listki z górnej części rośliny poddane są działaniu pary wodnej, a następnie zwijane w drobne kuleczki, dzięki którym herbata ma naprawdę wyjątkowy smak. Daje złocistozielone naprawy o niepowtarzalnym ziołowo-miętowym aromacie i subtelnej nucie goryczki. 7. Earl Grey Blue To starannie wyselekcjonowana czarna herbata, stworzona wyłącznie z najlepszych gatunkowo listków herbaty. 8. Fruit Ginger Niezwykła kompozycja owoców tropikalnych z akcentem
Aga w kuchniliści wiśni, które dodają fajny posmak... owoce czarnego bzu można zastąpić jeżynami, malinami, aronią lub zrobić mieszaną nalewkę, np. malinowo-jeżynową...Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i wiśniową. Składniki: 1,5 kg owoców czarnego bzu, 120 liści wiśni, 1 kg cukru, 0,75 l spirytusu, 1 l wody, 20 g kwasku cytrynowego. Przygotowanie:Owoce
Aga w kuchniuwielbiam takie domowe naleweczki ;)Składniki: 1 kg malin, 1 l spirytusu, 1 l wody, 500g cukru. Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową, miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres ok. 2 tygodni. Po tym czasie
Aga w kuchnimnie 150 g białego cukru), 1 łyżeczka aromatu skórki pomarańczowej, 200 ml grenadiny, 0,7 brandy 38% (u mnie wódka 40%). Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, , miętową, aroniową, wiśniową i z czarnego bzu. Przygotowanie: Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę
Aga w kuchniNapar ma klarowny, żółtozielony kolor i bogaty cytrusowo-owocowy bukiet.Green Mint- Orzeźwiająca mieszanka na bazie chińskiej herbaty zielonej i mięty pieprzowej. Złocistozielony napar łączy naturalny, ziołowy smak z orzeźwiającym, miętowym aromatem.Raspberry- Aromatyczna kompozycja owocowa na bazie malin, dzikiej róży, jabłka i hibiskusa. Daje napary o głębokiej, czerownj barwie i intensywnym malinowym aromacie.Forest Fruits- Misternie skomponowana mieszanka owoców leśnych z dodatkiem
Aga w kuchniszklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych borówek, nasączenie: 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Przygotowanie: Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane
Aga w kuchnitrochę pobrudzić :) Niektórzy do nalewki dodają liście wiśnie (ja np. dodaję do nalewki z czarnego bzu), nalewka ma jeszcze bardziej charakterystyczny smak.Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i z czarnego bzu. Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki. Przygotowanie: Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy
Aga w kuchnisuszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Sok z aronii z sokownika Warstwowa kawa
Aga w kuchniSmaku * Martyna - chilli & sugar * Siostry Zalewskie - COOKING & GOODLOOKING * Gosia - jedz i smakuj * Karolina sto kolorów kuchni * Joanna - sekrety małe i duże * Miętowa Kuchnia
kolorowotorcikowouczyniłam. Miałam nadzieję, że odnajdę wreszcie smak który przyjemnie je zaskoczy.Green Mint Mojito przygotowałam w dużej szklance,w sam raz na letnie, największe pragnienie :)Moje wrażenia : zapach wyraźnie miętowy, kolor jasno zielony, pita bez cukru podkreśla prawdziwą główną nutę herbaty - miętę. Kto nie wyobraża sobie jednak picia herbaty bez cukru polecam odrobinę cukru brązowego, słodycz miodu też będzie świetna
Proste PotrawyRobię dwa rodzaje ciemnej polewy.W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię z użyciem kakao.A oto wypróbowane polewy. Tę podpatrzyłam tuTaką polewą udekorowałam tort z kremem miętowym. Taka polewa jest dość twarda. Składniki na polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać
Proste Potrawyprzegotowanej , chłodnej wody Do dzbanka z napojem jagodowym dodać napar z mięty, dosłodzić i wymieszać :) Mięta poprawia pracę żołądka, pobudza wydzielanie soków trawiennych (dlatego podczas niestrawności podaje się olejek miętowy). Może pomóc również przy nudnościach, zgadze, kamicy żółciowej biegunkach, zaparciach, zespole jelita nadwrażliwego czy tez braku apetytu. Czarne jagody (borówka czarna) ma właściwości odtruwające, detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe (owoce suszone
Proste PotrawyBudyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać. margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewydużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą. Prawie jak na wakacjach
Wyprawy kulinarne