wzbudzały mnóstwo emocji: począwszy od ciekawości po radość z próbowania nowych intrygujących połączeń. Deser Ze wszystkich elementów degustacji do deseru, jako jedynego, miałem drobne uwagi. Truskawka kompresowana w cydrze, miętowa tapioka, krem mascarpone z dodatkiem limonki oraz czekolada z orzechami. To wszystko zapowiadało się całkiem dobrze. Niestety najmocniejszym punktem okazała się czekolada z orzechami. Truskawce na rauszu zabrakło moim zdaniem(...)wyważony w smaku deser. Listek mięty moim zdaniem znacznie lepiej dopełniałby całość i mam nadzieję, że podczas festiwalu pojawi się on zamiast kuleczek z manioku skąpanych w syropie miętowym. Podsumowanie Podsumowując, degustację w Novovainie uważam za udaną. Szef Kuchni — Kacper Frączyk pokazał, że potrafi ciekawie łączyć smaki i pokazać coś nowego i świeżego. Menu ma wiele mocnych punktów; szczególnie odnoszę
Food Squaresprawdzonych przepisów na pyszne babki Wielkanocne! Począwszy od tych tradycyjnych drożdżowych, skończywszy na szampańskich i miętowych :) 1. Tradycyjna Babka Wielkanocna 2. Babka sojowa 3. Babka Wielkanocna z zsiadłego mleka bez cukru 4. Babka serowo- czekoladowa 5. Babka miętowa z czekoladą 6. Wielkanocna babka cytrynowa 7. Babka waniliowa z kardamonem 8. Babka z rodzynkami 9. Babka szampańska 10. Babka drożdżowa
Tradycyjna Kuchniaokoło 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie, że spokojnie przekroimy je tak by posmarować powidłami i jeszcze np. kremem miętowym ( do podanych tu składników na ciasto wystarczy kremu miętowego z połowy wymienionych w nim składników). A na Święta proponuję upiec ciasto w podłużnej foremce z podwójnej ilości składników
Proste PotrawySernik o smaku słynnych czekoladek z miętowym nadzieniem. Ja bardzo lubię to połączenie głębokiego smaku czekolady i mięty, dlatego w ostatni weekend postawiłam na deser w klimacie After Eight. SERNIK AFTER EIGHT Składniki: spód: 150 g ciastek czekoladowych 100 g masła masa serowa: 500 g sera 3 jajka 1 budyń czekoladowy 1/3 szklanki łyżki kakao 3/4 szklanki cukru(...)takiej kąpieli wodnej pieczemy sernik przez godzinę w 180 stopniach. wierzch: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a na koniec mieszamy delikatnie z syropem o smaku mietowym. Miętową śmietaną dekorujemy wierzch ostudzonego sernika
Bon appetit mon amieRewelacyjny sernik na zimno o kokosowym smaku i spodzie z pokruszonych andrutów z dodatkiem nutelli miętowej, orzeźwiający i ciekawym smaku, umili rodzinne chwile przy stole. Jeden z lepszych serników bez pieczenia. Składniki: Tortownica 23 cm Spód: 12 dag suchych wafli 20 dag nutelli miętowej-może być orzechowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady Masa serowa: 1 szklanka jogurtu greckiego 1 szklanka
Wanilia i Kardamondwóch kwadransach jakie kotlety spędzą w piekarniku, Wasze kuchnie wypełni cudowny aromat pikantnych przypraw, a Wy raczyć się będziecie ich wyjątkowym smakiem. Ostrość przełamie tu łagodny sos miętowy na bazie jogurtu – możecie użyć zwierzęcego lub roślinnego, zależnie od preferencji. Składniki na około 12 niedużych kotletów: 2/3 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa) + 1 1/3 szklanki wody 1 batat (słodki ziemniak(...)blasze. Blachę wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut, w połowie pieczenia kotlety ostrożnie przewrócić na drugą stronę przy pomocy szerokiej łopatki. Kotlety podawać z sosem jogurtowym. Miętowy sos jogurtowy: 150 g jogurtu zwierzęcego lub roślinnego (ewentualnie można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z dodatkiem odrobiny soku z limonki lub cytryny) duża garść listków świeżej mięty garść świeżej kolendry sól
Even Better Foodwszystkimi składnikami. Pychota! Koniecznie spróbujcie! (9 sztuk) 120g mąki pszennej 80g cukru (można nieco mniej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 100 ml napoju jabłkowo-miętowego (polecam Victoria Cymes ) 50 ml oleju Dodatkowo: 2 jabłka (małe) 50g czekolady (u mnie mleczna) Opcjonalnie: polewa czekoladowa (np. czekolada + odrobina mleka) Jabłka należy pokroić w kostkę, a czekoladę drobno(...)posiekać. Przygotować muffinki. W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, w drugiej - jajko, olej oraz napój jabłkowo-miętowy. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka oraz czekoladę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (*), wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek
Di gotujeszklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju barwniki: 2 łyżki zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby 2-3 łyżki soku z buraka opcjonalnie: kilka kropli olejku miętowego nadzienie: 400g serka śmietankowego 3 łyżki cukru waniliowego świeże truskawki kiwi Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolite ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i olejek miętowy (opcjonalnie
Obiad gotowygustu. Drink jest dość lekki i orzeźwiający, a jego moc możecie dostosować do własnych preferencji. Polecam! 1 część wódki (np. 50 ml) 2-3 części napoju jabłkowo-miętowego (polecam Victoria Cymes ) Dodatkowo: plaster jabłka (kwaśnego; najlepiej ze skórką) lód (pominęłam) Do schłodzonej szklanki z lodem należy wlać wódkę, a następnie napój jabłkowo-miętowy. Całość wymieszać
Di gotujeSUSZONYMI POMIDORAMI przepis na: QUICHE Z GRUSZKĄ, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CAMEMBERTEM, POSYPANE RUKOLĄ przepis na: SANGRIĘ, CZYLI OWOCOWE ORZEŹWIENIE przepis na: BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM POBIERZ PDF przepisy-na-wystrzalowego-sylwestra-by-eat-me-fit-me A może skusisz się na BŁYSKAWICZNE CIASTO Z POMARAŃCZAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-MIĘTOWYM? Wykonanie Ciasto francuskie rozwiń i nakłuj widelcem
Eat me! Fit me!ozdobne wzory. Lukier rzadki do malowania pierników – reszta lukru, który zostanie z dekoracji – 3 łyżki soku z cytryny – 6 kropli miętowych (takich z apteki) – przegotowana woda w ilości takiej, aby lukier był dość rzadki, taki do malowania Wykonanie: – Zmiksować gęsty lukier z sokiem z cytryny(...)kroplami miętowymi i wodą. Ilość wody zależy od ilości gęstego lukru, jaki pozostał. – Należy dodawać ją powoli, aby zbytnio nie rozrzedzić lukru. – Polukrowane pierniczki ozdobić kolorowymi cukierkami i posypkami
To co kochamzielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem i pomarańczą Koktajl
Moja smaczna kuchniaTruskawki w nowej odsłonie - mój dzisiejszy pomysł :) Składniki na sałatkę truskawkową w sosie miętowym (2 porcje): 20 truskawek garść słonecznika garść żurawiny 20 listków mięty 2 łyżki jogurtu naturalnego płaska łyżka cukru trzcinowego Truskawki umyć i pokroić na ćwiartki. Dosypać garść słonecznika i żurawiny. Jogurt naturalny połączyć z cukrem i listkami mięty, zblenderować. Sałatkę zalać sosem miętowym i wymieszać
Karola gotujełyżeczki masła 9 kostek gorzkiej czekolady Owoce umyć, obrać i usunąć z nich pestki, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Schłodzić tak przygotowaną sałatkę owocową w lodówce. Sos miętowy: wrzucić do garnka liście mięty, jogurt naturalny, brązowy cukier i zblenderować. Sos czekoladowy: zagotować mleko, wrzucić kostki czekolady i masło. Dokładnie mieszać do powstania gładkiej masy. Na brzegach talerzy rozłożyć(...)owoce, polać sosem miętowym. Na ich środku umieścić lody na które należy polać sos czekoladowy
Karola gotujeDzisiaj po całym domu roznosił się zapach pesto bazyliowo - miętowego, które podczas moich kuchennych wypieków, sprawiało, że czułam się jak na wakacjach, w ciepłych krajach. Idealne warunki do pracy, toteż powstały dwa cudowne, wytrawne wypieki. Pizza już mi się znudziła, zaszalałam, wena twórcza zdziałała cuda! Podstawą mojego dzisiejszego, jednego z dwóch, wypieków, było dobrze już znane ciasto na pizzę, które(...)pizzę, przepis znajdziesz tutaj czarnuszka do posypania mąka do posypania blatu ostra papryka w proszku do posypania oliwa z oliwek do wysmarowania formy do podania domowej roboty pesto bazyliowo - miętowe lub inne, np. pesto rosso lub genovese Przygotowanie: Okrągłe naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wyrośnięte ciasto na pizzę rozwałkowujemy, wycinamy krążki, wielkości szklanki. Każdy krążek formujemy, aby uzyskać kształt
Moja smaczna kuchnia