dzięki Bogu wraca znowu do łask, bo to pyszny i zdrowy napój, bez sztucznych dodatków. Na blogu znajdziecie również proste przepisy na najprostszą lemoniadę , lemoniadę z rabarbaru i lemoniadę miętową. Lemoniada miętowa II Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na ok. 1000 ml napoju Składniki: 1 pęczek mięty 3 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1 litr wody Wykonanie: Miętę(...)dzbanka, wkładamy miętę, dzbanek przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia. Gdy woda przestygnie dodajemy cukier i mieszamy, żeby się rozpuścił. Do blendera wrzucamy odłożone gałązki mięty, wlewamy 1/2 szklanki miętowego naparu i dokładnie blendujemy. Przelewamy z powrotem do dzbanka, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i wkładamy do lodówki, do całkowitego schłodzenia
Kulinarne przygody Gatitymielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa: 350 g truskawek + 8 szt. do dekoracji 3 łyżki cukru 2 torebki herbatki miętowej 1 szklanka wody 2,5 łyżeczki agaru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)całkowitym wystudzeniu wstawić sernik na min. 4 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc). 7. Na drugi dzień przygotować galaretkę: Dwie torebki herbatki miętowej zaparzyć w 1 szklance wody. Gdy się zaparzy przelać ją do rondla, dodać umyte i odszypułkowane truskawki. Całość zagotować, a następnie zblendować. Na koniec dodać agar i dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, aby troszkę przestygło. Następnie
Domowa Cookierenka AgiMiętowy sernik z granatem.... nie, nie takim co wybucha....:) takim co przyjemnie chrupie podczas jedzenia, na zimno, orzeźwiający w smaku, podany z owocowym sosem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.Choć nie jestem do końca z niego zadowolona, bo dałam za mało żelatyny i źle się kroił, smakował świetnie! Składniki: Spód: 20 dag herbatników kakaowych 3 łyżki musli(...)masła Masa serowa: 40 dag twarogu trzykrotnie mielonego 15 dag cukru pudru 150 ml śmietanki kremowej 30% 3 łyżki żelatyny spożywczej 15 ml likieru miętowego 2 limonki odrobina zielonego barwnika w żelu Dodatkowo: 1 granat Sos owocowy: 15 dag malin 10 dag jagód lub jeżyn 1 łyżka cukru 100 ml wody Sposób przygotowania: Herbatniki mielimy w malakserze łączymy z musli
Wanilia i KardamonDziś na blogu kolejna odsłona lemoniady , tym razem będzie to lemoniada miętowa. Zamiast kupować w sklepie napoje ze sztucznymi dodatkami, konserwantami, etc. zróbmy sobie do picia coś zdrowego i pysznego sami. Nakład pracy nie jest wielki,a możliwość komponowania smaków nieograniczona. Dziś mięta w roli głównej. Lemoniada miętowa Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje(...)woda wystygnie. Jeśli nie możemy tyle czekać po 20 minutach miętę wyjmujemy, dodajemy cukier lub miód i mieszamy. Cytrynę bardzo dokładnie myjemy, wyciskamy z niej sok i dodajemy do miętowej herbatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziła, lub podajemy od razu z kostkami lodu
Kulinarne przygody Gatityzrobione przy użyciu domowych soków. Niestety zapas w piwnicy wszelkiego rodzaju soków się skończył, więc... stanęłam przy kuchence i w przypływie kulinarnej wyobraźni zrobiłam szybki syrop truskawkowo-miętowy. Rodzinie tak smakowało, że zamówili już większe ilości. No cóż, sama muszę przyznać, że w upalny dzień smakował domowy syrop truskawkowo-miętowy + gazowana woda i kostki lodu były idealnym orzeźwieniem. Spróbujcie(...)wyciśnięty z 1/2 cytryny. Gotujemy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia syropu. Syrop przelewamy do słoiczków. Słoiczki można zawekować, jeśli chcemy przechować nasz truskawkowo-miętowy syrop przez dłuższy czas (wówczas proponuję zwiększyć ilość składników). Ja przelałam mój syrop do jednego większego i jednego mniejszego słoiczka, wstawiłam do lodówki. U nas syrop truskawkowy postał zaledwie
Słodkie okruszkiKoktajl na bazie mleka, kompotu z rabarbaru z dodatkiem miętowej herbaty. Dzięki połączeniu tych smaków powstał bardzo smaczny, ciekawy i oryginalny koktajl. Schłodzony i podany z kostkami lodu będzie orzeźwieniem na letnie dni. Składniki: około 300 g rabarbaru 2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki zaparzonej miętowej herbaty „Posti” Przygotowanie: Do rondelka(...)wlać wodę, dodać cukier, obrany i pokrojony rabarbar. Gotować do miękkości i schłodzić. Następnie całość dokładnie zmiksować, wlać mleko i zaparzoną miętową herbatę. Wymieszać i schłodzić. Podawać z kostkami lodu. Smacznego
Oryginalny smakWspaniały miodowo-miętowy aromat i smak, lekko chrupiąca skórka i miękki serowy środek... Zapraszam Was serdecznie na mój miodowo-miętowy rogal drożdżowy. To ciasto doskonale nadaje się do codziennej porannej kawy lub herbaty, na spotkania z przyjaciółmi, imieniny itd. A zapach jaki unosi się podczas przygotowań, pieczenia, gdy wyciągniemy ciasto z piekarnika... jest piękny. Połączenie dwóch wspaniałych składników, jakimi(...)minut). W międzyczasie przygotowujemy miskę i pozostałe składniki. Masło topimy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, żółtko i cukier. Następnie dodajemy nasze miętowe mleko z drożdżami i wstępnie mieszamy ręką. Po czym powoli dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki. Miękkie, wyrobione ciasto formujemy
Słodkie okruszkimigdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie + chłodzenie Składniki: 100 g mąki pszennej, 100 g cukru(...)cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, szczypta soli, płatki migdałów do przybrania. Krem serowy: 250 g serka philadelphia, 100 g serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy
SzczyptaSmaQMiętowe muffinki z brzoskwinią są moim kolejnym pysznym deserem, który dopisuję do ulubionych. Dla mnie to coś nowego, bo oprócz miętowej herbaty czy też niezbyt dobrego ciasteczka miętowego w czekoladzie (kojarzycie je?) poza ten teren sama jej nigdzie nie wykorzystywałam. Przepis na nie wykorzystałam od Pora coś zjeść! Składniki suche 1 szklanka mąki pszennej 2 opakowania budyniu śmietankowego
pink envelopepączki ze skórką mówi "pączki ze skwarkami". Dla mnie idealne! Mi tam skórka nie przeszkadza. Oczywiście pączki nadziane! Oj dobrze nadziane, bo nadziewaliśmy je oboje. Czym? Pamiętacie Dżem Malinowo Miętowy , który robiłam w lecie? Tak, właśnie tym dżemem nadzialiśmy pączusie. Mmmm.... oj warto było robić ten dżem. Cudowne! Ten przepis jest już ze mną od 4 lat, pochodzi ze strony(...)spirytusu lub wódki sok i skórka otarta z 1 cytryny (ja użyłam kandyzowaną skórkę cytrynową) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: tłuszcz do smażenia domowy dżem malinowy z miętową lukier lub cukier puder do posypania kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Z 200 g mąki, drożdży i połowy szklanki ciepłego mleka zrobiłam rozczyn. Żółtka i jajko zmiksowałam z cukrem na jasną puszystą masę. Mąkę
Blondynka Gotujezęby na ości;) ) pochwalił! Do ryby podałam frytki ze słodkich ziemniaków czyli batatów. Pyszne!Pstrąg pieczony – składniki:2 pstrągi2 łyżki masłakoperek (można użyć suszonego)sól, pieprz, cytrynaSos cytrusowo-miętowy:50 g masłapieprz kolorowy w ziarenkachskórka otarta i sok z 1 cytrynyskórka otarta i sok z 1 pomarańczy2 łyżki miodu (zależy jak kwaśna jest cytryna to można dodać więcej)kilka(...)mniejsze kawałki. Skropiłam oliwą i doprawiłam pieprzem. Wstawiłam do piekarnika na ok pół godziny.Po upieczeniu ryby odlałam sos z foli i po podaniu na talerz polałam sosem cytrusowo-miętowym.Smacznego Post Pstrąg pieczony w sosie cytrusowo-miętowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plWysokie temperatury nastały o włączeniu piekarnika nie ma mowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty. Składniki: 2 szt herbata miętowa ekspresowa 1 l wody cukier brązowy w kostkach plasterki cytryny kostki lodu listki mięty Przygotowanie: Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut pod przykryciem. Letnią
Ala piecze i gotujetanie! Przyznacie mi rację, nie ma łatwiejszych lodów do zrobienia! Moje pozostałe przepisy na lody: Najlepsze lody owocowe bez maszynki Przepis na lody malinowe (bez maszynki) Domowe lody miętowe z likierem miętowym Domowe lody miętowe Najlepsze lody czekoladowe z truskawkami (deser lodowy) Najlepsze domowe lody owocowe Lody bananowe – pyszny deser Lody truskawkowe Lody domowe The post Łatwy przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsiebie. Też nie obeszłoby się bez małych zmian.Czekolada idealnie pasuje do mięty. Połączenie tak znane, odkąd tylko pamiętam. Połączenie przez wielu lubiane. Nie omieszkam nigdyzjeść sobie lodów miętowych z kawałkami czekolady czy też nie oprę się czekoladkom z miętowym nadzieniem.Topowy zestaw, który zawsze się sprawdza, zawsze smakuje i zawsze poprawia nastrój. A brownies z przepis Kasi są idealne. Kawa sprawia
W kuchni Karmel-itkiIndyjski sos miętowy robiłam już jakiś czas temu do obiadu i zakochałam się w nim ❤ Gdy otrzymałam paczkę przypraw od Evita-smak orientu , a w niej przyprawę garam masala, od razu pomyślałam o tym sosie. Tym razem postanowiłam dodać go do sałatki...i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo(...)miski. Winogrona myjemy, suszymy i kroimy w ćwiartkę. Kiełki myjemy, osuszamy. Do miski z sałatą dodajemy kurczaka, winogrona, kiełki brokuła oraz nasiona słonecznika. Wszystko polewamy przygotowanym wcześniej indyjskim sosem miętowym. Mieszamy
Kuchnia MagdaLeny