tylko. Truskawki, owoce leśne i owoce egzotyczne to tylko niektóre dodatki do mrożonego jogurtu. Zachęcam do przygotowania takiego prostego deseru, dzisiaj pierwsza propozycja. Świetnie pasuje do mrożonego jogurtu truskawkowo - miętowego z jagodami goji deserowe wino Monte Santi Original. Mrożony jogurt truskawkowo - miętowy z jagodami goji Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego kilka dużych truskawek, mogą być mrożone 2 garście suszonych jagód
Moja smaczna kuchniaprzygotowaniu. Dla dodatkowego orzeźwienia połącz owoce ze świeżą miętą czy melisą. Dla dorosłych polecam wino Monte Santi Original, słodkie, idealne nie tylko do tego deseru. Deser lodowy z miętowymi czereśniami, fistaszkami i kruszonką Składniki: 5 kruchych ciasteczek 1 garść solonych orzeszków ziemnych 1 garść czereśni 1 łyżka lodów waniliowych lub śmietankowych 1 łyżeczka świeżej mięty Przygotowanie: Ciasteczka rozkruszamy i przekładamy(...)talerz lub do miski. 3/4 kruszonki układamy na dnie słoiczka lub szklaneczki. Z czereśni usuwamy pestki, dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z posiekaną miętą. Miętowe czereśnie układamy na kruszonce i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi. Kolejna warstwa to lody waniliowe/śmietankowe. Wierzch deseru posypujemy pozostałą kruszonką, dekorujemy połówkami czereśni i świeżą miętą. Podajemy ze schłodzonym Monte Santi Original
Moja smaczna kuchnia24cm 250g herbatników maślanych 250g herbatników kakaowych 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 500g twarogu sernikowego (z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 300ml śmietanki słodkiej 30% 1 galaretka jabłkowo- miętowa (Wodzisław) 3 łyżki cukru pudru do sernika 3 łyżki cukru pudru do śmietanki 4 łyżki dżemu truskawkowego (u mnie z miętą) 1 galaretka truskawkowa z pianką (Winiary) posypka czekoladowa(...)Jabłka obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy sok z cytryny, 1/3 szklanki wody i stawiamy na małym ogniu. Do gotujących się jabłek wsypujemy galaretkę jabłkowo- miętową. Mieszamy i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Wylewamy na przygotowane herbatniki i pokrywamy warstwą kakaowych. Wstawiamy do lodówki. Twaróg sernikowy miksujemy z cukrem pudrem. Powoli dolewamy lekko stężoną galaretkę cytrynową. Masę sernikową
Kuchnia w czekoladzienadzieję, że dorobię się dobrego garnka w tym celu, bo moje emaliowane poległy... Najpierw jeden się przypalił, bo zapomniałam zwykłej konfitury pomieszać, a potem w trakcie przygotowywania dżemiku miętowo- truskawkowego oderwałam się od garnka do dzieci. Niestety trzeciej ręki nie miałam i o ile dżemy pyszne, tak garnki wiele nie pociągną, zwłaszcza jeden. Obawiam się że dalsze ich użytkowanie(...)kwestia czasu. Niemniej na dżemik zapraszam, bo smaczny że hoho! Składniki na ok 5-6 słoiczków: 2 kg truskawek 10 łodyżek mięty 2 kg cukru kryształu 2 łyżeczki kropli miętowych Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i pozbywamy szypułek, a nadpsute usuwamy. Przekładamy do garnka i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy gałązki mięty, krople miętowe i zasypujemy cukrem. Pozostawiamy
Kuchnia w czekoladzieliściach i pięknym zielonym kolorze. Jest o tyle wygodna, że nawet gdy zakwitnie, nie traci na urodzie i można ją z powodzeniem wykorzystywać w odróżnieniu od mięty pieprzowej. Herbata miętowa jest idealna na gorące dni, przy czym moja nie jest jest słodkim arabskim ulepkiem, w którym łyżka staje. Cukier pełni rolę konserwantu, więc nie mogę z niego zrezygnować, przygotowując(...)mrożenie koperku na zimę . Wkrótce zakwitnie i będzie się nadawał do ogórków i innych przetworów, w których koszyczki kopru spełniają istotną rolę. ----- Podobne: Likier truskawkowy Domowe magi Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa
Weekendy w domu i ogrodzieciasta i zawsze pieczenie odkładam na koniec listy rzeczy do upichcenia. Jednak Dzień Dziecka to idealny moment by sięgnąć po coś właśnie tak zabawnego jak Smerfny niebieski torcik zakrapiany miętowymi cukierkami i zabarwiany odrobiną niebieskiego koloru - pal licho odrobinę chemii, raz na rok można. Niech żyją dzieci :-) Składniki na biszkopt małą tortownicę: 5 małych świeżych jaj 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)dopiero przełożyć warstwą kremu. Ścisnąć dobrze ciasto, posmarować cienko kremem tort z wierzchu i po bokach oraz ozdobić piankami. Przechowywać w lodówce i smacznego! :-) Ps. Ciasto jest tylko delikatnie miętowe, by nadać mu większy posmak, można dodać pokruszone cukierki także do kremu - bezpośrednio na początku do mleka. Wszystkiego dobrego dla dużych i małych dzieciaków :-) Instagram /// Facebook
Poezja Smaków - blog kulinarnyPierożki Samosa czyli pierożki po indyjsku. Samosy mogą być podawana jako przystawka czy danie główne wegetariańskie bądź mięsne. Podawane często z sosem miętowym. Charakterystyczne dla Samosy są przyprawy związane z kuchnią indyjską co nadaje im mocno wyrazisty smak, a nas samych zaprasza do zapoznania się ze smakami nowej kultury Składniki: Farsz: 6 średnich ziemniaków 1 szklanka mrożonego(...)lepić po Indyjsku :) zawsze można wypróbować nasz sposób na polskiego pieroga :) Kiedy pierożki mamy gotowe, obsmażamy je na głębokim oleju do zarumieniania się pierożków :) Można zajadać je z sosem miętowym bądź spolszczyć i zjeść ze śmietanką :) Jak widać praca nad pierożkami w toku. Z przepisu możemy uzyskać około 40-50 pierożków. Wszystko zależy od wielkości średnicy ciasta i ilości farszu
W Moim Magicznym Domupraktycznych podstaw, czyli sposobów gotowania czy wyglądu kuchni, na przepisach kończąc. I jeden z nich wyjrzał na mnie spomiędzy stron i spowodował, że popędziłam do ogrodu na miętowe żniwa. W oryginalnej wersji w przepisie był boczek, na dodatek pieczony w ognisku. Ale jak do każdego z przepisów w tej książce i w tym autorzy podali sposób w jaki można(...)pokrojona w cienkie plasterki, na dobrej bułce, z sałatą, ogórkiem marynowanym i francuską musztardą była idealna. I ten aromat mięty. Mniam! To co do mnie nie przemówiło, to miętowe "czipsy"- autorzy polecają podjeść listki , które zapiekają się razem z mięsem. Spróbujcie sami, jak dla mnie chyba zbyt dużo mięty w mięcie. I oto mamy dowód, że nawet słowiański karku
les mirabellesspecjalne okazję, które wymagają wyjątkowych smakołyków. Klasyczne orzechowe blaty połączone z masą maślaną i dobrym naturalnym kakao oraz nalewką miętową tworzy dostojny i pyszny tort.... Składniki na duży tort, ok. 24 porcji. Tortownica o średnicy 26 cm. Składniki na 1 orzechowy blat, musimy upiec trzy takie same, każdy pieczony osobno. Jedna porcja na orzechowy blat, składniki musicie pomnożyć(...)pieczemy następny blat. Masa maślana klasyczna: - 50 dag masła bez dodatku oleju - 5 żółtek - 22 dag cukru - 3 kopiaste łyżki prawdziwego kakao - 4 lub 5 łyżek dobrej nalewki miętowej lub innego alkoholu 1. Na parze ubijamy żółtka z cukrem do czasu aż masa zbieleje, a cukier się rozpuści. Masło powinno być w temperaturze pokojowej aby dało się je dobrze zmiksować
Apetyczna babeczkamrożonego groszku 1 cebula 2 ząbki czosnku po 1 łyżeczce: soli, garam masala, kminu rzymskiego, wędzonej papryki, kozieradki, kolendry, chili, imbiru 1 łyżka oleju do smażenia Sos bazyliowo- miętowy 1 szklanka jogurtu naturalnego szczypta soli i pieprzu garść liści bazylii garść liści mięty Ziemniaki i batata obieram. Kroję w kostkę i gotuję do miękkość. Kalafiora również gotuję do miękkości(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak samo postępuję z resztą ciasta i farszu. Samosy piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut. Wszystkie składniki sosu bazyliowo- miętowego miksuję w malakserze na gładką masę. Gotowe samosy podaję od razu po upieczeniu z sosem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajałyżeczki posiekanego szczypiorku -6g. kawałek wędzonej makreli -100 g. 1 rozgnieciony ząbek czosnku - 3 g. 1 łyżeczka majonezu light -5 g. chrupkie pieczywo -11g. herbata miętowa niesłodzona bez ograniczeń ***************************************************** Kapustę pekińską wymieszać ze szczypiorkiem i kawałkami wędzonej ryby.Majonez wymieszać z czosnkiem i dodać do kapusty.Jeszcze raz wszystko że sobą wymieszać.Podawać z chrupkim pieczywem i herbatą miętową.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkichrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną Chicken Tikka , soczysty kurczak, marynowany w indyjskich przyprawach Prawn Curry , indyjskie curry z krewetkami w sosie na bazie cebuli i orzechów(...)były bardzo smaczne i bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ich smak. Na zakończenie wieczoru zeszliśmy do klubu, gdzie można było zapalić sziszę i posłuchać koncertu na żywo. Wybrałam tytoń pomarańczowo-miętowy. Było to idealne zwieńczenie bardzo smakowitego i spędzonej w miłej atmosferze foodie meetup-u. Mimo, że odwiedziliśmy restaurację na początku tygodnia przez cały czas trwania naszego
Kulinarne przygody Gatitysama, a znalazły się w niej: Kawa Świeża Pomarańcza Rozpuszczalna Kawa Śliwkowa Arabica Ziarno Kawa Piernik Ze skórką Pomarańczy Rozpuszczalna Kawa Piernik Rozpuszczalna Kawa Creme Brulee Rozpuszczalna Kawa Czekoladowo Miętowa Arabica Ziarno Ostropest Plamisty Ziarno Ostropest Plamisty Mielony Catuaba Wiśnie Suszone Imbir Kandyzowany Kostka Aloes Suszony Kandyzowany Pestki Moreli Gorzkie Orzechy Pecan Orzechy Brazylijskie Kasza Bulgur Pomidory Suszone Igiełki(...)Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym sosem orzechowym Ser smażony z suszonymi wiśniami Catuaba Warzywne kotlety z kaszą bulgur Śliwkowe tiramisu Koktajl z ananasa i orzechów brazylijskich Miętowa kawa
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 200 g mąki kukurydzianej 150 g mąki ryżowej 50 g mąki jaglanej możesz śmiało zmienić proporcje mąki, ważne aby było jej w sumie 400 g 4 torebki herbaty miętowej 1 banan tabliczka gorzkiej czekolady 150 ml oleju roślinnego pół łyżeczki soli 100 g brązowego cukru Przygotowanie: Zblenduj razem cukier, herbatę, olei i banana. Dodaj powstałą masę do mąk(...)temp. przez 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika mogą być jeszcze miękkie, ale po wystygnięciu twardnieją, a trzymane w pojemniku, najlepiej w puszcze kruszeją. Smacznego! Ps. Herbatę miętową można zastąpić earl grey’em i dodać kandyzowane skórki pomarańczowe. Robiłam, są równie pyszne co brzydkie
greenscarfpiana nam niespłynie. 4 białka kurze 150 g.cukru 80 g.cukru pudru 30 g.mąki 400 g.kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru do śmietany 1 kieliszek likieru miętowego odrobina zielonego barwnika spożywczego dla koloru ************************************************************* Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną.Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i wycisnąć(...)cm.Ciastka Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i piec ok.50 minut w 110-120 stopni.Odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem , barwnikiem na sztywną masę.Dolać likier miętowy , wymieszać.Ciastka przekładać KREMEM i podawać z kawą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki