Chciałabym Wam dziś polecić wspaniałą zupę miętową na bazie kalafiora,kurczaka i mięty.Cudowny smak babcinej kuchni. Kalafior "mutant" kapusty głowiastej lub brokułu.W Polsce znane od XVI-XVII wieku.Podobno sprowadziła go Bona Sforza. Kalafior zawiera dużo mikroelementów i olejki eteryczne,które wydzielają przykry zapach podczas gotowania wydzielając siarkę ale to nie jest takie ważne ,najważniejsze jest smak
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimożna się domyśleć na dania z warzyw strączkowych, ale nie znajdziecie w tym zbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów
Cynamonowe szczęściewiecie jak uprawiać food midfulness? Jeśli nie to potrzebny... Artykuł 18-20 LISTOPADA – KUCHNIA NATURALNA W WIELKIM MIEŚCIE – MIĘTOWA GÓRKA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpoznanych blogerów kulinanrych. Było mnóstwo śmiechu i rozmów. Pierwsze miejsce w konkursie zajęła Małgosia z bloga To co kocham. Przygotowała maki z mielonego mięsa z indyka o smaku cytrynowo-miętowym. Bardzo serdecznie dziękuję organizatorom za zaproszenie, a Kasi Szatkowskiej(W krainie smaku) i Markowi Bielskiemu (geminigroip.pl) za fantastyczną atmosferę w czasie finału. Miło się było spotkać i wspólnie spędzić
Kulinarne przygody Gatitymakaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki ze szpinakiem, kozim serem i miodem, miętowy hummus z dodatkiem oliwy, makaron ryżowy ze wstążkami z cukinii, pieczoną dynią i słonecznikiem, albo krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym i wiśniami - mniam :-)))) Jak widać książka jest bardzo
kruche babeczkikosmetyce. Jak już wiecie w mojej kuchni króluje bardzo często. Wykorzystuję go również jako składnik domowej pasty do zębów (2 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżka sody, 2 krople olejku miętowego i 2 krople olejku goździkowego). Stosowałam go również do smarowania brzucha ciążowego i dla złagodzenia odparzeń pieluszkowych u mojej córeczki. Wracając do gastronomii... Dodając olej kokosowy do surowych potraw
Jeść, by żyć w zdrowiuIndyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej z miętową mizerią. Szczególnie to ostatnie brzmi ciekawie i wędruje do mojej listy do sprawdzenia. Desery – Ostatnim rozdziałem książki są desery, czyli to co tygryski lubią najbardziej. Truskawki z jogurtem
Mr. TasteGremolata to klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową przygotowaną ze świeżych listków tych ziół, czosnku i cytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłasucha przystało, to oczywiście deser. Ten był fenomenalny. Intensywny w smaku mus czekoladowy podany z finezyjnie zawiniętą galaretką karmelową zdobył moje serce. Do tego malutkie beziki, wiśniowa konfitura, miętowy mech i puder z pomarańczy świetnie dopełniały to dzieło. Właściwie jedyną uwagę, jaką mam do niego, to jego wielkość — w porównaniu z resztą dań był gigantyczny i nie zdołałem mu podołać
Food Squarepostaci komentarza. Ciasteczka czekoladowe mają ostatnio duże powodzenie :) Tym razem zdjęcie od p. Ani Kujtkowskiej, bardzo dziekuję i smacznego http:// w-garach-u-gosi.blogspot.co m/2016/07/ ciasteczka-czekoladowo-miet owe.html Ciasteczka czekoladowo-miętowe od p. Andrzej Zawadzki Zona Małgosia. Bardzo dziękuję :) http:// w-garach-u-gosi.blogspot.co m/2016/07/ ciasteczka-czekoladowo-miet owe.html Dopiero się pojawiły a p. Marcelina już je przygotowała. Bardzo dziękuję :) http://w-garach-u-gosi.blogspot.com/2016/07/drozdzowe-placuszki-z-owocami.html Zdjęcia
W garach u Gosifoliowa wystarczy, nakładamy masę do torebki, odcinamy różek i wyciskamy na blaszkę. Białek w mojej zamrażarce zawsze pod dostatkiem więc rozmroziłam 6 i bezy powstały. Zachęcam do suszenia. Bezy miętowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePoczątek maja to najlepszy czas na wykorzystanie darów Matki Natury. Można wtedy wzbogacić domową spiżarnię o takie rarytasy jak angielski sos miętowy, sok z młodej pokrzywy czy doskonały na wszelkie przeziębienia i nieżyty górnych dróg oddechowych syrop z pędów młodej sosny. Kopalnią wiedzy w tej dziedzinie stała się dla mnie książka Łukasza Łuczaja - "Dzika kuchnia" . Książka fascynująca w swojej prostocie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światalepiej. Ciecierzyca dostępna w Lidlu ma 3 składniki, dobrą cenę i występuje w regularnej ofercie. Więcej z kwitkiem nie odejdę :) Skład: ciecierzyca, woda, sól. Pesto bazyliowo-miętowe 190 g - 4,99 PLN Ponieważ nieustannie szukam idealnego pesto w słoiczku skusiłam się na te oferowane podczas tygodnia "Smaki 1001 nocy". Początkowo miało ono całkiem zachęcający skład, a dodatek mięty
Bez Cebulidominują daktyle, znajdziemy tam też pestki słonecznika, jagody goji, kakao w proszku, białko konopne i moje ulubione... ziarno kakaowca! Dzięki niemu i pestkom, batonik przyjemnie chrupie, a dodatek olejku miętowego nadaje świeżego akcentu. Coś dla fanów czekoladek After Eight :) * Classic Coconut Bar - bardzo dobry batonik owsiany dla amatorów kokosowych smaków. W składzie standardowo daktyle, rodzynki sułtańskie oraz wspomniane płatki owsiane
Poranek na słodko