mietowe - 983 przepisów (strona:24/66)

Poncz z malinami, limetką, kardamonem oraz miętą i melisą. 185

zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Najczęściej podaje się go w wielkiej wazie i rozlewa do małych szklaneczek. Ja trochę poszalałam i zrobiłam taką oto wersję ponczu: herbata miętowa, miód, limonka, maliny, kardamon, mięta i melisa. Połączenie smaków mnie zaskoczyło. Poncz smakował doskonale i fantastycznie mnie orzeźwił. Napój na takie słoneczne i gorące dni serwuje się schodzony z kostkami lodu(...)limonka mrożone maliny (po kilka sztuk na szklankę) kostki lodu  listki mięty i melisy           Sposób przyrządzania:             Herbatę miętową zalać gorącą wodą, dodać kardamon, odstawić na około 5 minut i odsączyć. Ciepłą herbatę wymieszać z miodem i ostudzić całkowicie. Limonkę sparzyć i dobrze umyć, pokroić na plasterki. Wino białe

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Miętowe kakao mrożone 204

letnie upalne wieczory polecam miętowe kakao mrożone, które ucieszy swoim orzeźwiającym smakiem zarówno dorosłych jak i dzieci. Połączenie kakao i mięty jest spotykane w wyrobach czekoladowych i mi osobiście bardzo odpowiada. Wykonanie takiego napoju nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a przyjemny chłodny oddech i orzeźwienie natychmiastowe. Składniki: (jedna porcja) 100 ml wody 200 ml mleka 1 łyżka ciemnego gorzkiego(...)Przygotowanie: 150 ml mleka schłodzić. Wodę zagotować i zaparzyć w niej miętę (5 - 7 minut). Dodać kakao i posłodzić miodem lub cukrem, dokładnie rozmieszać. Wystudzić. Do wysokiej szklanki wlać miętowe kakao, dodać zimne mleko (do 3/4 wysokości szklanki), wymieszać i wrzucić ze 2 - 3 kostki lodu. 50 ml mleka podgrzać, mocno spienić, delikatnie wylać na kakao i udekorować listkiem mięty

Kuchcik gotuje
Syrop miętowy z limonką. 234

mamy coraz cieplejsze, więc przydałoby się coś orzeźwiającego do picia. Zrobiłam przepyszny syrop miętowy, który można dodawać do wszelkiego rodzaju napojów, a także do lodów lub innych deserów. Zapewniam Was, że ten syrop szybko zniknie z waszych spiżarni. Można go pić tak bez końca ;-).   SYROP MIĘTOWY Z LIMONKĄ.           Składniki: 25 gałązek mięty ogrodowej

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Łyk kojącego orzeźwienia 188

wystudzenia. Do przygotowanych kieliszków wkładamy po kilka pociętych na ćwiartki lub ósemki truskawek. Miętę wkładamy do szklanki i zalewamy gorącą wodą, przykrywamy talerzykiem w celu zaparzenia. Gotowy "napar" miętowy odstawiamy do przestudzenia. Zaparzoną, przestudzoną herbatę mieszamy w osobnym naczyniu wraz z sokiem jabłkowym i miętowym "naparem". Tak przygotowany napój przelewamy do przygotowanych kieliszków. Napój można podawać schłodzony lub lekko ciepły

Słodkie okruszki
Miętowa kostka 347

słodko zobaczyłam to ciacho. Bardzo byłam ciekawa smaku tego ciasta więc upiekłam na weekend. Troszkę zmieniłam tu i ówdzie i muszę przyznać, że ciacho jest pyszne. Lekko orzeźwiające dzięki miętowym landrynkom. Na początku myślałam, że landrynki się nie rozpuszczą ale myliłam się. Tak jak Sylwia zapewniła rozpuszczą się i tak się stało choć troszkę czasu potrzebowały. Więc jeśli jeszcze tego(...)ciacha nie piekliście to spróbujcie bo warto. Kostka miętowa podana na Porcelanie Bogucice Ametyst Gold Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zielona sałatka z miętowym dressingiem 154

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lekka i świeża sałatka z awokado, bobem, zielonymi oliwkami i fasolką szparagową – oczywiście zieloną. Sos miętowy można kupić w … Przeczytaj cały artykuł Post Zielona sałatka z miętowym dressingiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 221

lekka i delikatna terrina z bryndzy z dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo dla podniebienia.  Ceny w restauracji zaczynają się(...)dodatkiem buraka z sera bryndza z sosem balsamicznym - poczęstunek od szefa kuchni. Polędwica z sandacza serwowana z ragout z krewetek oraz sałatką z biało-czerwonego buraka i tabule pietruszkowo-miętową ( Wiosenne Menu - 32 zł) Rolada z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem (Wiosenne Menu

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 208

pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia:  Przygotować zesty z cytrusów. Wycisnąć sok z cytryny, ½ limony, 1 pomarańczy. Dodać  miód(...)łykowatych włókien. Chili przekroić na pół, pozbawić pestek i również pokroić w drobna kostkę. Po siekać świeże liście mięty. Tak  obrobione warzywa przełożyć do torby vacum dodać syrop miętowy i wakować kilka razy. Puree z avocado: Przekroić na pół awokado i pozbyć się pestki, a następnie cały miąższ przełożyć do blendera i dodać sok i skórkę z pozostałej części

Plate of Joy
Deser - sernik z musem truskawkowym 159

puder, połączyć. Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia. Odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie podgrzać ją w mikrofalówce. Wystudzić. Jogurt dokładnie połączyć z masą truskawkowo - miętową. Dodać przestudzoną żelatynę, rozdrobnioną wcześniej z niewielką ilością owocowej masy. Połączyć. Warstwę truskawkowo - miętową wylać na stężałą masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Dowolnie udekorować. Smacznego :) Przepis dodaję

Domowa cukiernia Ewy
Beza Kawowa z Malinami 180

syna. Jedynie mój mąż na ich widok pozostaje lekko obojętny, czego nie mogę zrozumieć po dziś dzień Dzisiejsza beza jest z mocno kawowym kremem, malinami i czekoladą… gorzką miętową Jest wspaniała. Bardzo Wam polecam. Składniki na bezę: 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo(...)połączenia się. Na pierwszy blat bezowy wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Ozdabiamy malinami i gorzką czekoladą. Dodatkowo: 300 g malin 50 g gorzkiej czekolady np. miętowej The post Beza Kawowa z Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
Miętowa serpentyna 168

porcji: 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata); 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki); 2 łyżki cukru pudru; 1 łyżka likieru miętowego; 175 g czekolady deserowej; Do dekoracji: 200-300 ml śmietany kremowej 30%; 1 łyżka cukru pudru; czekolada do posypania;   Wykonanie: 1. W dużej misce ubić śmietanę kremówkę. 2. Dodać twarożek(...)jogurt oraz cukier puder, starannie wymieszać. Przełożyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likier miętowy i wymieszać. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko przestudzić i wlać powoli do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera. 3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny

In my kitchen
Pavlova zielona; Mięta-kiwi-czekolada 103

łyżeczki  1 kiwi posiekana na drobno czekolada deserowa sos miętowo-miodowy 3-4 łyżki miodu garść świeżych liści mięty posiekanych na małe kawałeczki kilka kropli whisky  czekoladowo-miętowe karmelki: kawałki czekolady  listki mięty 2 łyżki cukru Przygotowanie: Ubijać białka na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce powoli miksując, aż masa będzie perłowo błyszcząca i gładka na koniec(...)piekarniku, ale po kilku godzinach po wyjęciu z piekarnika też jest pyszna- minimum 4-8 godzin. Podawać ostudzoną. Powinna być chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku. Jasno zielona-miętowa na zewnątrz, zaś w środku kolor będzie bardziej intensywny. Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem. Na ostudzoną bezę położyć mascarpone. Dekorować plasterkami kiwi i posiekaną deserową czekoladą. Przygotować sos. Na rozgrzaną

KreatywnePiny
Czekoladowe koszyczki z musem czekoladowym z miętą: Marcowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 160

sztuk): Miseczki czekoladowe: 1 tabliczka czekolady łyżka masła Mus czekoladowy: tabliczka gorzkiej czekolady 4 łyżki cukru pudru 150 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej 1 białko jajka łyżeczka likieru miętowego pokrojone drobno liście mięty Dodatkowo: śmietana kremówka na bitą śmietanę i owoce - u mnie truskawki Miseczki czekoladowe Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej. Studzimy, po czym zanurzamy w czekoladzie coś(...)jeszcze raz. Dzięki temu koszyczki nie będą bardzo łamliwe i będą grubsze. Mus czekoladowy Czekoladę roztopić, i odstawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodać do niej liście mięty i likier miętowy i dokładnie wymieszać. W dwóch osobnych miskach ubić: w jednej białko, w drugiej śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę zmiksować z przestudzoną czekoladą i do wszystkiego delikatnie, łyżką wmieszać

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Likier orzechowo – korzenny 159

sztuki anyżu (lub 1 łyżeczka sypkich ziarenek) 1/3 laski cynamonu 20g kandyzowanej skórki z pomarańczy 2/3 laski wanilii 35g suszonych śliwek 1 plaster cytryny (grubości około 3mm) 2 cukierki miętowe (landrynki) 3 ziarenka pieprzu 300g brązowego cukru 1 litr wódki czystej Zielone orzechy włoskie myjemy ciepłą wodą i przekrawamy na pół (ważne by wnętrze orzecha było jasne i bez robaków(...)innym szczelnym, szklanym naczyniu. Całość zalewamy wódką pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 6 do 8 tygodni. Najlepiej na początku potrząsać co pewien czas likierem, by cukier i cukierki miętowe dobrze się rozpuściły. Po kilku dniach likier stanie się ciemniejszy. Po upływie 6 – 8 tygodni, likier przecedzamy przez gazę lub bardzo gęste sito i wlewamy do mniejszych butek, które szczelnie zamykamy

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania