zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków szpinaku szynka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską składniki na 1 porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa szynka westfalska pieczone pomidory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone. Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Sałatka z figami i mozzarellą, składniki na 1 porcję: • 1 figa • kulki mini mozzarelli • garść świeżych listków szpinaku szynka westfalska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięRoladki schabowe panierowane, wyszły bardzo pyszne, jedne roladki przygotowałam z dodatkiem suszonych pomidorów z serem feta, drugie z siekanymi maślakami, boczkiem i cebulką są rewelacyjne. Roladki schabowe z pastą miętową Roladki ze szpinakiem Roladki schabowe z kurkami Roladki schabowe panierowane pokrojone w plastry mogą być ozdobą stołu jako zimna przekąska. Składniki: 10 plastrów schabu wieprzowego, do smaku sól morska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWspominałam już o urodzaju na miętę?;). Poza wykorzystywaniem jej w miętowych sernikach, galaretkach, pieczeniem na chrupko liści w bezowej skorupce, wykorzystywaniu jej do napojów orzeźwiających, przetestowałam ją również w wersji tzw. wyskokowej;)Recepturę znalazłam w kolorowej kuchni Agi, tym razem obyło się bez własnych modyfikacji. Składniki: liście z ok. 10 łodyg mięty 0,5 litra spirytusu 0,75 litra wody
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamoże Smoothie malinowo, cytrynowo - miętowe ? Składniki na 2 porcje: 0,5 kg malin wyciśnięty sok z 1 cytryny ok 25 listków świeżej mięty 1 jogurt naturalny 2 łyżki cukru ( do smaku jak kto lubi, może być bez) Przygotowanie:Wszystkie składniki zmiksować w blenderze i gotowe
Niezły Młynekporze roku zajadam się schłodzonymi wcześniej w lodówce soczystymi arbuzami. Ale tym razem postanowiłam w inny sposób wykorzystać ich soczystość i naturalną słodycz przygotowując je podobnie jak granitę miętową, zmrożony sok i miąższ w bardzo chłodzącej postaci granity arbuzowej. Granita to typowo letni deser, słodki, ale bez dodatku cukru i mocno orzeźwiający. trochę podkręciłam jej smak dodając nalewki pomarańczowo-kawowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAkcja z babeczkami skończyła się dawno temu..a ja podsumowania nie zrobiłam..aż wstyd...no , ale tak to czasem bywa..Akcja odbyła się po raz trzeci
Moje domowe kucharzenieukładać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę. 3 różne galaretki [ u mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław] dowolne owoce Galaretki rozrobić według instrukcji na opakowaniu.2 tężejące galaretki wyłożyć na jedną cześć ciasta, ułożyć owoce. 500 ml śmietanki kremówki 3 -4 łyżki żelatyny
Moje domowe kucharzenieSernik Maryny Dorota - Sernik z kaszy jęczmiennej z pitahayą Krystyna – Sernik na zimno, z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami Gabriel - Sernik z masłem orzechowym Magda -Sernik czekoladowy Marzena-Sernik miętowy Monika -Sernik z wiśniami Iwonka - Sernik z owocami
Moje domowe kucharzeniezwykle bywa przy Lubelskim kociołku - odsyłam Was moi drodzy na blogi pozostałych lubelskich blogerek, które biorą udział w akcji: * Martyna - chili & sugar * Miętowa Kuchnia * Wiosenka - Eksplozja smaku * Marta - Niebieska Pistacja * Karolina - Sto kolorów kuchni * Małgosia - jedz i smakuj * Dorota - Sierotka MaRysia w kuchni
kolorowotorcikowospory dylemat, który wybrać. Stanęło na przepisie podesłanym przez Amber . A dzisiejsze lody publikuję w ramach kolejnego już Lubelskiego Kociołka. Zajrzyjcie do dziewczyn, co malinowego przygotowały na dzisiaj. Martyna ,Miętowa Kuchnia ,Edyta , Agnieszka,Marta , Małgośka, Dorota Składniki: 200 g cukru 400 g śmietanki kremówki 4 żółtka ok. 400 - 450 g malin 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Żółtka ubijamy
Sto kolorów kuchniwspomniałam urodzaj na miętę jest. Zbieram się do zasuszenia jej do późniejszego parzenia, ale póki co ususzyłam je w słodkiej skorupce serwując słodką, bezowo-miętową przekąskę. Jeśli macie zapasy ogrodowej mięty zachęcam do spróbowania:) Wystarczą Ci zaledwie: 2 garście świeżych liści mięty 2 białka jajka 1/3 szklanki cukru pudru Białka ubij na sztywno, dodaj cukier puder i ubijaj jeszcze
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaMięta pięknie wybujała tego lata (kokosy nieco mniej;) czas na wykorzystanie jej do szerszego zastosowania stąd też Moi Drodzy przygotujcie się na całą serię miętowych propozycji:)Dziś: Deser miętowo-kokosowy Do przygotowania potrzebować będziesz: 2 galaretki agrestowe garść świeżych listków mięty 1 puszkę mleczka kokosowego 2 galaretki brzoskwiniowe Galaretki agrestowe rozpuść w 3/4 litra gorącej wody, przelej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzy wolnym weekendzie może się uda.Kilka zdjęć mam dla Was, więcej dzieje się na Instagram-ie.Trzymajcie kciuki, żeby ten tydzień był spokojny ... * nagroda w konkursie * zupa bratowej :) * miętowa czekolada niemiecka szału nie zrobiła - ale źle o niej nie mówię * jabłuszka od koleżanki cioci :) * rewelacyjnie gasiła pragnienie lemoniada z papierówek * będą smażone :) * smażone kwiaty cukinii - pyszne! * pyszne placuszki
Magiczne Życie Marty