Wspaniałe ciacho z masą budyniową i truskawkami, galaretka jabłkowo miętowa idealnie tutaj pasuje. Wbrew pozorom to nieskomplikowany wypiek. Kto nie próbował niech to szybko nadrabia. Sezon na truskawki krótki, więc szaleć trzeba, truskawkowo :D Rodzinka mruczy z zachwytu, a to najważniejsze ;) Galaretki jabłkowo miętowe kupicie w KLIK Biszkopt : 4 jajka (L) 2 pełne łyżki mąki
Takie tam pichcenietruskawek - musu (ok pół kg) 1 szklanka maślanki (250 ml ) 300 ml śmietany 30% 5-6 łyżek cukru pudru (wg uznania) 8 łyżeczek żelatyny 4 łyżki wody Masa miętowa : ok 1 szklanki listków świeżej mięty 300 ml maślanki 300 ml śmietany 30% 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki wody 4-5 łyżek cukru pudru (wg uznania) Wykonanie : Biszkopt: Białka ubić(...)wodzie, a następnie ją rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Dodać ją do masy śmietanowej i całość ubić. Wylać masę na biszkopt. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia Masa miętowa: Liście mięty drobniutko posiekać lub też zblendować. Śmietanę ubić. Maślankę połączyć z cukrem i ubita śmietaną , dodać miętę i przygotowaną tak jak wcześniej żelatynę. Masę wlać na warstwę
Malinowa Kawiarenkazależy od naszych upodobań i wyobraźni. Najczęściej podaje się go w wielkiej wazie i rozlewa do małych szklaneczek. Ja trochę poszalałam i zrobiłam taką oto wersję ponczu: herbata miętowa, miód, limonka, maliny, kardamon, mięta i melisa. Połączenie smaków mnie zaskoczyło. Poncz smakował doskonale i fantastycznie mnie orzeźwił. Napój na takie słoneczne i gorące dni serwuje się schodzony z kostkami lodu(...)limonka mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę) kostki lodu listki mięty i melisy Sposób przyrządzania: Herbatę miętową zalać gorącą wodą, dodać kardamon, odstawić na około 5 minut i odsączyć. Ciepłą herbatę wymieszać z miodem i ostudzić całkowicie. Limonkę sparzyć i dobrze umyć, pokroić na plasterki. Wino białe
Zakątek rozkoszy kulinarnychletnie upalne wieczory polecam miętowe kakao mrożone, które ucieszy swoim orzeźwiającym smakiem zarówno dorosłych jak i dzieci. Połączenie kakao i mięty jest spotykane w wyrobach czekoladowych i mi osobiście bardzo odpowiada. Wykonanie takiego napoju nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a przyjemny chłodny oddech i orzeźwienie natychmiastowe. Składniki: (jedna porcja) 100 ml wody 200 ml mleka 1 łyżka ciemnego gorzkiego(...)Przygotowanie: 150 ml mleka schłodzić. Wodę zagotować i zaparzyć w niej miętę (5 - 7 minut). Dodać kakao i posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić. Do wysokiej szklanki wlać miętowe kakao, dodać zimne mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki lodu. 50 ml mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na kakao i udekorować listkiem mięty
Kuchcik gotujemamy coraz cieplejsze, więc przydałoby się coś orzeźwiającego do picia. Zrobiłam przepyszny syrop miętowy, który można dodawać do wszelkiego rodzaju napojów, a także do lodów lub innych deserów. Zapewniam Was, że ten syrop szybko zniknie z waszych spiżarni. Można go pić tak bez końca ;-). SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ. Składniki: 25 gałązek mięty ogrodowej
Zakątek rozkoszy kulinarnychwystudzenia. Do przygotowanych kieliszków wkładamy po kilka pociętych na ćwiartki lub ósemki truskawek. Miętę wkładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, przykrywamy talerzykiem w celu zaparzenia. Gotowy "napar" miętowy odstawiamy do przestudzenia. Zaparzoną, przestudzoną herbatę mieszamy w osobnym naczyniu wraz z sokiem jabłkowym i miętowym "naparem". Tak przygotowany napój przelewamy do przygotowanych kieliszków. Napój można podawać schłodzony lub lekko ciepły
Słodkie okruszkisłodko zobaczyłam to ciacho. Bardzo byłam ciekawa smaku tego ciasta więc upiekłam na weekend. Troszkę zmieniłam tu i ówdzie i muszę przyznać, że ciacho jest pyszne. Lekko orzeźwiające dzięki miętowym landrynkom. Na początku myślałam, że landrynki się nie rozpuszczą ale myliłam się. Tak jak Sylwia zapewniła rozpuszczą się i tak się stało choć troszkę czasu potrzebowały. Więc jeśli jeszcze tego(...)ciacha nie piekliście to spróbujcie bo warto. Kostka miętowa podana na Porcelanie Bogucice Ametyst Gold Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Lekka i świeża sałatka z awokado, bobem, zielonymi oliwkami i fasolką szparagową – oczywiście zieloną. Sos miętowy można kupić w … Przeczytaj cały artykuł Post Zielona sałatka z miętowym dressingiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerlekka i delikatna terrina z bryndzy z dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo dla podniebienia. Ceny w restauracji zaczynają się(...)dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu - 32 zł) Rolada z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem (Wiosenne Menu
Plate of Joypomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia: Przygotować zesty z cytrusów. Wycisnąć sok z cytryny, ½ limony, 1 pomarańczy. Dodać miód(...)łykowatych włókien. Chili przekroić na pół, pozbawić pestek i również pokroić w drobna kostkę. Po siekać świeże liście mięty. Tak obrobione warzywa przełożyć do torby vacum dodać syrop miętowy i wakować kilka razy. Puree z avocado: Przekroić na pół awokado i pozbyć się pestki, a następnie cały miąższ przełożyć do blendera i dodać sok i skórkę z pozostałej części
Plate of Joypuder, połączyć. Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Wystudzić. Jogurt dokładnie połączyć z masą truskawkowo - miętową. Dodać przestudzoną żelatynę, rozdrobnioną wcześniej z niewielką ilością owocowej masy. Połączyć. Warstwę truskawkowo - miętową wylać na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia Ewysyna. Jedynie mój mąż na ich widok pozostaje lekko obojętny, czego nie mogę zrozumieć po dziś dzień Dzisiejsza beza jest z mocno kawowym kremem, malinami i czekoladą… gorzką miętową Jest wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo(...)połączenia się. Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Ozdabiamy malinami i gorzką czekoladą. Dodatkowo: 300 g malin 50 g gorzkiej czekolady np. miętowej The post Beza Kawowa z Malinami appeared first on Made
Made By Mom And Sonporcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki); 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka likieru miętowego; 175 g czekolady deserowej; Do dekoracji: 200-300 ml śmietany kremowej 30%; 1 łyżka cukru pudru; czekolada do posypania; Wykonanie: 1. W dużej misce ubić śmietanę kremówkę. 2. Dodać twarożek(...)jogurt oraz cukier puder, starannie wymieszać. Przełożyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likier miętowy i wymieszać. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko przestudzić i wlać powoli do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera. 3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny
In my kitchenłyżeczki 1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky czekoladowo-miętowe karmelki: kawałki czekolady listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec(...)piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą. Przygotować sos. Na rozgrzaną
KreatywnePiny