chce, nic się robić nie chce... Chce się tylko leżeć. Leżeć i pić. Dziś zapraszam na pyszną lemoniadę imbirową. Orzeźwi i ochłodzi. Na blogu jest również: lemoniada miętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) , lemoniada truskawkowa i lemoniada z rabarbaru Lemoniada imbirowa Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki
Kulinarne przygody Gatityroku robię dużo różnych lemoniad. Są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od napojów sprzedawanych w sklepach. Na blogu pojawiła się już lemoniada miętowa , lemoniada , lemoniada miętowa (II wersja) i lemoniada z rabarbaru . Dziś pojawia się lemoniada bazyliowa, a w planach mam jeszcze lemoniadę truskawkową i z czarnego bzu. Lemoniada bazyliowa Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityKupujmy owoce i róbmy koktajl: truskawka melon jogurt. Na blogu znajdziecie również inne owocowe i warzywne koktajle i soki: Koktajl truskawki-ananas Pij i chudnij, czyli Sassy water Lemoniada miętowa II Koktajl truskawkowo-jogurtowy Najprostsza lemoniada Lemoniada miętowa Szpinakowy koktajl z ananasem Lemoniada z rabarbaru Koktajl: jogurt naturalny, kukurydza i czerwone pomarańcze Cudowny napój cytrynowy Koktajl: melon banan kiwi Napój
Kulinarne przygody GatityDżemu i konfitury z miętą robię już od dwóch lat, pewnie kolejne też będę robić. Lubię miętę i nic na to nie poradzę. Konfitury te moje nie są mocno miętowe, więc spokojnie, słoik po otwarciu nie pachnie gumą miętową :) Technika smażenia tak jak wspomniałam w poprzednich postach jest starą babciną metodą, pewnie gości w każdym domu, a dla tych
Blondynka Gotujemających ochotę na letnie orzeźwienie dla fanów truskawek :) dla czujących miętę do mięty Składniki: 150g truskawek 50ml wody (lub czerwonego wytrawnego wina) 30g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka syropu miętowego (opcjonalnie) 6 gałek lodów waniliowych lub śmietankowych (ok. 200g) 200ml mleka garstka liści mięty listki mięty i truskawki do dekoracji Wykonanie: Truskawki myjemy, wycinamy szypułki i kroimy na połówki. Dodajemy(...)cukier i gotujemy. Gdy zaczną wrzeć dodajemy wodę (wino) wymieszaną z mąką ziemniaczaną i syropem miętowym (opcjonalnie). Truskawki można porozmiażdżać widelcem. Mieszamy energicznie. Następnie przygotowujemy warstwę miętowo-waniliową. Lody miksujemy z liści mięty i mlekiem. Do pucharków wykładamy gorące truskawki, a na nich zimną warstwę miętowo-waniliową. Dekorujemy miętą i truskawkami. Można na górze deseru położyć jeszcze dodatkową gałkę lodów
Mania WypiekaniaOrzeźwiający koktajl owocowo-miętowy Za oknami wysoka temperatura, dlatego warto sięgnąć po orzeźwiający koktajl owocowo- miętowy, który jest zarówno bardzo smaczny, prosty i szybki w przygotowaniu. To doskonałe źródło wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Ma działanie moczopędne, dzięki czemu przyspiesza pracę nerek, co przyczynia się do usuwania z organizmu nadmiaru toksyn oraz wody zgromadzonej w tkankach
Fit-aminaMięta rośnie w ogródku jak szalona. Muszę chyba ją zerwać i zrobić jakiś syrop miętowy. Przyda się do owocowych koktajli dla dzieci. Dla dorosłych mam coś lepszego. Domowy likier miętowy. Tymczasem wykorzystuję ją na bieżąco. Stąd też taki „wysyp” różnych napojów z jej udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku
Wiem co jempuszka mleka skondensowanego słodzonego (533 g) 400 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 lub 36% ok. 400 g truskawek szczypta soli 1,5 łyżki domowego ekstraktu miętowego Przygotowanie: 1. Misę miksera wraz z rózgą wstawić do zamrażalnika. 2. Truskawki umyć i odszypułkować. Kilka truskawek pokroić w drobną kostkę i odłożyć, resztę zblendować na gładki mus. 3. Do zmiksowanych truskawek dodać skondensowane(...)mleko, szczyptę soli i ekstrakt miętowy, miksować do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przelać masę do dużej miski, dodać pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. 4. Wyjąć misę miksera z zamrażalnika, wlać do niej zimną śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. 5. Ubitą śmietanę dodawać po łyżce do zmiksowanych truskawek i delikatnie połączyć. 6. Kiedy masa będzie
Domowa Cookierenka Agiawokado 1/4 szklanki syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 6 łyżek oleju kokosowego (roztopionego) 1,5 szklanki wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu miętowego szczypta soli Polewa: 1/4 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki syropu z agawy 1/4 szklanki tradycyjnego kakao pół łyżeczki ekstraktu miętowego Przygotowanie: Formę o średnicy 20 cm (lub mniejszą) wyłożyć folią spożywczą
Domowa Cookierenka Agiciast KREM: 1/2 litra śmietany kremówki 500 g sera ricotty 5 łyżeczek żelatyny spożywczej 100 g cukru pudru 1/2 kg truskawek sok z 1 cytryny 150 ml likieru miętowego DEKORACJA: 3 łyżki mielonych pistacji truskawki świeże listki mięty Sposób przygotowania ZIELONA ŁĄKA : jajka ubić na puszystą pianę z cukrem,mąkę pszenną wymieszać dokładnie z proszkiem do pieczenia i mąką(...)puder dodać serek ricottę wymieszać z żelatyną. Masę podzielić na pół. Białą część wyłożyć na upieczony zielony zimny spód wygładzić powciskać w masę truskawki. Do połowy śmietany wlać likier miętowy i wymieszać. Wyłożyć na truskawkową masę wygładzić.Udekorować truskawkami świeżymi listkami mięty i posypać wierzch mielonymi pistacjami. Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny lub całą noc w celu
Wanilia i KardamonRisotto z selera. Niezmiennie najczęściej odwiedzanym na moim blogu jest Dietetyczne kremowe Risotto kalafiorowe Jakowoż lato się już zaczęło i narasta chęć na odświeżające smaki tym razem podaję Risotto miętowe z podduszonym porem które nadaje mu delikatnego słodkiego smaku i kremowości.Kozi kremowy ser uszlachetnia smak sosu choć można zastąpić go zwykłym serem Brie. Masło w risotto to podstawa choć(...)sera i masła.Warzywnym uzupełnieniem witamin jest bardzo zdrowy bób lub inne zielone warzywo np.cukinia lub szparagi By danie było kompletnie obiadowe i nasyciło męskie potrzeby żywieniowe na tym miętowym risotto można podać kawałek łososia z patelni doprawiony tylko sola i pieprzem bez żadnych dodatków.Miseczka sałaty lub rukoli z prostym winegretem na oliwie dopełni szczęścia. SKŁADNIKI: 1 por pokrojony
Sztuka gotowania w/g Samirymiętą. Najlepiej wykorzystać świeżą miętę, ale jeżeli takiej nie posiadacie, to można użyć dwóch torebek herbaty. SKŁADNIKI 1 kg truskawek 2 banany garść świeżej mięty (albo dwie torebki herbaty miętowej) 1/2 cytryny 1 kefir WYKONANIE Do małego kubka włożyć umytą miętę (lub herbatę miętową) i zalać wrzątkiem. Parzyć 15 minut, po czym wyciągnąć miętę, a napar włożyć do lodówki, żeby
Passions hobbies lifetyle nawijam o lodach truskawkowych to dlaczego dzisiaj nie ma przepisu właśnie na nie? Ano ponieważ zaraz po truskawkowych na drugim miejscu moich ulubionych lodów plasują się właśnie lody miętowe z kawałkami czekolady :) Pyyyycha! :) Jak już kiedyś wspominałam, udało mi się dorwać dosłownie za grosze maszynę do lodów :) I tak właśnie ostatnio przyszedł czas, aby ją w końcu wypróbować(...)poniżej sami widzicie efekt:) Jeśli nie macie świeżej mięty możecie spokojnie użyć kropli miętowych ( też się sprawdzą, próbowałam :)). Posłużyłam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ). Składniki na około 700 ml lodów 300 ml mleka (najlepiej 3.2%) 300 ml śmietany kremówki 4 żółtka 4-5 łyżek cukru pudru 1 szklanka liści mięty (liście mają być w szklance lekko ubite) 50 g gorzkiej
My simple kitchensera feta z arbuzem jest oczywiste, a gdyby tak fetę zamienić na Ser Koryciński Swojski Czesławy Zarzeckiej ? No właśnie. Pamiętacie Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy ? Właśnie wtedy marynowałam ten ser w takim smaku, aby pasował do tej właśnie sałatki. Bo ta sałatka nie dawała mi spokoju, strasznie długo chodziła za mną i nie żałuję. Jest(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: Marynowany Ser Koryciński w Oliwie z Oliwek Cytrynowo Miętowy roszponka arbuz truskawki Wykonanie: Naprawdę warto zamarynować sobie ser, ma same plusy, bo oliwa z zalewy spełnia rolę oliwy smakowej, którą możemy polać sałatkę. Taki ser długo można przechowywać w lodówce
Blondynka Gotuje