mietowe - 983 przepisów (strona:41/66)

Makaron z cukinią 194

Makaron z cukinią w obłędnym sosie cytrynowo-miętowym. Jeżeli jesteście nieprzekonani do takiego połączenia, to koniecznie wypróbujcie, na prawdę warto. Cukinia jest jednym z warzyw, które można podawać już półrocznym dzieciom, ponieważ nie chłonie metali ciężkich. Cukinia jest bogata w żelazo, magnez, potas i witaminy. Samo zdrowie.    Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Apetyt na Zielone
Syrop miętowy z kwiatami hibiskusa 169

Orzeźwia  i chłodzi....fantastyczny i prosty syrop miętowy jest idealny na upalne dni. Dzieciaki przez cały dzień serwują mi go z lodem i świeżymi płatkami kwiatów. Składniki: 5 litrów wody  mięta najlepiej polna lub różne odmiany ogrodowej, ja miałam 3 rodzaje, ok 40 gałązek po 10-15 cm  garść płatków hibiskusa, ok. 5-6 kwiatów 2 płaskie

Apetyczna babeczka
Kawa miętowa - skusisz się? 200

ciekawy. Bardzo rześki , jeśli wiecie, o co mi chodzi. Wrócę do niego z pewnością, być może również w wersji na zimno, jeśli upały w końcu odnajdą malutką Danię... Kawa miętowa Składniki: (na 2 kawy) 2 łyżeczki zmielonej kawy 1 gałązka mięty 400 ml wrzątku 100 ml mleka 1 kostka czekolady Kawę wsypać do zaparzacza, dodać miętę. Zalać wrzątkiem, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miętowe naleśniki z bananem 156

kakao (1 łyżka) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 7 naleśników Przygotowanie: Miętę zaparzamy w szklance wody. Studzimy. Kiedy będzie chłodna odcedzamy tak żeby mieć wodę bez fusów.  Miętową wodę wlewamy do garnka. Dolewamy szklankę mleka. Wsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy aby powstało jednolite ciasto, z którego smażymy naleśniki. W rondelku na małym ogniu roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier i kakao

Weganka gotuje
Miętowa galaretka z wodą gazowaną 198

orzeźwienie. Galaretka wygląda jak potłuczona szyba. Na początku myslałam, że zamoczę połowę jej w gorzkiej czekoladzie. Ale jest taka ładna, że czekolada mogłaby odebrać jej urok. 150 ml syropu miętowego 500 ml wody gazowanej 2 łyżki żelatyny   Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody ok 100- 150 ml. W naczyniu zmieszaj syrop z wodą gazowaną. Wymieszaj. Ja wylałam

AZgotuj!
Restauracja Nowa Łódź (Al. Piłsudskiego 76) 222

desery: smażone lody waniliowe w kokosowej skorupce z sosem z białej czekolady, bezikami, a przed podaniem polane ciekłym azotem, super efekt oraz gruszka marynowana w białym winie z lodami miętowymi. Pierwszy deser słodszy, drugi bardziej wytrawny, idealny dla tych którzy nie lubią słodkiego. Świetne zwieńczenie posiłku. Robiło się już ciemno, stąd takie zdjęcia... Nie oddają efektu dania, a szkoda. Normalnie

Corner With Recipes
Farsz jak z samosy (ziemniaki i zielony groszek) zapakowany w ciasto filo 207

przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia

Corner With Recipes
Czekoladowe lody 143

jako dodatek do robota i tak sobie leżała. Czasem mama wspominała że musi ją wyjąć, dzięki temu że na fanpagu Blondynka gotuje  pojawiły się lody miętowe mama rozpakowała w końcu naszą maszynkę i miałyśmy okazję zrobić przepyszne czekoladowe lody. To ulubione lody moje i Patryka. Mama robiła już nam wcześniej lody. Nigdy jednak nie były

Lili w kuchni
Mojito 168

Mojito to koktajl alkoholowy. Pochodzi z Kuby, robiony jest na bazie białego rumu. Jest drinkiem o orzeźwiającym słodko-kwaśno-miętowym smaku. Podstawowymi składnikami są: biały rum, brązowy cukier trzcinowy, limonki, mięta, woda gazowana i lód. To jeden z moich ulubionych drinków. Do tego bardzo prosty i szybki do zrobienia. Wystarczy tylko kilka składników. Dla siebie i męża

Lili w kuchni
Sałatka z sosem miętowym 172

Składniki : połowa 125-go opakowania roszponki 2 pomidory ser biały dojrzewający w solance około 20 dag Przygotowanie : Roszponkę umyć, osuszyć, pomidory i ser pokroić Składniki wymieszać Polać sosem miętowym. Składniki na sos: oliwa cytryna mięta miód Miętę drobno pokroić, wsypać do małego słoiczka, dodać sok z cytryny, miód i oliwę. Wymieszać energicznie, polać nim sałatkę

Proste Potrawy
Truskawki w syropie miętowym. 183

podobnymi dodatkami? Jeśli tak, to zapraszam na niesamowicie smaczny, orzeźwiający deser, a mianowicie na truskawki z miętą. Idealna propozycja na zbliżające się upały. Polecam!!! Składniki na truskawki w syropie miętowym: 500 g umytych, osuszonych, obranych truskawek 1 garść mięty (30 listków) 3 łyżki brązowego cukru 4 łyżki rumu (jeśli przygotowujemy deser dla dzieci to pomijamy alkohol) 1 łyżka octu balsamicznego

Rozpustne gotowanie
Placek pełen botwinki i koziego sera 184

ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl truskawkowo-miętowy

Spektrum Smaku
Miętówka 202

Obiecana wcześniej nalewka miętowa.     Składniki: -ok. 50 listków mięty ogrodowej -20 dkg cukru -200 ml spirytusu -250 ml czystej wódki -70 ml przegotowanej zimnej wody Liście należy delikatnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do słoja, zasypujemy cukrem i wlewamy wódkę i spirytus. Potrząsamy słojem , aby wszystko wymieszać i odstawiamy w ciemne miejsce na 3 dni. Od czasu

Maminek kulinarny
lody-herbata miętowa z truskawkami i miodem... 200

Składniki: herbata 2 szklanki, miód lipowy 2 łyżki, truskawki 12 sztuk zaparzyć 3/4 szklanki herbaty miętowej, posłodzić miodem i wystudzić truskawki opłukane pokroić na drobniejsze kawałki wprost do foremek lodowych do każdej foremki wlać wystudzoną herbatę, włożyć patyczki schować do zamrażalnika na kilka godzin, aby łatwo wyjąć loda, foremki polać chwilkę gorącą wodą i lody same wychodzą lody są orzeźwiające

W Mojej Kuchni Lubię
Bogatsza wersja Caprese... 177

zmiany firanek. Na zimę zarezerwowane mam ciężkie kremowe zasłony, na wiosnę i jesień beżowe w delikatne listki, a latem wieszam białe lekkie rolety rzymskie.  Kawę piję z miętowego kubka w zielone groszki, truskawki jem z niebieskiego talerza, koktajle nalewam do ulubionego słoiczka z zakrętką i słomką. Na stół kładę słoneczne podkładki, a poduszki na kanapach ubieram w letnie kwieciste

bistro mama