owoców czeremchy 1,5 l wódki 40% 1,5 szkl. cukru 1 łyżka suszonej mięty (ew. 1 torebka herbaty miętowej) Na dno dużego słoja włożyć suszoną miętę,wsypać część owoców ,wsypać cukier, na to resztę owoców i zalać 1 litrem wódki. Zakręcić słój i odstawić na 1 tydzień. Po tygodniu zlać nalew, wycisnąć przez gazę owoce,dodać do nalewki
Kolorowa kuchnia Elkiwyspa z drewna- biorę od razu! Jasnoszara kuchnia, z akcentami żółci. Ta kuchnia może zmieniać swoje oblicze co tydzień, wystarczy że założysz inną firankę np. w pastelowym miętowym kolorze i np. w tym samym kolorze kilka talerzyków, bądź puszkę na herbatę postawisz na blacie. Taka kuchnia jest idealna, dla osób, które lubią zmiany, bądź często coś chcą
SMYKWKUCHNITanya Maher przeżyła ciężki wypadek samochodowy, po którym mogła jeść tylko marchewkę, miód i herbatę miętową, bo jej organizm nie przyjmował innych produktów. Dziś jest zdrowa, ma własną restauracje w Londynie i bloga , gdzie uczy innych jak nie-gotując leczyć i zapobiegać chorobom dzięki surowej diecie. Kuchnia raw Tanyi to nieprzetworzone, sezonowe, lokalne produkty np. rośliny, orzechy, pestki, algi
Ugotowane pozamiatanemiękkie w środku, nie kruszą się, czy ideał do szkolnej śniadaniówki. Składniki na około 12 sztuk: 3-4 gałązki świeżej mięty (od biedy może być to torebka herbaty miętowej) 180 g mąki pszennej, z czego 60 g to może być mąką pełnoziarnista 1 średniej wielkości banan szczypta soli 100 g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia nie więcej nić
greenscarfPorcja tej zupy o smaku Bliskiego Wschodu (Iran) zawiera tylko ok.95 kCal. Tę cebulową zupę bogatą w cytrusowe aromaty połączone miętową nutą, które cudownie się razem łączą, serwuje się od wieków na irańskich stołach. Po raz pierwszy dawno dawno temu smakowałam taką cebulową zupę z cytrusami i zapamiętałam w Syrii, kiedy był tam jeszcze pokój i kraj nie był
Sztuka gotowania w/g SamiryDziś chcę Wam przedstawić pyszne OREO tak ale zupełnie inny smak niż u Nas w Polsce. Dzis testuję Oreo Miętowe i Oreo Sernik Truskawkowy. Już po otwarciu opakowania czuć piękny zapach. Ciasteczka są chrupiące i bardzo delikatne. Ciastka są czekoladowe a nadzienie delikatny smak ale bardzo dobry. Moja Ocena: SMAK: 5 /5 Znakomity smak, ciasteczka czekoladowe intensywny smak
Gotowanie Patkiczęsto trafiają do naszych lunchboxów. Bardzo lubię nieskomplikowane rozwiązania, a ta sałatka jest bardzo prosta i smaczna. Jeśli chcecie ją zapakować do pracy to trzeba pamiętać o czymś miętowym na "po sałatce", w końcu to tuńczyk ;) Składniki: torebka brązowego ryżu pół papryki czerwonej, pół żółtej garść świeżej pietruszki puszka tuńczyka czerwona cebula olej i sok z cytryny, ja miałam
Czerwona Porzeczkajuż wkrótce doczekamy się ich i w Polsce. :) Do naszych pamiątek dodaliśmy także rachatłukum - tradycyjne bułgarskie słodycze, eliksir z róży, kosmetyki różane, tradycyjną mieszankę bułgarskich przypraw, czubricę czy miętowy miód. Wybór jest ogromny! Następnym razem na pewno zdecyduję się na przywiezienie giuweczy, czyli glinianych naczyń do wszelkich zapiekanek czy gulaszy. Duże naczynie można było kupić już za 15 leva
Cooking MonsterPiekłam już wiele różnych serników, ale ten z dynią po raz pierwszy. Od dziś mój ulubiony. Kremowy, wilgotny z lekko słonym spodem i sosem czekoladowo-miętowym . To prawdziwa uczta dla zmysłów :) Tak sobie myślę, że gdybym miała cukiernię to byłby w czołówce oferowanych tam wypieków. Dynia przez swój łagodny i delikatny smak zyskała miano nijakiej. I coś w tym jest
zadanie-gotowaniepysznego... Książka ma miękką okładkę i liczy 336 stron. Zawiera 137 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie: Sałatki (np. Sałata stokrotkowa dla początkujących) Pasty i sosy (np. Sos pokrzywowo - miętowy) Zupy (np. Zupa z brokuła, mniszka z babki) Dania główne (np. Leczo z żółtlicą i mniszkiem) Desery i wypieki (np. Mus czekoladowo - fiołkowy) Przetwory (np. Galaretka z kwiatów koniczyny) Napoje
Z miłości do słodkościmożemy dowiedzieć się jakie są podstawowe sposoby stosowana olejków i że w domu (jeśli tylko nie jesteśmy w ciąży), możemy bezpiecznie stosować olejki np. cytrynowy, geraniowy, goździkowy, jałowcowy, lawendowy, miętowy, pomarańczowy, sosnowy i tymiankowy. W książce możemy wyjść od olejku, który mamy, żeby dowiedzieć się, jakie są jego właściwości, albo wyjść od dolegliwości i sprawdzić jaki olejek będzie pomocny
Ugotowane pozamiataneczekoladki). Nie pijemy mleka, czarnej herbaty i kawy. Dozwolony jest chudy jogurt lub kefir. Jemy warzywa, owoce, nabiał i pieczywo. Pijemy dużo wody lub herbatę zieloną albo miętową, rumianek … co kto lubi. Drugi dzień - przez cały dzień jemy tylko i wyłącznie jabłka (ze skórką) w ilości 5 sztuk w równych odstępach czasowych. Między jabłkami popijamy wodę lub herbatę zieloną
Posadzone i zjedzonesprzęt niezbędny. Jeśli nie dysponujecie żadnym grillem, można także użyć patelni grillowej. Nasza kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku to cudowne połączenie pikantnego mięsa z chłodzącym sosem miętowo-jogurtowym, idealnie pasującym do dania. Składniki (8 porcji): ok. 0,8 kg mielonej jagnięciny (ewentualnie wołowiny dobrej jakości) 2 łyżeczki mielonej kolendry 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku 2 łyżeczki chili(...)grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku grillować po ok. 6-8 minut z każdej strony – mięso powinno być zrumienione, ale nie przesuszone. Podawać z przygotowanym sosem jogurtowo-miętowym. Post Kofta z grilla jagnięce kotleciki mielone po turecku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniokruszkami soli morskiej było dla mnie nie do pomyślenia, ale postanowiłam zaryzykować i zrobiło na mnie naprawdę duże wrażenie. Podstawę tego przepisu stanowią składniki jak do brownie z masą miętową, które znajdziecie tu , uzupełnieniem tego ciasta jest gruba sól morska. BROWNIE z SOLĄ MORSKĄ Składniki: (forma 20x30) 230 g masła 200 g czekolady 200 g cukru białego 100 g cukru
Bon appetit mon amiezmiksuj blenderem i przecedź je przez sito, aby pozbawić ich pestek. Truskawkową pulpę wlej do rondla, zasyp cukrem i gotuj przez około kwadrans, aż powstanie syrop. Połącz go z miętowym naparem i sokiem z 1 cytryny. Przelej do naczynia i dodaj pokrojone na kawałki plasterki cytryny oraz listki świeżej mięty. * * Specjalne podziękowania dla mojej modelki - Kasi, która zechciała zabrać
Food Square