mietowe - 983 przepisów (strona:25/66)

Czekoladowe koszyczki z musem czekoladowym z miętą: Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 151

sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła Mus czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś(...)jeszcze raz. Dzięki temu koszyczki nie będą bardzo łamliwe i będą grubsze. Mus czekoladowy Czekoladę roztopić, i odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać do niej liście mięty i likier miętowy i dokładnie wymieszać. W dwóch osobnych miskach ubić: w jednej białko, w drugiej śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę zmiksować z przestudzoną czekoladą i do wszystkiego delikatnie, łyżką wmieszać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Likier orzechowo – korzenny 144

sztuki anyżu (lub 1 łyżeczka sypkich ziarenek) 1/3 laski cynamonu 20g kandyzowanej skórki z pomarańczy 2/3 laski wanilii 35g suszonych śliwek 1 plaster cytryny (grubości około 3mm) 2 cukierki miętowe (landrynki) 3 ziarenka pieprzu 300g brązowego cukru 1 litr wódki czystej Zielone orzechy włoskie myjemy ciepłą wodą i przekrawamy na pół (ważne by wnętrze orzecha było jasne i bez robaków(...)innym szczelnym, szklanym naczyniu. Całość zalewamy wódką pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 6 do 8 tygodni. Najlepiej na początku potrząsać co pewien czas likierem, by cukier i cukierki miętowe dobrze się rozpuściły. Po kilku dniach likier stanie się ciemniejszy. Po upływie 6 – 8 tygodni, likier przecedzamy przez gazę lub bardzo gęste sito i wlewamy do mniejszych butek, które szczelnie zamykamy

Smakowy Raj
Orzeźwiające mojito bezalkoholowe 98

wrócą upały myślę, że warto sięgnąć po ten przepis. Orzeźwiające mojito bezalkoholowe.  składniki: pół limonki ( 4 ćwiartki) 5 listków mięty 3/4 szklanki pokruszonego lo du 1 łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie) sprite  Limonkę  kroimy na 4 ćwiartki.Wkładamy ją do wysokiej szklanki dodając 3 listki mięty. Zgniatamy limonkę, żeby puściła sok, z miętą postępujemy podobnie. wrzucamy pokruszony lód(...)zalewamy sprite'm, dodajemy łyżeczkę syropu miętowego. Pozostałe 2 ćwiwartki limonek umieszczamy w szklance, mieszamy, dekorujemy listkami mięty i gotowe

noteskulinarnyfiga
Ziemniaki na miętowo - koperkową nutę 120

Naszym blogu, bo bardzo je lubimy. Aby nie było nudno i monotonnie wymyślamy różne dania z nimi i formy ich podania. Kiedyś naszła mnie ochota na wszystko co miętowe. Dodawałam miętę do deserów, koktajli czy napojów i pomyślałam, że zjadłabym ziemniaki z miętowym dodatkiem. Wymieszałam miętę z koperkiem, dodałam nieco ulubionej musztardy i dobrej oliwy. Bardzo smakowało mi to połączenie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepisy na święta 197

poniżej przepisów? Polecam i pozdrawiam!  TRUFLE CZEKOLADOWO-KAWOWE /klik/ CAŁUSKI KAWOWE /klik/   TRUFLE DAKTYLOWO-POMARAŃCZOWE /klik/ ROGALIKI ORZECHOWO-WANILIOWE /klik/  CIASTECZKA KAKAOWE /klik/ TRUFLE CZEKOLADOWO-MIĘTOWE /klik/ TORT BEZOWY ORZECHOWO-KARDAMONOWY /klik/  ŚWIĄTECZNY CHLEB CYTRYNOWO-ROZMARYNOWY /klik/ CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA /klik/ PANPEPATO /klik/  TRUFLE Z KAJMAKIEM /klik/  CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/  ROLADA(...)/klik/   PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/  PIERNICZKI KAROLKI /klik/  CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/   MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/     PASTYLKI MIĘTOWE /klik/  KOCIE OCZKA /klik

KUCHARNIA
Kisiel jabłkowo miętowy z cynamonem 181

Posti  - mięta z jabłkiem i cynamonem * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka cukru dodatkowo: * bita śmietana * cynamon Wykonanie: Wodę zagotować, wrzącą wodą zalać torebki z herbatką miętową - przykryć talerzykiem. Herbatkę parzyć 10 minut. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Napar miętowy przelać do rondelka, dodać cukier oraz starte jabłko - doprowadzić do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną

kolorowotorcikowo
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 151

Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa – to dlatego, że nałożyliśmy ją na talerze za pomocą syfonu. Mój kulinarny partner Przemek Kopania – pokazał mi nie tylko jak go używać(...)charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam się od niego uczyć Deseru nie przygotowaliśmy w parach – zrobiliśmy to wspólnie. Suflet czekoladowy okazał się

Poezja smaku
Ciasteczka w stylu japońskim z jagodami goji. 142

szczypta 25g cukru pudru 45g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jagód goji Sos miętowo-miodowy . 100ml herbaty miętowej 100ml mleka skondensowanego 1 łyżka miodu Wykonanie. Jagody goji zalać wodą na 5 min. Osączyć i osuszyć. Białko ubić z solą, dodać cukier dalej ubijając. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)sosu wymieszać i polać nim ciasteczka. Udekorować jagodami i listkami mięty. W oryginalnym przepisie japońskim podaje się sos jaśminowy, za którym ja nie przepadam,więc robię na bazie herbaty miętowej. Jest to, delikatny, szybki ,egzotyczny deser

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowe tiramisu z truskawkami i miętą 111

podłużnych włoskich obtoczonych w cukrze (ewentualnie można użyć zwykłych), 100g gorzkiej czekolady, 250g serka mascarpone, łyżka kakao, 70g+2 łyżki drobnego cukru, 3 g świeżej mięty, 1/2 szkl. herbaty miętowej, 7 łyżek gotowej kawy rozpuszczalnej, 300g truskawek, 3 jajka, 3 łyżki likieru czekoladowego,100ml śmietanki 30%,łyżka cukru pudru, czekolada do dekoracji.PrzygotowanieCzekoladę połamać na kawałki i wraz(...)zmiksować w blenderze i dodać do masy. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Biszkopty (można użyć zwykłych podłużnych biszkoptów) ułożyć na dnie naczynia, skropić herbatą miętową. Ułożyć umyte, pozbawione szypułek i pokrojone w plastry truskawki. Wyłożyć połowę masy czekoladowej, przykryć warstwą biszkoptów, nasączyć herbatą i wyłożyć resztę masy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubić

Z miłości do słodkości
Dżem truskawkowy z miętą 102

pierwszy raz użyłam ich razem do dżemu. Konfitura wyszła przepyszna, z nutką świeżej, aromatycznej mięty... Spróbujcie! Składniki:1 i 1/2 kg truskawek, 90dag cukru, pęczek mięty, 200ml zimnej herbaty miętowej.       Przygotowanie       Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie dodać odcedzoną herbatę miętową oraz drobno

Z miłości do słodkości
Jabłkowe galaretki w cukrze 326

cukrze, ale o smaku jabłkowym, do przygotowania galaretek wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok jabłkowy. Przygotowanie jabłkowych galaretek w cukrze jest bardzo proste. Swój zielony kolor zawdzięczają dodatkowi  galaretki jabłkowo-miętowej. Składniki: 500 ml soku jabłkowego z papierówek ½  szklanki cukru 1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej 1,5 łyżeczki żelatyny Cukier do obtaczania, najlepiej kryształ Przygotowanie: W rondelku mieszamy cukier z sokiem jabłkowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Napój miętowo-miodowy 124

Ależ gorąco znowu! Dzisiaj postanowiłam się uraczyć napojem miętowo-miodowym, który doskonale gasi pragnienie i zadowala kubki smakowe ;)Potrzebujemy:2 l wody3 łyżki mięty suszonej (lub 4 herbaty miętowe)10dag miodu1 płaską łyżeczkę kwasku cytrynowego5 goździkówDo wrzącej wody wsypać miętę, nakryć i pozostawić na małym ogniu i zaparzać ok. 10 minut. Nie wolno dopuścić do wrzenia wody! Następnie odcedzamy nasz(...)miętowy wywar, dodajemy miód, kwasek i goździki, dobrze wszystko mieszamy i następnie ostudzamy. Podawać najlepiej z plastrem cytrynki i kostkami lodu

Emcia Pichci
Lody miętowo-czekoladowe 123

szklanki mleka,  3 żółtka,  1/3 szklanki cukru,  szczypta soli,  50g mlecznej czekolady,  50 g gorzkiej czekolady,  szczypta zielonego barwnika spożywczego,  kilka kropel miętowych (np. Herbapol). Wykonanie Śmietankę ubić na sztywno, dodać mleko i żółtka oraz szczyptę soli. Chwilę miksować. Dodać posiekane czekolady, barwnik oraz krople miętowe, dokładnie wymieszać. Masę przelać do pojemnika

Z miłości do słodkości
Ciasto - tort czekoladowy z kremem... 1205

około 10 minut, dodajemy rozpuszczoną czekoladę potem serek. Wykładamy na blat biszkoptu (ten który będzie na samym spodzie ciasta) Zostawiamy 1/3 porcję kremu do dekoracji. KREM NR 2 : KREM MIĘTOWY - 200 ml śmietany 36% - tabliczka czekolady miętowej (taka z nadzieniem) - śmietan- fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, następnie startą na tarce o dużych oczkach czekoladę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy

SMYKWKUCHNI
TRUSKAWKOWO- BANANOWY KOKTAJL MLECZNY! 148

ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL TRUSKAWKOWO- BANANOWY Z SYROPEM MIĘTOWYM! NAJLEPSZY NA UPALNE DNI! SKŁADNIKI: - banan - 500 g truskawek - 1 szklanka mleka - 3 słodziki - syrop miętowy  Wszystkie składniki miksujemy blenderem, schładzamy w lodówce conajmniej 1 godzinę. Podajemy w wysokich kieliszkach. Macie ochotę na taki koktajl? ;-) Smacznego! ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI