mietowe - 983 przepisów (strona:52/66)

Herbata Sir Williams 104

Napar ma klarowny, żółtozielony kolor i bogaty cytrusowo-owocowy bukiet.Green Mint- Orzeźwiająca mieszanka na bazie chińskiej herbaty zielonej i mięty pieprzowej. Złocistozielony napar łączy naturalny, ziołowy smak z orzeźwiającym, miętowym aromatem.Raspberry- Aromatyczna kompozycja owocowa na bazie malin, dzikiej róży, jabłka i hibiskusa. Daje napary o głębokiej, czerownj barwie i intensywnym malinowym aromacie.Forest Fruits- Misternie skomponowana mieszanka owoców leśnych z dodatkiem

Aga w kuchni
Tort jagodowy z borówkami 183

szklanki cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, krem: 400 ml kremówki, 3 łyżki cukru, 300 jagód, 100 g czerwonych borówek, nasączenie: 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah. Przygotowanie:     Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane

Aga w kuchni
Nalewka wiśniowa 265

trochę pobrudzić :) Niektórzy do nalewki dodają liście wiśnie (ja np. dodaję do nalewki z czarnego bzu), nalewka ma jeszcze bardziej charakterystyczny smak.Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową, porzeczkową, miętową, aroniową i z czarnego bzu. Składniki: 2 kg wiśni, 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki. Przygotowanie:     Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy

Aga w kuchni
Napoje alkoholowe i bezalkoholowe 127

suszonych owoców Likier espresso Likier kawowy Likier kukułkowy Malibu - likier kokosowy Malinówka Mrożona czekolada Mrożona herbata Mrożona kawa z bitą śmietaną Mrożona kawa z galaretką Nalewka malinowa Nalewka miętowa Nalewka porzeczkowa Nalewka wiśniowa Nalewka z czarnego bzu Orzeźwiająca pomarańcza Smoothie z natką pietruszki i pokrzywą Sok z aronii z sokownika Warstwowa kawa

Aga w kuchni
Pieczone jabłka nadziane twarogiem 249

Smaku * Martyna - chilli & sugar * Siostry Zalewskie - COOKING & GOODLOOKING  * Gosia - jedz i smakuj  * Karolina  sto kolorów kuchni * Joanna - sekrety małe i duże  * Miętowa Kuchnia

kolorowotorcikowo
Mięta inspiracje ;-) 75

Kuchnia w kolorze miętowym ;-)))) źródła

SMYKWKUCHNI
Herbata RICHMONT 162

uczyniłam. Miałam nadzieję, że odnajdę wreszcie smak który przyjemnie je zaskoczy.Green Mint Mojito przygotowałam w dużej szklance,w sam raz na letnie, największe pragnienie :)Moje wrażenia : zapach wyraźnie miętowy, kolor jasno zielony, pita bez cukru podkreśla prawdziwą główną nutę herbaty - miętę. Kto nie wyobraża sobie jednak picia herbaty bez cukru polecam odrobinę cukru brązowego, słodycz miodu też będzie świetna

Proste Potrawy
Jak zrobić polewę czekoladową 187

Robię dwa rodzaje ciemnej polewy.W jednej wykorzystuję czekoladę, a drugą robię z użyciem kakao.A oto wypróbowane polewy. Tę podpatrzyłam tuTaką polewą udekorowałam  tort z kremem miętowym.  Taka polewa jest dość twarda. Składniki  na polewę z czekoladą : czekolada- tabliczka gorzkiej- 10 dag 4 dag masła Przygotowanie : Masło rozpuść w rondelku Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę- wymieszać

Proste Potrawy
Napój orzeźwiający z jagód i mięty 144

przegotowanej , chłodnej wody Do dzbanka z napojem jagodowym dodać napar z mięty, dosłodzić i wymieszać :) Mięta poprawia pracę żołądka, pobudza wydzielanie soków trawiennych (dlatego podczas niestrawności podaje się olejek miętowy). Może pomóc również przy nudnościach, zgadze, kamicy żółciowej biegunkach, zaparciach, zespole jelita nadwrażliwego czy tez braku apetytu. Czarne jagody (borówka czarna) ma właściwości odtruwające, detoksykujące, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe (owoce suszone

Proste Potrawy
Ciasto z masą jabłkową 264

Budyń ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać.  margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną  masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe  SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Macedonia, czyli sałatka z arbuza z serem feta 224

dużych listków świeżej mięty, które dokładnie pomieszałem z sokiem z cytryny, niewielką ilością czarnego, świeżo mielonego pieprzu i łyżką oliwy. Ułożoną na talerzu sałatkę polałem tak przygotowanym sosem cytrynowo - miętowym. Całość udekorowałem kilkoma małymi listkami świeżej mięty. Podałem z ciabattą.  Prawie jak na wakacjach

Wyprawy kulinarne
Restauracja Shivaz / Tydzień Restauracji Groupon 135

miejsce i zaoferowała menu. Naszą orientalną przygodę zaczęłyśmy od zup. Miałyśmy okazję skosztować południowoindyjską zupę pomidorową oraz bulion drobiowy z kawałkami kurczaka. Jako dodatek otrzymałyśmy indyjskie placki oraz sos miętowy z kminkiem. Zupy były smaczne, chodź na nasz gust lekko przesolone. Z wyglądu podobne do naszych rodzimych, lecz zupełnie odmienne w smaku. Na drugie danie zamówiłyśmy kurczaka w sosie szpinakowym

Kolizje Smaków
Zielony pilaw ze szparagami i bobem 154

przykryciem jeszcze na 2-3 minuty. W tym czasie wymieszaj jogurt z oliwą i miętą, dopraw solą.  Gotowy pilaw przemieszaj widelcem, aby wzruszyć ryż. Podawaj z sosem jogurtowo-miętowym. Smacznego! To kto zagra ze mną w zielone?:)Przepis dodaję do akcji

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciągliwe ciasteczka imbirowe 118

muszę wstawać do szkoły to i tak każda wymówka jest dobra żeby upiec ciasteczka, czyż nie? Na blogu pojawiały się już najróżniejsze rodzaje ciasteczek - na przykład  c zekoladowo-miętowe całuski  czy tez krążki cytrynowe . Ale przyznam Wam, że te zupełnie podbiły moje serce. Co prawda za pierwszym razem kiedy je piekłam dodałam za dużo masła i masa rozpłynęła mi się

Okolice Palnika
Fasolka szparagowa z miętą, kozim serem i słonecznikiem 180

czasie drobno posiekać czosnek i miętę. Mieszać je w dużej misce. Dolać oliwę i sok z cytryny, dokładnie mieszać. Odcedzić fasolkę i dodać do miski z czosnkowo-miętowym dressingiem. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę przenieść na talerz, dodać pokruszony na niewielkie kawałki ser i posypać ostudzonym słonecznikiem. Podawać z ciepłym pieczywem o chrupiącej skórce

Gorący kąsek