wariację czyli panna cottę miętowo-limonkową z musem z kiwi Składniki: Panna Cotta: - 200g śmietanki kremówki - 200ml mleka - 10g żelatyny - 1 limonka - starta skórka z jednej limonki - 50ml likieru miętowego - opakowanie cukru waniliowego - kilkanaście listków świeżej mięty Mus: - 3 kiwi - 3 łyżeczki cukru Najpierw siekamy na drobno listki mięty do których ścieramy skórkę z jednej limonki i z tej też(...)nasz biały płyn ;) Po zagotowaniu ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę jednocześnie cały czas mieszając. Gdy żelatyna połączy się z mlekiem dodajemy przecedzoną miętę z limonką i likier miętowy. Wszystko mieszamy, przelewamy i zostawiamy w lodówce do stężenia. Kiedy mleczny napój zamieni się w sztywną masę, bierzemy się za mus. Obieramy i kroimy na drobno kiwi (wycinając twarde końcówki), wrzucamy
Kuchenne Wariacjewiem czy wiecie, ale mięte równie dobrze możemy dodawać do sałatek, twarogu czy farszu mięsnego. Dodana do gotującego się mleka, zapobiegnie jego zważeniu. Żute liście mięty zadziałają jak miętowa guma i kofeina! Może mieć ją każdy przez cały rok i jest bardzo łatwa w uprawie, więc zachęcam każdego z was zwłaszcza jeśli dopiero chcecie zacząć swoją przygodę z uprawą(...)rośliny należy utrzymywać wilgotną. Od czerwca do sierpnia należy przycinać pojawiające się kwiaty na czubki mięty, zanim rozkwitną. Co 3-4 lata należy przesadzić miętę, aby utrzymać jej intensywny miętowy smak i zapach. Prawda że łatwe? Lubicie mieć swoje świeże ziółka? Czy może raczej jesteście zwolennikami tylko i wyłącznie suszonych ziół? Chętnie się dowiem jak to u was jest, piszcie
Dominacja smakuzielonym jęczmieniem Koktajl marchwiowo - pomarańczowy Koktajl marchwiowo - pomarańczowy z jogurtem Koktajl śliwkowy z kokosem i chia Koktajl śliwko - jagodowy Koktajl truskawkowy Koktajl truskawkowo - bananowy z kaszą gryczaną Koktajl truskawkowo - miętowy Koktajl truskawkowo - miętowy z czekoladą Koktajl truskawkowy z natką z pietruszki i jagodami goji Koktajl warzywny na maślance Koktajl z cytrusów Koktajl z egzotycznych owoców Koktajl z jarmużu z bananem
Moja smaczna kuchniabiałego rumu świeża mięta 1 limonka 2 łyżeczki brązowego cukru Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu miętowego (opcjonalnie) Suche składniki mieszamy razem w misce. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok z połówki. Do suchych składników dodajemy wszystkie mokre: mleko, olej, jajko, sok z limonki i skórki. Mieszamy(...)kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać także na przygotowanie kremu: schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Do gotowego kremu można dodać nieco miętowego syropu i wymieszać szpatułką. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Żeby babeczki wyglądały bardziej sylwestrowo przygotowałam papilotki, które okleiłam srebrnym papierem do pakowania. Szablony do samodzielnego wykonania ozdobnych papilotek
Ciastkozercykoktajle, które będą Wam smakować. Koktajle można też tworzyć na bazie przegotowanej wody, czy herbat ziołowych. Wystarczy, że zamiast wody, mleka czy soku dodamy do owoców i warzyw herbatę miętową, zieloną, z melisy, czy z mieszanki świeżych ziół. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby herbaty ziołowe, które chcemy wykorzystać do koktajli zaparzyć wcześniej przegotowaną wodą (muszę się pochwalić(...)około 1 minutę. Podajemy od razu po przygotowaniu. Koktajl pomidorowy z chili i bazylią. Przepis na 1 porcję: 3 średnie pomidory sól i szczypta chili 100 ml zimnej herbaty miętowej kilka listków świeżej bazylii Pomidory myjemy, usuwamy twarde części i kroimy na ćwiartki. Przekładamy do blendera, dodajemy wodę oraz sól i odrobinę chili, oraz świeże listki bazylii. Miksujemy. Jeśli koktajl
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj będzie hebraciany post. Już jakiś czas temu otrzymałam pyszny zestaw herbatek ziołowych POSTI, to właśnie na bazie jednej z nich robiłam miętowo-czekoladowe brownie, dzięki którym wygrałam konkurs, podczas wydarzeń BlogerChefa. Przepis na ciasto możecie znaleźć [ tutaj ]. A relacje z konkursu w osobnym poście [ tutaj ]. W paczce znalazłam rozmaite herbaty oraz uroczą puszkę z miętą. Wybór smaków był naprawdę(...)pomarańczą, Mięta, Mięta z jabłkiem i cynamonem. Zimnymi, długimi wieczorami testowałam pyszne herbaty... Najbardziej zasmakowały mi Mięta z jabłkiem i cynamonem oraz Melisa z truskawką, poza tym uwielbiam Miętowy smak. :) Melisa jest znakomita po ciężkim i stresującym dniu w pracy, wycisza i uspokaja. Do tego kocyk i dobra książka i jest doskonale... Mięta znakomicie sprawdziła się podczas Świąt, kiedy
TrufelkowoMiętowe hasło nie zostało odwołane, dlatego pozwoliłam sobie przygotować ciasto czekoladowo-miętowe ;) Nie korzystałam tu z jakiegoś konkretnego przepisu. Powstał w mojej głowie w trakcie samej realizacji. Wszystkiego było "na oko" i nieźle się natrudziłam, żeby opisać swoje poczynania poniżej. Ale udało się :) Ciasto jest niezwykle smaczne, bo i samo połączenie mięty z czekoladą z zasady jest bezbłędne. Konsystencją plasuje
zadanie-gotowanieciągle szukam nowych pomysłów na jej wykorzystanie. A połączenie jej z ostatnimi już chyba w tym roku truskawkami wydawało się znakomitym pomysłem. Mus wyszedł lekki, intensywnie truskawkowy i lekko miętowy (mięta imbirowa jest dużo subtelniejsza od zwykłej; jeśli więc użyjecie innej odmiany, radzę dodawać ją po trochu, żeby nie zdominowała truskawkowego smaku), zaskakująco sycący. Naprawdę pyszny. Spróbujcie, póki jeszcze można(...)targach kupić truskawki. Mus truskawkowo-miętowy Składniki: (na 4 porcje) 3 listki żelatyny 250 g truskawek 50 g cukru 3 łodyżki mięty imbirowej 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 2 truskawki kilka listków i kwiatów mięty imbirowej żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka razem z cukrem. Zagotować; gotować przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZałożyłam sobie, że w miętowym tygodniu przygotuję jakiś deser. I oto jest! A właściwie są ;) Tartaletki z miętowym budyniem. Już sam budyń jest warty grzechu, a w połączeniu z kruchym ciastem kusi jeszcze bardziej :) Naprodukowałam go nieco z górką i z ogromną przyjemnością zjadłam bez żadnych dodatków. Namawiam Was do samodzielnego przyrządzania tego typu deserów, bo paleta smaków jest znacznie
zadanie-gotowanierower :) Spróbujcie :) Składniki: 1/3 opakowania makaronu ryżowego chińskiego 8 pomidorków koktajlowych 2 garści miksu sałat nieduża cebula duży ser oscypek lub 3 mniejsze (u mnie mieszany wędzony) Sos limonkowo -miętowy z ogórkiem (przepis pod linkiem) do podania Przygotowanie: Sos limonkowy robimy według przepisu na SOS. Makaron gotujemy przez około 8 minut. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki kroimy na pół, cebulę(...)delikatnie solimy. Ser kroimy w plastry i mieszamy w miseczce z makaronem, sałatą, cebulą oraz pomidorkami. Delikatnie całość posypujemy swieżozmielonym pieprzem. Podajemy z ulubionym sosem ( u mnie sos limonkowo miętowy). Smacznego
ChilliJemysuper kolacja, tym razem bez dodatku mięsa, prawdiwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką. Bakłażana podałam z dipem miętowym (przepis na dip znajdziesz tutaj ). Jeśli użyjesz ciecierzycy z puszki danie szybkie do przygotowania. Osobiście nie lubię smaku ciecierzycy z puszki, nawet najdokładniej wypłukanej, dlatego gotuję jednorazowo zawsze ciut więcej(...)pieprzem do smaku farszem napełnić obgotowane połówki bakłażana. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, obłożyć startym na tarce parmezan zapiekać w 200`C około 20 minut podawac z dipem miętowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!MIĘTOWA PANNA COTTA ma niezapomniany smak lata, a z dodatkiem... Artykuł MIĘTOWA PANNA COTTA Z RABARBAREM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEduże jajka starta skórka z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 cukier waniliowy 5 – 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki olejku pomarańczowego 4 łyżki mocnego naparu herbaty miętowej (do ozdoby) wiórki kokosowe cukier ozdobny Wykonanie Twaróg półtłusty mielimy dwukrotnie. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, ricottę, cukier puder, cukier waniliowy, otarta skórkę cytrynową. Całość miksujemy. Nastepnie dodajemy(...)jajku i nadal miksujemy. Teraz czas na zapachy. Wyciskamy sok z cytryny, dodajemy olejek pomarańczowy oraz przestudzony napar z herbaty miętowej. Najlepiej użyć herbaty liściastej, zaparzyć mocny napar, przecedzic przez sitko i wystudzić. Masę zmiksować na wolnych obrotach. Pod sam koniec miksowania dodać śmietankę. Masę serową przełożyć do tortownicy (20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200C. Sernik piec
Raj dla PodniebieniaZastosowanie : M ięta zawiera olejki eteryczne, kwasy organiczne, flawonoidy i sole mineralne. Dzięki tym składnikom likier miętowy pobudza apetyt, działa przeciwzapalnie oraz żółciopędnie. Likier miętowy możemy stosować bólach żołądka, niestrawnościach, chorobach górnych dróg oddechowych, grypie,anginie,przeziębieniu, gorączce
Przepisy i porady kulinarnenowalijki, jednak gdy tylko pojawi się w ogrodzie, z pewnością urwę pęczek, by uzupełnić tę przepyszną propozycję w rosnącą na słońcu zieleninę. Inka z błonnikiem, świeży posmak odrobiny miętowego aromatu uzupełniony słodką, rozpływającą się czekoladą i mlekiem z dodatkiem wanilii, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Kto chociaż raz spróbuje - zakocha się! :-) Polecam smakoszom kawy i nie tylko :-) Miętowa Inka
Poezja Smaków - blog kulinarny