny kucharzWigilia już tuż tuż, ale spokojnie! Jeśli jeszcze nie masz jeszcze potraw… nie ma co panikować! Przecież nie po to są Święta. Weź głęboki oddech, włącz muzykę, którą lubisz i spokojnie zabierz się do pracy. Żeby było Ci łatwiej podrzucamy nasze sprawdzone przepisy na wigilię: na pierogi z kapustą i grzybami (najlepsze ciasto ever), idealnie doprawiony barszcz z uszkami(...)lepszy niż z kartonu!), kapustę wigilijną (najprostszy przepis pod słońcem) i rybę po grecku w tarcie (oryginalny pomysł, który ozdobi każdy stół). Do tego smażona ryba – i wigilia na pewno będzie udana. PLAN PRACY Zacznij od barszczu – będzie potrzebował najwięcej czasu, ale jak już wstawisz, będzie się gotował sam, więc wtedy będzie czas by zrobić inne potrawy. Namocz
Niedzielny kucharzprzyrost wagi to powolny proces. Nikt chyba z Was nie wierzy, że może przytyć przez święta 3 kilogramy w postaci tłuszczowej tkanki? Tak czy inaczej świąteczna uczta zwłaszcza wigilia może być całkiem przyjemnym dla żołądka i duszy przeżyciem, zwłaszcza kiedy mięsne potrawy zastąpimy większością warzyw, serów i orzechów. Świąteczna sałatka z halloumi i pysznymi dodatkami już dawno należy do mojego(...)świątecznego repertuaru…Najważniejsze, że są to zdrowe smaki i piękne kolory. W Polsce przyjęło się, że na wigilię gotujemy bez mięsa. Słuchałam kiedyś księdza, który podważył to przekonanie, słusznymi zresztą faktami. U mnie w domu bywa różnie. U rodziny mojego ojca jeśli obchodzono wigilię w niedzielę, tak jak w tym roku to podawano również dania z mięsem. W Szwecji
codojedzeniaGrzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji. Zupa grzybowa Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą: 50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków) 150 g śmietany 18% 1 łyżki mleka 1 cebuli 1 marchewki 1/3 selera 1 kulki ziela angielskiego Soli(...)mąki 10 dag masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka 1 jajko Sól Farsz przyrządzimy natomiast z: 40 dag kiszonej kapusty 8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Bułka tarta Sól Pieprz Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy
codojedzeniaświęta, leżały kawałki wigilijnego karpia. Ona w dłoniach trzymała kawałek opłatka, On w swoich trzymał jej dłoń… Patrzyli na siebie w milczeniu, myśląc, która to już ich wspólna wigilia i ile jeszcze wspólnych przed nimi… Jak co roku złożyli sobie świąteczne życzenia. Jak co roku, zjedli przygotowane przez nią świąteczne potrawy. On, jak zawsze pochwalił jej pracę(...)podziękował, mówiąc, że nigdy nigdzie nic mu nie smakowało tak, jak to, co wychodzi spod jej rąk… Prawie do północy siedzieli przy stole i wspominali swoje przeszłe wigilie. Wspominali tę, kiedy sie poznali w kolejce po karpia, tę, kiedy na jej palcu widniała już złota, prosta obrączka, tę, kiedy dźwiękowi kolęd wtórował płacz niemowlaka w drewnianej kołysce, tę, kiedy
Raj dla Podniebieniabloga Czerwień i błękit , za dodanie 4 przepisów, Izie, autorce bloga Take It Izzy , za dodanie 4 przepisów. Mam nadzieję, że internauci zechcą skorzystać ze zgromadzonych tu przepisów, przygotowując wigilię w przyszłym roku :) Śledź na piernatach Badylarki Kapusta z grzybami i śliwkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi(...)fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba po grecku na Wigilię Uszka z pieczarkami na Wigilię Karp smażony w ziołowej panierce Śledzie po cygańsku Kapusta z grochem Kapusta z grzybami po lasowiacku Barszcz czerwony z uszkami
Weekendy w domu i ogrodziePierogi z kapustą i grzybami to w mojej rodzinie najbardziej pożądane danie wigilijne. O ile Wigilia pewnie mogłaby się obyć bez karpia, czy śledzia, bez makowca, czy sernika, o tyle bez pierogów - nie. Kiedyś nawet padł postulat, żeby na Wigilię mama zrobiła same pierogi ;) Oczywiście - ile domów i rodzin, tyle przepisów na pierogi. Gdyby ktoś Was zapytał - kto robi najlepsze(...)dziwnego, w kwestii wielkości pierogów jego mama daje czadu - niektóre są wielkości mojej dłoni! Pierogi mojej mamy są połowę mniejsze. Wynikały z tego zabawne sytuacje - przed naszą pierwszą wspólną Wigilią chwaliłam się, że zjadamy po 10 sztuk na głowę. Adrian nie bardzo mógł w to uwierzyć, dopóki nie zobaczył rozmiarów naszych pierogów. Ja też nieco zmiękłam, kiedy poczęstowano mnie
Kulinarne Inspiracjeświęta z zachodu… (szczególnie dotyczy to zabaw „z duchami”) a nie pamięta się o naszych polskich świętach, tradycjach. A gdy przychodzą Katarzynki nikt o nich nie pamięta. A przecież wigilia katarzynek, czyli 24 listopada to dzień wróżb chłopców. Tak jak dziewczęta wróżyły w wigilię andrzejek – lały wosk, wkładały karteczki z imionami chłopców pod poduszkę… tak chłopcy kładąc się spać(...)listopada wkładali pod poduszkę karteczki z imionami dziewcząt. Zakwitnięcie wstawionej do wody ściętej gałązki wiśni w dniu św. Katarzyny w Wigilię Bożego Narodzenia oznaczało, że młodzieniec poślubi ukochaną dziewczynę. Na dzień świętej Katarzyny pieczono pierniczki – katarzynki. Podaję przepis trochę przeze mnie zmodyfikowany, gdyż według oryginalnego nie udawały mi się ( ciasto było zbyt rzadkie). 750 g płynnego miodu
królestwo garówWigilii zostało niecałe trzydzieści dni. Dwadzieścia dziewięć, jeśli ktoś chce być dokładny. Liczenie godzin i minut sobie daruję, niemniej przekaz wydaje się być jasny - czasu wiele nie zostało. Z jednej strony miesiąc potrafi się ciągnąć okrutnie, z drugiej jednak, gdy oczekiwanie wypełnione jest różnego rodzaju zajęciami, z którymi dobrze by było zdążyć na czas, trzydzieści dni potrafi minąć wręcz niepostrzeżenie(...)nagle stajemy przed przerażającym faktem, że Wigilia jutro, a tu niesprzątnięte, prezenty niepopakowane (lub, co gorsza, jeszcze niekupione), karp pływa w wannie, a ciasto na pierniczki wciąż leżakuje na półce w lodówce. Panika murowana, a i radość ze Świąt jakby mniejsza. No bo jak tu się cieszyć, gdy przed nami tyle pracy, a czasu tak niewiele...?Dlatego ja przygotowałam sobie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuszę też przyznać, że niektóre obrzędy opisywanych krajów bardzo przypadły mi do gustu. Moje najbliższe posty odpowiedzą na pytania nie tylko kulinarne - jakie są tradycyjne świąteczne potrawy, czy w Wigilię jada się mięso, czy również Święty Mikołaj przynosi prezenty? Przygotuję również dla Was kilka świątecznych potraw. Zapraszam:) Włoskie tradycje bożonarodzeniowe Święta Bożego Narodzenia, czyli Natale są najważniejszym świętem we włoskim(...)kalendarzu, obchodzonym, podobnie jak u nas, od 24 grudnia (Wigilia) do 6 stycznia (Święto Trzech Króli). Jednak sezon świąteczny rozpoczyna się we Włoszech wcześniej, dokładnie 8 grudnia czyli w Święto Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny. To wtedy otwierane są jarmarki bożonarodzeniowe, a ulice rozświetla okolicznościowa iluminacja. Najważniejszą stroną Świąt są spotkania rodzinne. Znane włoskie powiedzenie - "Natale con i tuoi, Pasqua
Chilli Czosnek i Oliwakolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!przepis znajdziecie tutaj Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka która gości u mnie w domu co wigilię odkąd sięgam pamięcią.Uwielbiamy ją i zawsze na nią czekamy.Moja mama twierdzi ,że przepis pochodzi z Wilna.Ostatnio zrobiłam ją również na sesję świąteczną do gazetki "Przepisy czytelników" i pomyślałam(...)inaczej w małych słoiczkach .Pięknie prezentowała się na stole i to właśnie ją redakcja wybrała do gazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna.....przepis znajdziecie tutaj Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami Przepyszne,lekko pikantne,wyjątkowe -idealnie sprawdzą się na każdej imprezie
Swojskie jedzonkoCzysty barszcz czerwony na tylko na Wigilię to dla nas kolejna pozycja obowiązkowa na stole w Boże Narodzenie. Przepis prosty, tradycyjny, najlepiej do wykorzystania z własnej roboty zakwasem z buraków, na który przepis znajdziecie tutaj . Do prawdziwego czystego barszczu czerwonego właśnie na Wigilię możecie dodać kilka suszonych grzybów, które dodatkowo podkręcą i smak i aromat. Jeśli możecie, używajcie tylko naturalnych(...)składników – będzie naprawdę taniej, a co ważniejsze – smaczniej! Na Wigilię czysty barszcz czerwony połączcie koniecznie z uszkami, ale świetnie smakuje także pity samodzielnie lub z pasztecikami, krokietami, lub jak w niektórych regionach – z ziemniakami. Składniki: 1l zakwasu z buraków (link do przepisu powyżej) ok. 2,5l wody 4-5 marchewek 2 korzenie pietruszki 1 duży seler
Pociąg Do KuchniWigilia, czy następujący po niej dzień, to chyba najważniejsze i najstarsze święto w historii ludzkości. Z uwagi na to, że odnosi się do rozpoczęcia nowego cyklu solarnego, czyli najstarszego sposobu odmierzania długich okresów czasu, obchodzona była na długo zanim w ogóle wymyślono monoteistyczne religie, czyli zanim nazywała się wigilią Bożego Narodzenia. O jej wadze świadczy fakt, że pomimo tego(...)słowo "wigilia" oznacza dzień poprzedzający jakieś święto, za każdym razem gdy mówimy "wigilia", mamy na myśli tą konkretną. Nic dziwnego, że jest tak głęboko zakorzeniona w tradycji, a sposobów jej obchodzenia jest około mnóstwo :) Z uwagi na to, że interesuję się kulturą ludową, przeglądałem zeszyty naukowe sprzed 150 lat - Zbiór Wiadomości do Antropologii Krajowej. Ludzie, którzy zamieszczali
Kryzysowa Książka KucharskaWszędzie trąbi się, że świąteczne potrawy trzeba zacząć przygotowywać już nawet miesiąc przed wigilią, bo przecież piernik musi postać. Dwa tygodnie przed wigilią trzeba nastawić zakwas na barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca(...)KALENDARZ PRZYGOTOWAŃ ŚWIĄTECZNYCH Wpis natomiast jest dla wszystkich tych którzy dopiero dzisiaj zaczynają przygotowywać świąteczne potrawy lub mają w planie zacząć jutro w dzień wigilii. Zacznijmy od barszczu, raczej nie polecam gotować go dzień przed wigilią jeśli nie wstawiliście jeszcze zakwasu. Natomiast jeśli macie już przygotowany, bo jakimś cudem znaleźliście chwilę
kuron.com.pl