pierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie i fantastycznie pachnie. Jeśli macie dużo świeżej mięty, to zachęcam do zrobienia. Tym razem zachęciła mnie Edyta, która tak właśnie rozprawia się z dużymi ilościami zioła. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieużywam surowego. Na patyczki nabijamy na przemian łososia i brokuła. Szaszłyki grillujemy z każdej strony. Niezbyt długo, aby nie wysuszyć łososia. Podajemy z kawałkami cytryny i dipami np. raitą miętową . Smacznego Artykuł Szaszłyki z łososiem i brokułem z grilla pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujebardzo zielony, bardzo orzeźwiający i przede wszystkim bardzo pyszny napój. Moja lemoniada miętowa inspirowana jest izraelskimi przepisami i efektem jej picia (oprócz ochłody i satysfakcji smakowej) jest niemal rzeczywiste przeniesienie nad gorące wybrzeże Morza Śródziemnego. W jakąś miłą okolicę. W cień upojnie pachnącego jaśminu lub oleandra. Albo pod stary rozłożysty figowiec... Macie ochotę na taką wycieczkę
zadanie-gotowanieplasterki (pomarańcza można w półplasterki). Do szklanek / kieliszków wykładamy po 2-3 półplasterki pomarańczy, 1-2 plasterki limonki, listki świeżej mięty, kostki lodu. Całość zalewamy wodą. Smacznego Truskawkowo-miętowe orzeźwienie Składniki: garść truskawek kilka listków świeżej mięty kostki lodu woda niegazowana – wodę mineralną Jaworowy Zdrój Przygotowanie: Truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki, dodajemy kostki lodu, miętę i całość
Słodkie okruszkibiałko, które odżywi nasze organizmy. Jak widać, warto włączyć je do diety! Z czym podawać? Ja posiekałem pomidory suszone i to mi wystarczyło, ale świetnie sprawdzi się sos koperkowy, miętowy lub jakiś gulasz. Co jeszcze pełnowartościowego można zrobić na obiad z bobu? Polecam sałatkę z bobem oraz pierogi z bobem . Jeśli lubisz bób, to z pewnością je pokochasz. Zobacz inne
Blendmandługich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop z 4 litrów wody - będzie wtedy nieco delikatniejszy, ale nadal mocno miętowy i smaczny Zrywam miętę i dokładnie ją myję. Cukier wsypuję do wrzącej wody, dobrze mieszam, starając się wszystko rozpuścić. Gorącym syropem zalewam miętę, mieszam przez chwilę, dodaję pokrojoną w plasterki
Wielopokoleniowotradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego . Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest za słodki, w smaku wyraźnie czuć cytrynowy akcent . Idealny na lato Osobiście polecam go jako dodatek do śniadaniowych owsianek, ryżowych puddingów, domowego pieczywa, a nawet ciast
Słodkie okruszkitruskawek - dzięki temu nie potrzeba dodawać kostek lodu . Na zdrowie! :) NAPOJAMI ORZEŹWIAŁAM SIĘ WSPÓLNIE Z: SMACZNE PRZEPISY - Koktajl pomarańczowo-jabłkowy http://www.smaczneprzepisy.com.pl/koktajl-pomaranczowo-jablkowy/ DORCIA W KUCHNI [FB] - Koktajl arbuzowo-miętowy z jogurtem https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/909139045891293 DOROTA LEGEC [FB] - Brzoskwiniowy koktajl z sokiem z czarnej porzeczki https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1489809184420241&set=p.1489809184420241&type=3&theater KUCHNIA I PODRÓŻE - Koktajl z papaji i borówek http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2017/07/koktajl-z-papaji-i-borowek.html
Grunt to przepis!mleczku kokosowym Di gotuje – Ciasto migdałowe z truskawkami Życie zaczyna się w kuchni – tort truskawkowo kokosowy Różowa kuchnia – bułeczki drożdzowe z truskawkami Marcepanowy Kącik – Miętowy biszkopt z musem truskawkowym Dorota Legec – tarta z truskawkami i kremem budyniowym Moje małe czarowanie – Bananowe brownie z truskawkami Mojewypiekiinietylko – Truskawkowo waniliowa zebra Dorota Legec – Truskawkowa pianka
mojewypiekiinietylkosyrop to moje ostatnie wielkie i cudownie odkrycie. Zmieszany z wodą daje nam wspaniały orzeźwiający miętowo - cytrynowy napój. Jest szybkim wyjściem awaryjnym wtedy kiedy nie mamy w domu soku owocowego. Wystarczy otworzyć słoiczek syropu, wymieszać go z wodą w proporcji ok. 1:10 i napój gotowy. Po pasteryzacji można go przechowywać nawet całą zimę. Do przygotowania(...)kwasku cytrynowego sok z 2 cytryn Opłukaną miętę zalać przegotowaną i przestudzoną ale jeszcze ciepłą wodą. Odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przecedzić - miętę wyrzucić. Do miętowej wody dodać cukier, kwasek i sok z cytryny. Zagotować. Jeżeli chcemy syrop przechować przez zimę to musimy przelać do słoiczków i pasteryzować około 20 minut
Jadło i czytadłoponiżej. Na stronie pojawiła się niedawno możliwość logowania. Dla zalogowanych użytkowników dostępne są dodatkowe przepisy. Więc zapraszam do rejestracji i logowania. :) Chyba się Wam jeszcze nie pochwaliłam, że miętowy sweterek jest już prawie skończony. Został tylko do wydziergania zaczęty już jeden rękaw i kieszenie oraz przyszycie guzików. Cała reszta jest już nawet zszyta. :) W zeszłym tygodniu zaczęło się lato. Tegoroczne
blog.moje-pasje.infowinogrona. Owoce można skropić sokiem z limonki, cytryny lub pomarańczy. Jeśli lubimy można dodać też drobno posiekaną miętę. Jeśli owoce są mało słodkie można polać je miodem lub syropem miętowym . składniki: 1 melon (mój miał ok 1 kg) 300 g truskawek 300 g winogrona 300 g arbuza bez skóry 3 nieduże banany sok z limonki listki mięty Melona przekroić
Monia miesza i gotujeucierać, dodając cukier naprzemiennie z sokiem z cytryny. Powstałą gęstą papkę przecisnąć przez cieniutką gazę, lub drobne sitko, i dodać do alkoholu. (Możecie użyć równie dobrze olejku miętowego) Beza włoska do posmarowania tortu Przepis 4 białka 300 g drobnego cukru podzielonego na porcje po 260 i 40 g 60 ml wody W misie miksera umieśćcie białka, obok
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkocham warzywa to musi być ich pełno. Nie tylko w farszu, ale także w cieście. Tym razem przedstawiam Wam naleśniki w moich ulubionych kolorach, różowym i zielonym. Groszkowo-miętowe i buraczane, nawet bez dodatków smakują świetnie, a z sezonowymi warzywami to już prawdziwa uczta. Jedne nadziane są pysznym , lekko słonym farszem z botwinki i bryndzy. Drugie natomiast fasolką, cukinią
Mienta blog