mietowe - 983 przepisów (strona:49/66)

Szaszłyki drobiowe z dipem czosnkowo-miętowym 155

łyżki  octu balsamicznego  2 ząbki  czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki  startego imbiru kilka  listków świeżego oregano Dip czosnkowo-miętowy:  150 ml gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę kilka listków drobniutko pokrojonej mięty sól do smaku (wszystkie składniki  ze sobą  wymieszać) Sposób przygotowania

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 96

najbardziej. Będąc na działce ogołociłam grządkę szczawiu. ale nic to, bo szybko odrasta i pewnie za 10 dni znowu coś urwę. Tym razem powstała pyszna sałatka i chłodnik szczawiowo-miętowy...zapraszam po przepisy.  Składniki: 2 duże garście szczawiu bez łodyg 1 kulka mozzarelli 1 dojrzałe awokado 1/2 papryczki chili Dresing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soku z cytryny

Gosia gotuje
Paprykarz wegetariański w naleśniku 153

ciepłe możemy przygotowane danie włożyć na chwilę do piekarnika i dogrzać do odpowiedniej temperatury, ale nie jest to konieczne, ponieważ paprykarz nakładamy gorący. Jako dodatek my podajemy sos czosnkowo-miętowy. Życzymy smacznego

vegetanie
Restauracja Kryształowa - Katowice 137

myśli musicie odwiedzić restaurację i sami skosztować. Szpileczka skusiła się na deser Copa Melba czyli domowe lody waniliowe, soczysta brzoskwinia i beza włoska. W musie brzoskwiniowym wyczuwalna była miętowa nuta, beza była chrupiąca i do tego ukryta pod obłokiem bitej śmietany kulka lodów waniliowych. Poezja… Zakochałam się w tym deserze od pierwszej łyżeczki. Podsumowując, restauracja Kryształowa to miejsce dobre

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką 305

Pyszne, delikatne ciasto, miętowy środek i słodka waniliowa śmietanka to doskonałe ukoronowanie poniedziałkowego popołudnia. Tak... Przyszedł dzień, w którym moja chęć na pierogi przerodziła się w czyn. U nas to był akurat rodzinny obiad, ale Wam polecam przygotować takie pierożki na Walentynki. Oczywiście w odpowiednio mniejszej porcji ;) Potrzebne nam (na 34 pierogi): * Na nadzienie: - 1 kg twarogu półtłustego - kilka gałązek

W poszukiwaniu inspiracji
Rożek i spółka. W krainie wielu lodów. 156

dzisiejszego wpisu - l ody malinowe , z czerwonej porzeczki, rabarbarowe z imbirem, pina colada, kajmakowe oraz czekoladowo-orzechowe . W zamrażalce chłodzą się teraz orzechowe , a sesji nie doczekały  niestety miętowe z czekoladą - zniknęły przy pierwszym rozdaniu. W planach kolejne smaki, w tym obiecane już wcześniej lody i sorbety wytrawne, ale to dopiero po naszym powrocie z wakacji. Tymczasem łapcie rożek

KUCHARNIA
Ciepło - zimno. Lato - chłodnik. Arbuzowo-pomidorowy. 147

cieplej, gorąco.  To czego szukasz jest chłodne i rześkie. Ma smak dojrzałego w słońcu arbuza, któremu wtóruje słodycz lipcowych pomidorów i jędrny miąższ zielonych ogórków.  Słodko-słony. Miętowy. Orzeźwiający. Tak. Chłodnik arbuzowo-pomidorowy jest tym czego szukałeś.  Spijasz go łapczywie marząc, by talerz był bez dna. Ta chwila jest Twoja. Tylko Twoja. Znalazłeś to czego szukałeś. Smakujesz

KUCHARNIA
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 174

trybuli - ponownie przygotowanego metodą sous vide i nieprzyzwoicie wręcz delikatnego - och i ach po prostu!  Uczta, prawdziwa! A skoro uczta, to musi być i deser. Sezonowe owoce z miętową, musująca czekoladą (ha! i wiem od samego mistrza, jak ją zrobić!) i coś co tygryski lubią najbardziej, czyli trufelki z białej i ciemnej czekolady wypełnione ganache ze stewią i tymiankiem

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 153

Jednym z piękniejszych momentów było wspólne wypiekanie chleba, chwila magiczna, która mam nadzieję zaraziła uczestników chęcią samodzielnego pieczenia chleba.  Oto jak wyglądało nasze menu: CZWARTEK Krem jabłkowo-ogórkowy Miętowy suflet z zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu

KUCHARNIA
Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ... 124

wanilią lub nacięta laska wanilii ,50 - 100 g kakao Deco Morreno ,1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady , dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!! Wykonanie : Śliwki zmielić w maszynce do mięsa, i smażyc z cukrem. do uzyskania pożądanej konsystencji. Po uzyskaniu odpowiedniej gęstości dodać kakao

w mojej kuchni
Powidla sliwkowe z czekoladą --Confettura di prugne con cioccolato ... 101

laska wanilii  100 g kakao Deco  Morreno 1i 1/2  tabliczki 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady  dalam amaretto do jednych słoiczków a do drugich syrop miętowy ,bo czekolada i mięta to sama rozkosz...mniam pycha!!!   Wykonanie

w mojej kuchni
Sałatka białkowo-warzywna 319

plasterki. Wykładamy na rukolę. Pomidorki kroimy na pół, kładziemy na ogórkach. Na wierzchu rozkładamy jajko. Przyprawiamy. Całość posypujemy obficie pokrojonym szczypiorkiem i pestkami słonecznika. Polewamy sosem winegret lub jogurtowo-miętowym. Przepis także na moim blogu

Humanistka w kuchni
PLACKI Z KALAFIORA Z CURRY Z SOSEM JOGURTOWO - MIĘTOWYM 177

tyle oleju, by placki były w nim zanurzone do połowy.Smażymy je z obu stron na rumiano. Po zdjęciu z patelni odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem jogurtowo - miętowym

Kuchnia w opałach
KOLOROWY ZAWRÓT GŁOWY 94

musi sobie śrubkę podkręcić, a kawa po 3 godzinach od zalania, smakuje jak mrożona. No tak, witaj w realnym świecie. Po pracy w ramach relaksu.... SKŁADNIKI: 25 ml likieru miętowego 25 ml białego rumu sok z połowy limonki 25 ml syropu malinowego cukier trzcinowy do dekoracji A jak to zrobić: Likier, rum i sok z limonki wlać do shakera (jeśli

Kuchnia w opałach
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 232

DODATKOWO: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 300 ml wody kilka garstek leśnych jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, do miseczki dodałam dwie łyżki masy serowej, aby zahartować żelatynę, następnie całą zawartość miseczki wlałam do masy

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania